Το πρώτο στάδιο της απόπειρας απορρόφησης κραδασμών στο εσωτερικό της ΚΟ της  ΝΔ αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα της Τρίτης, με την συνέχεια της ενημέρωσης βουλευτών για τον γάμο των ομοφύλων και την τεκνοθεσία, που αποτελεί και το μεγαλύτερο αγκάθι.

Στην αντίστοιχη διαδικασία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στα γραφεία του κόμματος, με την παρουσία περίπου των μισών βουλευτών και παρουσιάσεις κατά βάση από τον Άκη Σκέρτσο, τον Άδωνη Γεωργιάδη, κ.ά., καταγράφηκε η περισσότερο ή λιγότερο έντονη επιφύλαξη περίπου 15 από τους παρισταμένους, ενώ ήταν εμφανής η προσπάθεια να αποφευχθούν εντάσεις και οξείες αντιπαραθέσεις.

Πόσοι θα καταψηφίσουν, πόσοι θα απέχουν

Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και την Τρίτη, με βασική επιδίωξη της ηγεσίας του κόμματος και της κυβέρνησης, να διαμορφωθεί μία σαφής εικόνα, αφενός για τους αριθμητικούς συσχετισμούς και αφετέρου για τις ακριβείς διαθέσεις, δηλαδή πόσοι από τους διαφωνούντες θα θελήσουν να καταψηφίσουν και πόσοι θα αρκεστούν στην επιλογή της αποχής.

Πρόκειται ωστόσο για ένα θέμα που φαίνεται ότι απασχολεί την κυβέρνηση περισσότερο από ό,τι αρχικώς είχε διαφανεί, δεδομένου και ότι σε αυτό το πεδίο έχει αρχίσει να εξελίσσεται μία όχι και τόσο ήπια κόντρα ανάμεσα σε συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Εκτιμάται πάντως ότι γύρω από τον πρώην Πρωθυπουργό και την αρνητική του ψήφο θα συσπειρωθεί κάποια ομάδα βουλευτών.

Πότε θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο

Με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φέρει το νομοσχέδιο προς συζήτηση στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο στο τέλος του Ιανουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν κατά τέτοια τρόπο, ώστε η πρόταση νόμου να έρθει στη Βουλή και να ψηφιστεί εντός του Μαρτίου.