Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τη συνάντηση εργασίας του Στέφανου Κασσελάκη με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες που θα πραγματοποιηθεί στις 19-21 Ιανουαρίου. Και παρά τις οργισμένες αντιδράσεις αλλά και τις ενστάσεις που εξέφρασαν αρκετοί βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων και για την τοποθεσία, μόνο τρεις από το σύνολο των 36 βουλευτών δεν θα βρεθούν στο νησί του Αργοσαρωνικού.

Οι βουλευτές ολοκληρώνουν τις παρουσιάσεις PowerPoint όπου περιέχονται συγκεκριμένες προτάσεις και που έχουν δημιουργηθεί σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες μαζί με το ύφος του email που είχαν λάβει σχετικά με το εν λόγω τριήμερο, είχε προκαλέσει εσωκομματικό αναβρασμό. Άλλωστε, οι κινήσεις του κ. Κασσελάκη αποδεικνύουν την αυστηρή στάση που κρατάει σε πληθώρα θεμάτων, εισπράττοντας την δυσαρέσκεια από μερίδα στελεχών του κόμματος του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη κομματική πειθαρχία που επέβαλε σχετικά με την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων και το αλαλούμ που επικράτησε εσωκομματικά με το τι ακριβώς εννοούσε ο πρόεδρος, με τις «μεταφράσεις» που επιχειρήθηκαν από την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, να πέφτουν έξω.

Το γεγονός αυτό σχολίασε και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, λίγες ώρες μετά την κόντρα που είχαν με τον Στέφανο Κασσελάκη για την «αποκαθήλωση» των φωτογραφιών του Αλέξη Τσίπρα από τα γραφεία της Κουμουνδούρου και την μετέπειτα διάψευση από τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο κ. Κούλογλου ανέφερε ότι «κάθε μέρα βάζουν τρία αυτογκόλ μόνοι τους. Ακόμα και στο προνομιακό για την αριστερά θέμα για τα ομόφυλα ζευγάρια μπουρδουκλώθηκαν», ενώ εκτίμησε ότι η επιλογή των ψηφοφόρων να εκλέξουν τον κ. Κασσελάκη στη κεφαλή του κόμματος, αποτελεί «ομαδική αυτοκτονία».

Ο πονοκέφαλος και η κεντροαριστερά

Ένα από τα μεγάλους πονοκεφάλους του Στέφανου Κασσελάκη είναι το καλούμενο «δημοσκοπικό άγχος». Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να πραγματοποιεί χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις που επί της ουσίας ακυρώνουν το αφήγημα του προέδρου του. Ο κ. Κασσελάκης εμφανίστηκε ως το πρόσωπο που μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά όπως δείχνουν τα στοιχεία των μετρήσεων της κοινής γνώμης, θα πρέπει πρώτα να δώσει τη μάχη της δεύτερης θέσης με το ΠαΣοΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, που αυτή τη στιγμή δείχνει να προηγείται.

Την ίδια ώρα, το θέμα της ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των ευρωσοσιαλιστών στο οποίο επανήλθαν οι κ. Θεοχαρόπουλος, Ραγκούσης και Ζαχαριάδης, αναμένεται να απασχολήσει έντονα την αντιπολίτευση, η οποία φαίνεται πως περνά και κρίση ταυτότητας. Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ομάδας Γκαρθία-Πέρεθ ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει πού βρίσκεται και πού θέλει να ανήκει», με τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να απαντούν με κοινή δήλωση πως «η τοποθέτησή μας στην Κεντροαριστερά, δεν συνεπάγεται αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αλλά ευθυγράμμιση με την εκλογική του βάση και την εκλογική του προσδοκία».

Οι απουσίες

Από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες για το τριήμερο εργασίας δεν θα βρεθούν ο Αλέξης Τσίπρας, η Όλγα Γεροβασίλη και η Έλενα Ακρίτα. Οι ενδοιασμοί της Κυριακής Μάλαμα, που αρχικά δεν θα παρευρισκόταν στο νησί, φαίνεται πως καμφθηκαν και θα παρουσιάσει δια ζώσης το PowerPoint με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα θέματα του πολιτισμού.

Πέρα όμως από τις εργασίες, θα υπάρξουν για τους βουλευτές μικρές παύσεις για φαγητό και ξεκούραση κατά την διάρκεια του τριημέρου, ενώ όλα τα φώτα θα είναι στραμμένα στο νησί, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ελπίζουν ότι πέρα από την πρώτη εικόνα που θα παρουσιαστεί και θα μεταδοθεί, θα γίνει και εκτεταμένος λόγος για τις νέες προτάσεις νόμου του κόμματος.

Ωστόσο, μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο δρόμος είναι μακρύς και γεμάτος αγκάθια. Το επίμαχο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αναμένεται να βρεθεί σύντομα στη Βουλή, και ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να συσπειρώσει το σύνολο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τις αποφάσεις που έχει πάρει, με την κλεψύδρα να αδειάζει. Το νησί του Αργοσαρωνικού αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον κ. Κασσελάκη να λειάνει το έδαφος και να κάμψει τις όποιες ενστάσεις. Αλλιώς και σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί ως προειδοποιήσεις από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένονται διαγραφές και συνάμα περαιτέρω αποδυνάμωση της αντιπολίτευσης και μάλιστα, ενόψει ευρωεκλογών.