Έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Οδησσό, λίγο πριν από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Η έκρηξη έγινε στα 150 μέτρα από την ελληνική αποστολή. Σύμφωνα με το Reuters, tο ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Μόσχα εξαπέλυσε επίθεση σε υπόστεγο με ουκρανικά θαλάσσια drones στο λιμάνι της Οδησσού, προσθέτοντας ότι «ο στόχος επιτεύχθηκε».

Από την επίθεση σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης η Οδησσός χτυπήθηκε είτε από πύραυλο Iskander είτε από πύραυλο Onyx.

Από την πλευρά της η Ουκρανία αναφέρει πως ο πύραυλος χτύπησε το συγκεκριμένο σημείο επειδή η Οδησσός είναι η μοναδική δίοδος εξόδου των ουκρανικών σιτηρών και αποτελεί ένα κρίσιμο λιμάνι καθώς είναι το τελευταίο στο Νότο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Η στιγμή της επίθεσης

Σε βίντεο-ντοκουμέντο που ήλθε στο φως της δημοσιότητας φαίνεται το «μανιτάρι» φωτιάς που δημιουργήθηκε μετά από την έκρηξη.

Στην επίθεση αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, λέγοντας:

«Μας έκαναν μια ξενάγηση στο λιμάνι […] Όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες και λίγο μετά όταν πηγαίναμε στα αυτοκίνητά μας ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Για εμάς είναι η καλύτερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος, κάθε μέρα, ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο».

Λίγα λεπτά αφού έγινε γνωστή η είδηση για έκρηξη κοντά στην ελληνική αποστολή, κυβερνητικές πηγές δήλωσαν πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ασφάλεια του πρωθυπουργού και της αποστολής του».

Επικοινωνία Δένδια με τον Ουκρανό ομόλογό του

Μετά την κατάσταση που διαμορφώθηκε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε με τον Ουκρανό ομόλογό του προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία.

«Είχα σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό Υπουργό Άμυνας Rustem Umerov και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, Στρατηγό Oleksandr Syrskyi, κατόπιν πρωτοβουλίας τους, οι οποίοι με ενημέρωσαν για την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία»

Ευρωπαϊκή καταδίκη για την επίθεση

«Η επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι άλλο ένα σημάδι της δειλής τακτικής της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας» τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Καταδικάζω έντονα την αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό κατά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Κυριάκου Μητσοτάκη» αναφέρει με ανάρτησή της στο “X” η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας – σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες στο έδαφος ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας».