Μεγάλη απώλεια στον χώρο του animation σημαίνει ο θάνατος του Μαρκ Γκούσταφσον, στενού συνεργάτη του Μεξικανού σκηνοθέτη Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, με τον οποίο μοιράστηκε το Όσκαρ καλύτερου κινουμένου σχεδίου πέρσι, για την animation ταινία «Πινόκιο του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο» (συνολικοί κάτοχοι αυτού του Όσκαρ είναι τέσσερις μαζί με τους Γκάρι Ανγκερ και Αλεξάντερ Μπάλκλεϊ).

Ο Μαρκ Γκούσταφσον πέθανε την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία μόλις 64 ετών. «Ένας πυλώνας του stop motion animation – ένας αληθινός καλλιτέχνης» είπε για τον Γκούσταφσον ο Ντελ Τόρο που επίσης τον χαρακτήρισε «συμπονετικό, ευαίσθητο και πνευματώδη άνθρωπο, θρύλο και φίλο που μπορούσε να εμπνέει και να δίνει ελπίδα σε όλους γύρω του».

Γεννημένος το 1959 στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, ο Γκούσταφσον βρισκόταν στον χώρο του κινουμένου σχεδίου από την δεκαετία του 1980 και μετρούσε πολλές συνεργασίες με γνωστούς δημιουργούς ανάμεσα στους οποίους ο Γουές Αντερσον με τον οποίο συνεργάστηκε στην animation κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Ρόαλ Νταλ «Ο απίθανος κύριος Φοξ» (2009).

Σκηνή από τον «Πινόκιο» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο

Eιδικότητα του Γκούσταφσον ήταν το clayanimation, μια τεχνική κινουμένων σχεδίων που χρησιμοποιεί κινητούς πήλινους χαρακτήρες και εγγραφή stop – motion. Είναι ένα στυλ που παρατηρείται συχνά σε παιδικές ταινίες και κινούμενα σχέδια, μια σχολαστική διαδικασία, με ορισμένες ταινίες μεγάλου μήκους να χρειάζονται μήνες – ή και χρόνια ακόμα – για να γυριστούν.

Το έργο του Γκούσταφσον στον άργιλο μπορεί να δει κανείς στην τηλεοπτικό σόου του 1987 «Claymation Christmas Celebration», το «The PJs» με πρωταγωνιστή τον Εντι Μέρφι και στο «Meet the Raisins», ένα σόου της τηλεόρασης με πρωταγωνιστές τους εμβληματικούς California Raisins.