5 το πρωί: Η ορκωμοσία των νέων υπουργών – Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ για τα σχολεία – O ISIS πίσω από το μακελειό στο Ιράν

Για αργότερα φαίνεται πως μετατίθεται χρονικά το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μετά τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός κατά την ορκωμοσία των νέων υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο.

1

Ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί

  • Η ορκωμοσία: Ορκίστηκαν χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, μετά τον ανασχηματισμό που αποφάσισε ο πρωθυπουργός.
  • Οι τελετές παράδοσης – παραλαβής: Εν συνεχεία ακολούθησαν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής για τα τρία εμπλεκόμενα υπουργεία. Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παραλαμβάνοντας από τον Γιάννη Οικονόμου, δήλωσε: «Υπάρχουμε για να προστατεύουμε τους πολίτες, να δημιουργούμε καθημερινά, να υφαίνουμε και να επεκτείνουμε το δίχτυ της ασφάλειας. Η εποχή άλλαξε κι είμαστε πίσω»
  • Στο «πάγο» ο γάμος των ομόφυλων: Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την ορκωμοσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ευρύτερο ανασχηματισμό, ενώ η απάντησή του σχετικά με ερώτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, φαίνεται πως βάζει «φρένο» στη ρύθμιση.
2

Επιβεβαιώθηκε και επίσημα το ταξίδι Μπλίνκεν στην Ελλάδα

  • «Κλείδωσε» η επίσκεψη: Χθες το απόγευμα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, επιβεβαίωσε την είδηση ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα βρεθεί στη χώρα μας στο πλαίσιο περιοδείας του στη περιοχή.
  • Πότε θα έρθει; Μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου ανήμερα των Θεοφανείων, ο Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφτεί την Ελλάδα και θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη και, συγκεκριμένα, στα Χανιά όπου θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός εκείνες τις ημέρες.
  • Τα F-35 και οι πιέσεις στην Άγκυρα: Ως προς την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία, θεωρείται βέβαιο πως θα συζητηθεί το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για το οποίο η Ουάσιγκτον ασκεί ασφυκτικές πιέσεις. Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα F-35, τα οποία αφορούν και τη χώρα μας, καθώς στην περίπτωση που ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν πειστεί και παραμείνει αδιάλλακτος στο θέμα της Σουηδίας, τότε αναμένεται να ειδοποιηθεί επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Τα κρούσματα covid φέρνουν συστάσεις στα σχολεία

  • Εκτόξευση κρουσμάτων και εισαγωγών: Μεγάλη διασπορά στην κοινότητα παρουσιάζει η Covid-19, σύμφωνα με την χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ. Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία έφτασε τις 1.818 από 1.496 την περασμένη εβδομάδα, αύξηση της τάξης του 44%. Την ίδια ώρα καταγράφηκαν 57 θάνατοι λόγω κορωνοϊού, ενώ 70 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Στη χώρα μας έχουν συνολικά ανιχνευθεί 179 στελέχη της υποπαραλλαγής JN.1.
  • Τι προκαλεί η JN.1: Τα συμπτώματα της νέας υποπαραλλαγής είναι η καταρροή σε ποσοστό 31%, βήχας στο 23% των περιπτώσεων, πονοκέφαλος στο 20%, αδυναμία – κόπωση για το 19% των πασχόντων, ενώ στα συμπτώματα περιλαμβάνεται και η εγκεφαλική θόλωση το λεγόμενο brain fog.
  • Με μέτρα στα σχολεία: Η εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών γρίπης και άλλων ιώσεων προκαλούν μεγάλη ανησυχία στις οικογένειες μαθητών λίγο πριν χτυπήσει ξανά το κουδούνι. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΕΟΔΥ εξέδωσε λίστα οδηγιών για τη μείωση μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού στο σχολικό περιβάλλον. Οδηγία των επιστημόνων στους γονείς είναι ακόμη και με αρνητικό τεστ να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι εάν εμφανίσουν συμπτώματα.
4

Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Ιράν

  • Ο ISIS προκάλεσε το μακελειό: Την ευθύνη για τις δυο εκρήξεις που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 84 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες σε μια τελετή στο Ιράν στη μνήμη του διοικητή Κασέμ Σολεϊμανί, ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος».
  • Πώς έγινε η επίθεση: Μέσω των λογαριασμών της στο Telegram, η τζιχαντιστική οργάνωση ανέφερε πως δύο από τα μέλη της «πυροδότησαν τη ζώνη τους με εκρηκτικά» εν μέσω «μιας μεγάλης συγκέντρωσης «αποστατών», κοντά στον τάφο του ηγέτη τους «Κάσεμ Σολεϊμανί» χθες, στο Κερμάν, στο νότιο Ιράν». Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ενέταξε αυτήν την επιχείρηση στο πλαίσιο μιας εκστρατείας την οποία ονόμασε «Σκοτώστε τους παντού όπου τους βρείτε», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
  • «Αυστηρή απάντηση»: Πριν την ανάληψη της ευθύνης από τον ISIS, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, υποσχέθηκε μια «αυστηρή απάντηση» στην επίθεση, μια «ειδεχθή και δειλή» ενέργεια, όπως τη χαρακτήρισε.
5

Σημαντική νίκη για τον Ολυμπιακό επί της Μονακό

  • Η νίκη: Ο Ολυμπιακός επικράτησε με 75-73 της Μονακό στο ΣΕΦ, κάνοντας την τέταρτη συνεχόμενη νίκη του. Ο Ολυμπιακός παρά τα 14 χαμένα αμυντικά ριμπάουντ κατάφερε να μείνει στο παιχνίδι και στα τελευταία λεπτά ήταν πιο ψύχραιμος από τη Μονακό, παίρνοντας το «ροζ φύλλο» του αγώνα.
  • Ο πρωταγωνιστής: Ο πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο Σακιλ Μακίσικ, ο οποίος είχε 13 πόντους αλλά και ένα πολύ κρίσιμο εύστοχο τρίποντο στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα.
  • Η συνέχεια: Με τη νίκη του αυτή ο Ολυμπιακός βρίσκεται πλέον στις 11 νίκες και περιμένει σήμερα την ολοκλήρωση της αγωνιστικής για να δει σε ποια θέση του βαθμολογικού πίνακα θα βρίσκεται.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr