5 το πρωί: Το συμβόλαιο θανάτου, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ο άτρωτος Ολυμπιακός

Ενόσω η Αστυνομία ψάχνει από κάπου να πιαστεί για να εξιχνιάσει την υπόθεση εκτέλεσης του Χρήστου Γιαλιά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναζητά τη φόρμουλα για να καταλαγιάσει την πίεση από αγρότες και φοιτητές. Ο μπασκετικός Ολυμπιακός αντίθετα έχει αντίδοτο για τα πάντα.

1

Πώς εκτέλεσαν τον 59χρονο επιχειρηματία στη Μάνδρα

  • Το συμβόλαιο θανάτου: Ως επαγγελματικά οργανωμένο σχέδιο περιγράφεται από αστυνομικές πηγές η δολοφονία του Χρήστου Γιαλιά στη Μάνδρα, το απόγευμα της Τετάρτης, διότι οι εκτελεστές φρόντισαν να καλύψουν τα ίχνη τους. Αφού μάλιστα «γάζωσαν» το θύμα με τουλάχιστον είκοσι σφαίρες από καλάζνικοφ, όπως διαπιστώθηκε από τους κάλυκες που μάζεψαν τα κλιμάκια του εγκληματολογικού, πυρπόλησαν ολοσχερώς το όχημα στο οποίο αυτό επέβαινε, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που έλιωσαν μέχρι και οι λαμαρίνες.
  • Οι τελευταίες λέξεις του θύματος: Σύμφωνα τις πληροφορίες, την ώρα της εκτέλεσης ο 59χρονος επιχειρηματίας μιλούσε στο τηλέφωνο με φίλο του, λέγοντάς του ότι τον πυροβολούν. «Βοήθεια, με σκοτώνουν» ήταν τα τελευταία λόγια που βγήκαν από το στόμα του Χρήστου Γιαλιά προτού χάσει τη ζωή του από τις σφαίρες των δύο άγνωστων εκτελεστών.
  • Ο αυτόπτης μάρτυρας: Πάντως η αστυνομία στηρίζει πολλά για τον εντοπισμό τους τόσο στο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής έτσι ώστε να φανεί ο δρόμος διαφυγής τους από το σημείο όσο και σε πληροφορίες από άνθρωπο που τους είδε πριν εκπληρώσουν τη δολοφονική αποστολή τους. Ο μάρτυρας έχει ήδη δώσει τα πρώτα στοιχεία κι άμεσα θα κληθεί να καταθέσει όλα εκείνα που κατάφερε να συγκρατήσει.
2

Αυτό είναι το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια

  • Τα σκέλη του νομοσχεδίου: Το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας για τη λειτουργεία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αποτελείται από πέντε μέρη και προβλέπει οργανωσιακές αλλαγές στη δομή του Δημοκρίτειου Θράκης, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του Ανοικτού Πανεπιστήμιου και την ενίσχυση των ΑΕΙ. Παράλληλα, ρυθμίζει την εγκατάσταση και λειτουργία των Νομικών Προσώπων της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, ενώ στο πέμπτο και τελευταίο μέρος περιλαμβάνονται ρυθμίσεις διαφόρων διατάξεων.
  • Ώρα ενστάσεων και παρατηρήσεων: Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έθεσε χθες το σχέδιο νόμου ο Υπουργός Παιδείας, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις προτάσεις τους έως και την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου προκειμένου να υπάρξουν, αν κριθεί αναγκαίο, τροποποιήσεις στο αρχικό πλάνο. Το Υπουργείο Παιδείας φρόντισε με 40 ερωτο-απαντήσεις να δώσει διευκρινίσεις επί των όσων πρόκειται να ισχύσουν.
  • Μέχρι το Μαξίμου: Περί τις 15.000 φοιτητές βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας χθες το πρωί με σκοπό να διαδηλώσουν κατά του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο του πανελλήνιου πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου. Ένταση μεταξύ φοιτητικών παρατάξεων οδήγησε στον ελαφρύ τραυματισμό οκτώ ατόμων, ενώ το βράδυ ομάδα φοιτητών επιχείρησε παρέμβαση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Συμπλοκές σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας χωρίς ωστόσο να υπάρξουν προσαγωγές.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Φθείρει την κυβέρνηση το αγροτικό μέτωπο

  • Επιμένουν οι αγρότες: Ούτε βήμα πίσω από τους διαδηλωτές του θεσσαλικού κάμπου και των άλλων περιοχών που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους στην εθνική οδό. Μάλιστα εστάλη υπόμνημα στον πρωθυπουργό με εννέα αιτήματα. Το μείζον γι’ αυτούς είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, η οποία θα επιτευχθεί με την εφαρμογή μιας δέσμης μέτρων. Μεταξύ αυτών η θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, το πλαφόν στο ρεύμα, η επιδότηση εφοδίων και οι έλεγχοι «ελληνοποιήσεων».
  • Το κρίσιμο ραντεβού με τον Κ. Μητσοτάκη: Όπως επαναλαμβάνουν σταθερά τις τελευταίες ημέρες, δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσουν αν δεν συναντήσουν πρόσφορο έδαφος. Προειδοποιούν μάλιστα με περισσότερους αποκλεισμούς και κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα. Βρίσκονται πάντως σε διαρκή επαφή με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να προγραμματιστεί η κρίσιμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Όπως διεμήνυσε ο Μ. Βορίδης ίσως αυτή μετατεθεί προκειμένου «να ωριμάσουμε αυτά που σκεφτόμαστε για τους αγρότες». Το Μαξίμου επεξεργάζεται νέο σχέδιο κρατώντας πάντως μικρό καλάθι.
  • Πέφτει το ποσοστό της ΝΔ: Την ίδια στιγμή όλη αυτή η εμπλοκή έχει αρχίσει να φθείρει τη δημοφιλία της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα στα δημοσκοπικά ευρήματα να χάνει δυνάμεις. Σύμφωνα με μέτρηση της Alco για τον Alpha τόσο η ακρίβεια όσο και το ανοικτό αγροτικό μέτωπο έχουν πληγώσει την εικόνα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει πέσει στο 28.2%. Όχι ότι απειλείται από τον ανταγωνισμό, αλλά και η πτώση που έχει προκληθεί δεν αμφισβητείται.
4

Οι δημόσιες τοποθετήσεις για Κάρολο και Κέιτ Μίντλετον

  • Το αισιόδοξο μήνυμα της Καμίλα: Την πρώτη δημόσια εμφάνιση της μετά την ενημέρωση ότι ο Βασιλιάς Κάρολος πάσχει από καρκίνο έκανε η Καμίλα. Μάλιστα, η Βασίλισσα έστειλε κι ένα αισιόδοξο μήνυμα προς όσους ανησυχούν, καθώς σε συνομιλία που είχε αποκάλυψε ότι ο Βασιλιάς είναι σε εξαιρετική κατάσταση, τηρουμένων των αναλογιών πάντα. «Είναι πολύ συγκινημένος από όλες τις επιστολές και τα μηνύματα που στέλνει το κοινό από παντού», ανέφερε επίσης.
  • Προγραμματίστηκε το ραντεβού με Σούνακ: Ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται κι από ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον της βασιλικής οικογένειας. Όπως όλα δείχνουν, ο Βασιλιάς Κάρολος θα συναντηθεί σε περίπου δύο εβδομάδες με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Πρόκειται για μία συνάντηση που οι δύο άνδρες προγραμμάτιζαν κάθε εβδομάδα, ωστόσο τώρα και λόγω της κατάστασης που έχει προκύψει είχε αναβληθεί προσωρινά.
  • Οι πληροφορίες για την Κέιτ Μίντλετον: Την ίδια ώρα μπορεί η Κέιτ Μίντλετον να εξακολουθεί να μην αναφέρει το παραμικρό για την υγεία της, παρόλα αυτά διέρρευσαν οι πρώτες πληροφορίες για την περίοδο της νοσηλείας της. Συγκεκριμένα, η Πατρίσια Σπρους, η οποία εργάζεται στο εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας, τόνισε ότι η πριγκίπισσα έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη από την περίθαλψη που είχε. Αυτή μάλιστα ήταν και η πρώτη αναφορά που έγινε ως τώρα, καθώς άπαντες έχουν επιλέξει να κρατήσουν το λεπτό αυτό ζήτημα μακριά από τα αγγλικά ταμπλόιντ.
5

Ερυθρόλευκη επέλαση στη Βαλένθια

  • Διπλή νίκη: Ο Ολυμπιακός όχι μόνο επιβλήθηκε με εντυπωσιακό τρόπο της Βαλένθια επί ισπανικού εδάφους, αλλά καλύπτοντας τη διαφορά της ήττας στο ΣΕΦ απέκτησε αβαντάζ σε μια μακρινή περίπτωση ισοβαθμίας. Χάρη στο τελικό 78-65 η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα συνέχισε τις υψηλές πτήσεις των τελευταίων εβδομάδων και με συνολικό ρεκόρ 14-11 εξακολουθεί να ελπίζει ακόμη και για την τετράδα στην κανονική περίοδο της Euroleague.
  • Κορυφαίοι του παρκέ: Μπροστάρηδες σε αυτό το εντυπωσιακό διπλό ήταν από τη μία ο Αϊζάια Κάναν με 16 πόντους κι από την άλλη οι Μόουζες Ράιτ και Σακίλ ΜακΚίσικ με 10 προσωπικούς. Καθαρά αμερικανική υπόθεση δηλαδή το «ερυθρόλευκο» +13 μέσα στην Φοντέτα κατά τη διάρκεια μιας βραδιάς στην οποία οι πρωταθλητές Ελλάδας ανάγκασαν την ποιοτική αντίπαλό τους σε 15 λάθη.
  • Η σειρά του Παναθηναϊκού: Κομβικής σημασίας είναι και το αποψινό παιχνίδι των «πρασίνων» με τη Φενέρμπαχτσε στο ΟΑΚΑ. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν ισοβαθμεί με αυτήν του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στο 15-10 και θα επιδιώξει να την αφήσει πίσω βαθμολογικά, εκμεταλλευόμενη την έδρα της σε μια κρίσιμη καμπή της σεζόν. Το τζάμπολ είναι προγραμματισμένο για τις 21:15.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr