«Τραβάμε γραμμή με το παρελθόν. Όχι γιατί ξεχνάμε, αλλά γιατί ξεκινάμε. Γιατί πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι». Αυτό τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την ομιλία του σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναλαμβάνοντας την σκυτάλη από τον απερχόμενο υπουργό, Γιάννη Οικονόμου, στην τελετή παραλαβής-παράδοσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης».

Στη συνέχεια, ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα: «Πρώτον, η δια βίου εκπαίδευση μέσω της Ακαδημίας. Δεύτερον, η διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του σώματος. Παράλληλα, άμεση προτεραιότητα θα δοθεί στην αξιολόγηση, το βαθμολόγιο και την κινητικότητα στο εσωτερικό του σώματος, με στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας».

«Υπάρχουμε για να προστατεύουμε τους πολίτες, να δημιουργούμε καθημερινά, να υφαίνουμε και να επεκτείνουμε το δίχτυ της ασφάλειας. Η εποχή άλλαξε κι είμαστε πίσω. Οι μεταρρυθμίσεις που πριν τρία χρόνια σχεδιάσθηκαν θα επικαιροποιηθούν και θα εφαρμοσθούν», τόνισε ο κ. Χρυσοχοίδης και πρόσθεσε: «Τραβάμε γραμμή. Είχαμε νεκρούς. Πολίτες, νέα παιδιά και αστυνομικούς, νέα παιδιά. Στους νεκρούς προσκυνάμε και δεν ξεχνάμε. Η αστυνομία όμως δεν εκδικείται. Τιμά τη μνήμη των δικών της και των πολιτών, με το να δουλεύει και να προχωρά. Τραβάμε γραμμή κι εγώ πρώτος απ΄ όλους. Πίκρες, πικρίες, αδικίες δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχοληθούμε. Έχουμε μείνει πίσω στην αποστολή μας και πρέπει να τρέξουμε. Γιατί ο αστυνομικός έχει στολή και αποστολή. Όταν την φοράς πρέπει και να την τιμάς».

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου τόνισε: «Θέλω να πω ότι νιώθω πολύ περήφανος, που μέσα σε αυτό το διάστημα ασχολήθηκα με κάθε πτυχή και με κάθε ζήτημα που άπτεται αυτού του υπουργείου, συγκρουόμενος με νοοτροπίες και κατεστημένα χωρίς κανένα συμβιβασμό και δισταγμό, γιατί στην πολιτική βρισκόμαστε για να υπηρετούμε την πατρίδα, τον πολίτη και την παράταξη και αυτό θα συνεχίσω να κάνω».

Στην συνέχεια, ο κ. Οικονόμου προχώρησε σε ένα μικρό απολογισμό του έργου του, αναφέροντας ενδεικτικά πέντε παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν το τελευταίο διάστημα, ώστε να αντιμετωπιστούν, όπως είπε, μία σειρά από προβλήματα και παθογένειες της ΕΛΑΣ. Αυτές, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, είναι η ποσοτική βελτίωση της αστυνόμευσης και η υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού για επιστροφή 1500 αστυνομικών από την φύλαξη προσώπων και στόχων, στο πεδίο. Επίσης, σημείωσε ότι στην θητεία του εκδοθήκαν προσκλήσεις, που στο επόμενο διάστημα θα μετατραπούν σε διαγωνισμούς ύψους 154 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των μέσων και των υποδομών της ΕΛΑΣ. Ακόμη ανέφερε την επανασύσταση του Κεντρικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΚΕΣΠΠΑ).

«Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στη θέση αυτή και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που με τίμησε με την επιλογή του. Η ευθύνη είναι μεγάλη» δήλωσε ο νέος υφυπουργός, Ανδρέας Νικολακόπουλος και τόνισε ότι με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που έχει τεράστια εμπειρία και έχει υπηρετήσει και στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία στο συγκεκριμένο υπουργείο, «ξεκινάμε ένα μεγάλο αγώνα για να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των πολιτών, δημιουργώντας ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «στόχος μας είναι η πρόληψη και η στοχεύμενη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας σε όλους τους χώρους, σε όλα τα επίπεδα, καθιστώντας την χώρα μας ασφαλή, αξιοποιώντας ταυτόχρονα νέες τεχνολογίες και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών».

«Φεύγω με ψηλά το κεφάλι, αλλά και με μία μεγάλη πικρία, και αυτή δεν είναι άλλη από το ότι θρηνήσαμε πριν από λίγο χρονικό διάστημα δύο αστυνομικούς εν ώρα καθήκοντος» ανέφερε στην ομιλία του ο απερχόμενος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Κατσαφάδος.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κατσαφάδος αναφέρθηκε στο έργο που έγινε το προηγούμενο εξάμηνο και κυρίως στον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος, την μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, για την οποία ξεκίνησε η διαδικασία του διαγωνισμού,, αλλά και τη συγκρότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΚΕΣΠΠΑ).

Μετά το τέλος των ομιλιών, ο νέος υπουργός και υφυπουργός έδωσαν αποχαιρετιστήρια δώρα στην απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.