Πολλά θέματα περιείχε η ατζέντα της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να καλείται να εξηγήσει τις κινήσεις του και τα όσα είπε τις τελευταίες ημέρες. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε για το δάνειο σε «Αυγή» και «Κόκκινο» για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι το δώρο Χριστουγέννων, αφήνοντας αιχμές μιλώντας για τα οικονομικά των κομματικών Μέσων. Ο κ. Κασσελάκης έκανε λόγο για «επιχειρηματικά συμφέροντα» τα οποία, όπως είπε, δεν θα αφήσει να ελέγχουν το κόμμα και που για τον ίδιο αποτελούν «κόκκινη γραμμή».

Ωστόσο, δεν ήταν ο μόνος που άφησε αιχμές, αφού ο Διονύσης Τεμπονέρας εξέφρασε τους έντονους προβληματισμούς του και άσκησε δριμεία κριτική στην ηγεσία του κόμματος, τόσο για τον τρόπο με τον οποίο έγινε γνωστή η παροχή τους δανείου στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για τα ζητήματα της κομματικής πειθαρχίας και της φημολογίας σχετικά με την υπουργοποίηση Κασσελάκη από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το δάνειο στον ΣΥΡΙΖΑ

Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν αυτό του δανείου Κασσελάκη στο κόμμα αλλά και η κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι η παροχή των 230.000 ευρώ δεν ήταν για εκείνον ένα ευχάριστο γεγονός. Την χαρακτήρισε δε μια δύσκολη απόφαση, την οποία έπρεπε και να συζητήσει και με την οικογένειά, με τον ίδιο να αναφέρει ότι «δεν μου είναι ευχάριστο και μένα και να εξηγώ και να μπαίνω στη διαδικασία αυτή».

«Δεν πρόκειται να δεχθώ επιχειρηματικά συμφέροντα να ελέγχουν με οποιοδήποτε τρόπο το κόμμα. Για μένα είναι κόκκινη γραμμή», υπογράμμισε για την οικονομική κατάσταση των φιλικά προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ.

Ακόμα, είπε ότι η πρόταση για ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών, που συνυπέγραψαν οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης, θα συζητηθεί στο συνέδριο, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο το κόμμα μπορεί να ηγηθεί της ευρωπαϊκής αριστεράς, κάνοντας αναφορά στα όσα αποκόμισε από την επίσκεψή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις επαφές του με το κόμμα.

Αυτονόητη η ψήφιση νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και μετά τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Κασσελάκη για κομματική πειθαρχία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έμεινε στο γεγονός ότι παρά τις ελλείψεις του ν/σ, αυτό πρέπει να ψηφιστεί καθώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια με ζητήματα ισότητας και δικαιωμάτων και προκατέλαβε την ΚΟ του λέγοντας πως με αυτό δεν διαφωνούν οι βουλευτές του κόμματος. Μάλιστα, χαρακτήρισε την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης ως αυτονόητη.

Οι αιχμές Τεμπονέρα και η αναδίπλωση μέσω Αυγέρη

Πεδίο προβληματισμού για τον κ. Τεμπονέρα αποτέλεσε η επιλογή Κασσελάκη για κομματική πειθαρχία, την οποία χαρακτήρισε ως παράδοξη την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπογράψει πρόταση νόμου, η οποία ουσιαστικά ακυρώνεται από την ψήφο των βουλευτών. Αξίζει να αναφερθεί βέβαια ότι πάνω σε αυτό μίλησε και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη στο Mega, λέγοντας ότι «κανείς δεν θα διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια», πραγματοποιώντας στροφή 180 μοιρών σχετικά με τα όσα είπε ο πρόεδρος στη χθεσινή του συνέντευξη.  Η ίδια ανέφερε ότι «ο κ. Κασσελάκης δεν είπε ότι θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά ότι υπάρχει ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ», υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα έχει εκφράσει ήδη την κομματική του πειθαρχία στο ζήτημα αφού από τον Ιούνιο του 2022 έχει αταθέσει πρόταση νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Μάλιστα, τον έντονο προβληματισμό του αλλά και άλλων στελεχών του κόμματος μετέφερε ο ίδιος σχετικά με τους χειρισμούς του θέματος και της δημοσιοποίησης του δανεισμού Κασσελάκη, κάνοντας λόγο για προβολή λάθος εικόνας αναφορικά με τα οικονομικά του κόμματος.

Τέλος αναφορικά με τη δημοσιοποίηση της πρότασης περί υπουργοποίησης Κασσελάκη φέρεται να σημείωσε πως «έστειλε λάθος μήνυμα. Σε συνθήκες ρευστοποίησης του πολιτικού περιβάλλοντος και πολιτικής σύγχυσης ενισχύεται το επιχείρημα ότι «όλοι ίδιοι είναι»».

Στα ζητήματα του επικείμενου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Τεμπονέρας επανέλαβε την άποψη του να μην πραγματοποιηθεί ένα «Συνέδριο-φιέστα» της ηγεσίας.