Ήταν λίγο μετά το τέλος της 92ης τελετής απονομής των Όσκαρ. Ο Χοακίν Φίνιξ κρατά στο ένα χέρι το χρυσό αγαλματίδιο και στο άλλο το χέρι της Ρούνεϊ Μάρα. Έχει κατέβει από τη σκηνή με το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Τζόκερ».

Έχει μόλις βγάλει έναν συγκινητικό λόγο για να αποτίσει φόρο τιμής στον αδερφό του, Ρίβερ. Έχει βγει από το Dolby Theatre και θέλει για λίγα λεπτά να απολαύσει την ηρεμία μακριά από τους δημοσιογράφους και τις κάμερες. Να κάνει ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα από την πολύβουη συνθήκη και να επιστρέψει στην «κανονικότητά» του.

Όταν ο Χοακίν Φίνιξ και η Ρούνεϊ Μάρα απολάμβαναν το βίγκαν μπέργκερ τους

Ο Χοακίν Φίνιξ κάθεται στα σκαλοπάτια του fast food εστιατορίου ‘’Monty’s Good Burger’’, έχοντας στο πλάι του την αγαπημένη του Ρούνεϊ Μάρα. Τρώνε ένα βίγκαν μπέργκερ και ανταλλάσουν ένα γλυκό φιλί.

Ο βρετανός φωτογράφος, Greg Williams, απαθανατίζει τις στιγμές, οι οποίες και λίγα λεπτά αργότερα γίνονται viral. Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια για να μας αποκαλύψει ο φωτογράφος το παρασκήνιο αυτών των ασπρόμαυρων λήψεων.

Η ιστορία της φωτογραφίας

Ο Williams με ένα βίντεο στο Instagram διηγείται όσα προηγήθηκαν των φωτογραφιών στα σκαλοπάτια του εστιατορίου. «Υπήρχαν ορδές φωτογράφων στην ακριβώς απέναντι πλευρά του δρόμου. Γινόταν ένα πάρτι του Netflix για τη βραδιά των Όσκαρ κι έτσι είχε μαζευτεί πάρα πολύς κόσμος.

Ο Χοακίν Φίνιξ και η Ρούνεϊ Μάρα σταμάτησαν το ηλεκτρικό τους αυτοκίνητο, βγήκαν έξω και βγάλαμε τις φωτογραφίες με τα βίγκαν μπέργκερ, καθισμένοι σε αυτά τα σκαλοπάτια. Ούτε ένας φωτογράφος δεν μας είδε», ανέφερε αρχικά ο Williams.

Και συνεχίζει: «Αυτό είναι ένα δείγμα για το πόσο low-fi είναι οι φωτογραφίες μου. Ήμασταν κυριολεκτικά μόνο εγώ, μια μικρή κάμερα Leica κι εκείνοι σε αυτό το παλιό πλατύσκαλο».

Το 2023 στο βιβλίο του ‘’Photo Breakdowns: The Stories Behind 100 Portraits’’, ο φωτογράφος είχε αναφερθεί ξανά στη φωτογραφία των δύο, εστιάζοντας στο συναίσθημα. «Αυτή η φωτογραφία του Χοακίν Φίνιξ και της Ρούνεϊ Μάρα τραβήχτηκε τη νύχτα των Όσκαρ του 2020.

Η ιστορία αυτής της φωτογραφίας είναι για εμένα μια ιστορία αγάπης. Πρόκειται για δύο ανθρώπους που λατρεύουν ο ένας τον άλλο και που παρά τη μεγάλη φήμη τους, είναι δυο άνθρωποι προσγειωμένοι.

Σε αυτή την ευτυχισμένη στιγμή του Φίνιξ, η Μάρα είναι δίπλα του φορώντας τα αθλητικά της. Δύο άνθρωποι που απλώς τρώνε το βίγκαν μπέργκερ τους. Ήθελαν μέσα από τη νίκη στα Όσκαρ και την προσοχή που τράβηξαν πάνω τους να στείλουν ένα μήνυμα για την αξία του βιγκανισμού», ανέφερε ο Williams.

Τόσο ο Χοακίν Φίνιξ, όσο και η Ρούνεϊ Μάρα, είναι γνωστοί για την ακτιβιστική δράση τους και τη συλλογική προσπάθειά τους να δουν τον κόσμο να γίνεται καλύτερος για όλους. Ο Φίνιξ μίλησε για αυτό όταν παρέλαβε το Όσκαρ του, κάνοντας μια σύντονη αναδρομή στη δική του αλλαγή.

Η συγκινητική ομιλία του Φίνιξ μετά το Όσκαρ για το «Τζόκερ»

«Ήμουν ένα κάθαρμα όλη μου τη ζωή. Ήμουν εγωιστής. Ήμουν σκληρός μερικές φορές, δύσκολος ως συνάδελφος και είμαι ευγνώμων που πολλοί από εσάς σε αυτή την αίθουσα μου δώσατε μια δεύτερη ευκαιρία.

Και νομίζω ότι αυτό συμβαίνει όταν υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Όχι όταν ακυρώνουμε ο ένας τον άλλον για λάθη του παρελθόντος, αλλά όταν βοηθάμε ο ένα τον άλλον να ωριμάσει, όταν εκπαιδεύουμε ο ένας τον άλλον, όταν καθοδηγούμε ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι το καλύτερο της ανθρωπότητας.

Σκέφτηκα πολύ σχετικά με μερικά από τα δυσάρεστα θέματα που αντιμετωπίζουμε συλλογικά. Όσον αφορά σε εμένα, αυτό που βλέπω είναι η κοινότητα.

Νομίζω ότι, είτε μιλάμε για ανισότητα μεταξύ φύλων ή για ρατσισμό ή για θέματα των ιθαγενών ή για δικαιώματα των ζώων, μιλάμε για την καταπολέμηση της αδικίας.

Πιστεύω ότι χρησιμοποιούμε την αγάπη και τη συμπόνια, ως κατευθυντήριες αρχές για να δημιουργήσουμε, να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε συστήματα αλλαγής που είναι ευεργετικά για τα όντα και το περιβάλλον», ανέφερε ο Χοακίν Φίνιξ, επιλέγοντας να ολοκληρώσει την ομιλία του με μια αναφορά στα λόγια του αδερφού του, τα οποία είναι για εκείνον ένας φωτεινός οδηγός ζωής.

«Όταν ήταν 17 ετών, ο αδερφός μου έγραψε αυτόν τον στίχο που έλεγε ‘τρέχα προς τη σωτηρία με αγάπη και η ειρήνη θα ακολουθήσει‘».