Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο εκρήξεις που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 84 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες σε μια τελετή στο Ιράν στη μνήμη του διοικητή Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε από ένα αμερικανικό drone το 2020.

Μέσω των λογαριασμών της στο Telegram, η τζιχαντιστική οργάνωση ανέφερε πως δύο από τα μέλη της «πυροδότησαν τη ζώνη τους με εκρηκτικά» εν μέσω «μιας μεγάλης συγκέντρωσης αποστατών, κοντά στον τάφο του ηγέτη τους “Κασέμ Σολεϊμανί” χθες, στο Κερμάν, στο νότιο Ιράν».

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ενέταξε αυτήν την επιχείρηση στο πλαίσιο μιας εκστρατείας την οποία ονόμασε «Σκοτώστε τους παντού όπου τους βρείτε», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Νωρίτερα, το Ιράν αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των θυμάτων. Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό, στις εκρήξεις έχασαν τη ζωή τους 84 άνθρωποι. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 103 νεκρούς.

Το χρονικό των επιθέσεων

Σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε 700 μέτρα από τον τάφο του στρατηγού Σολεϊμανί και η δεύτερη ένα χιλιόμετρο πιο μακριά.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το συγκεντρωμένο πλήθος να διαλύεται και να προσπαθεί να απομακρυνθεί από το σημείο, ενώ δυνάμεις ασφαλείας αποκλείουν την περιοχή. Σε άλλα βίντεο φαίνονται άνθρωποι να τρέχουν πανικόβλητοι.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Tasnim, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι εκρήξεις προκλήθηκαν από «βόμβες κρυμμένες σε δύο σακίδια» και «οι δράστες προφανώς τις πυροδότησαν από μακριά».

«Περπατούσαμε προς το νεκροταφείο όταν ξαφνικά σταμάτησε πίσω μας ένα αυτοκίνητο και μια τσάντα που περιείχε βόμβα εξερράγη», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Isna.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, το οποίο επικαλείται τον δήμαρχο της Κερμάν Σαΐντ Ταμπριζί, οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε διάστημα δέκα λεπτών η μία από την άλλη.

Η κυβέρνηση του Ιράν κήρυξε τη σημερινή «ημέρα εθνικού πένθους». Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση στο Ιράν από το 1978, σύμφωνα με το αρχείο του AFP, όταν πυρκαγιά που προκλήθηκε από εγκληματική ενέργεια σε κινηματογράφο της πόλης Αμπαντάν κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 377 ανθρώπους.

Μόλις έπεσε η νύκτα πολλοί άνθρωποι επέστρεψαν στο νεκροταφείο της Κερμάν και φώναζαν συνθήματα όπως «Θάνατος στο Ισραήλ!» και «Θάνατος στην Αμερική!». Στην Τεχεράνη χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Σολεϊμανί.