Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αγαπά τους ανασχηματισμούς και τις αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση του. Στην πρώτη θητεία του οι λιγοστές διορθωτικές αλλαγές μηρυκάζονταν επί μήνες στο επιτελείο του και οι επιθέσεις της αντιπολίτευσης στους υπουργούς απλώς ενίσχυαν τη θέση τους. Στη δεύτερη θητεία του η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να ταρακουνήσει καμία υπουργική καρέκλα, αλλά αυτό δεν κάνει πιο ακλόνητη την κυβέρνηση γιατί οι κραδασμοί προέρχονται πλέον από την κοινωνία.

Η αυξανόμενη κοινωνική δυσφορία για την εγκληματικότητα, η οποία έχει εξαπλωθεί σε κάθε πεδίο της καθημερινότητας, και η συνεπαγόμενη ανασφάλεια οδήγησαν σε έναν μίνι ανασχηματισμό έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, στο «φάγωμα» του Γιάννη Οικονόμου και στην επαναφορά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η μετακίνησή του οδήγησε τον Άδωνη Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας και τη Δόμνα Μιχαηλίδου στο Εργασίας σε θέση υπουργού. Πρόκειται για κινήσεις διόρθωσης και εξισορρόπησης της κυβέρνησης, προκειμένου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να υπάρξει «ένα δυναμικό ξεκίνημα τη νέα χρονιά σε κρίσιμους τομείς».

Οι συζητήσεις τις γιορτές και ο προβληματισμός Χρυσοχοΐδη

Οι αλλαγές ανακοινώθηκαν αιφνιδιαστικά, αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν βιαστικά, εκκολάπτονταν αθόρυβα τις τελευταίες εβδομάδες και στον ανύποπτο χρόνο των γιορτινών ημερών. Χρειάστηκε να καμφθούν οι προβληματισμοί του κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έλαβε εντολή για ριζικές αλλαγές λίγο πριν τις επικείμενες κρίσεις στην Αστυνομία, και να κατασταλάξει ο Πρωθυπουργός στα πρόσωπα που θα κάλυπταν τις θέσεις που θα έμεναν κενές ώστε να μην βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων στο δρόμο για τις ευρωεκλογές.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ένα κρίσιμο υπουργείο για μια συντηρητική κυβέρνηση, έμοιαζε με πεδίο πειραματισμού. Η πρώτη επιλογή του Πρωθυπουργού μετά τις εκλογές ήταν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αλλά εξαιτίας των εσωτερικών αντιδράσεων κατέληξε στον Νότη Μηταράκη, ο οποίος οδηγήθηκε σε παραίτηση σχεδόν έναν μήνα αργότερα, μετά τις δηλώσεις του για την έφιππη αστυνομία και τις διακοπές εν μέσω πυρκαγιών. Επόμενος υπουργός ήταν ο Γιάννης Οικονόμου.

Δεν κάνουν όλοι οι υπουργοί για όλα τα υπουργεία και στο συγκεκριμένο υπουργείο, με τις πολλές ιδιαιτερότητές του, δεν έκανε κανένας από τους δύο υπουργούς. Ο κ. Οικονόμου είναι ένας μετριοπαθής πολιτικός που αποδείχθηκε ότι δεν είχε τον τρόπο ούτε να επιβληθεί στην ΕΛ.ΑΣ ούτε να διαχειριστεί τις καταστάσεις για να καθησυχάσει την κοινωνία. Σταδιακά, επιδεινώθηκε και η σχέση του με τον Πρωθυπουργό, όπως έδειχναν το τελευταίο διάστημα οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου περί αντικατάστασης του.

Ο κ. Χρυσοχοίδης γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες και τα προβλήματα του χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνει, το ίδιο και ο κ. Γεωργιάδης, και ίσως να μην υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση στην υγεία, μια από τις εμβληματικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τη δεύτερη θητεία του.

Ο πρώην υπουργός Υγείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο για τους μετανάστες απέναντι στον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο διατηρεί στενή σχέση, και πρόσφατα δήλωσε ότι δεν αντιτίθεται στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αφήνοντας θολό το θέμα της τεκνοθεσίας.

«Καμπανάκι» Μαρινάκη σε υπουργούς

Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Παύλος Μαρινάκης απηύθυνε έμμεση προειδοποίηση προς τους υπουργούς λέγοντας ότι όσοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση καλό είναι να υποστηρίζουν τις πολιτικές της και αυτό δεν έγινε τυχαία.

Η κυρία Μιχαηλίδου γνωρίζει το κομμάτι του υπουργείου Εργασίας που υπηρέτησε, δηλαδή τις κοινωνικές υποθέσεις, η υπουργική θέση είναι κάτι διαφορετικό και μένει να αποδείξει την αξία της. Η υπουργοποίηση, πάντως, της δίνει μεγάλη ώθηση, ειδικά αν συνδυαστεί με την απομάκρυνση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και του υφυπουργού Κώστα Κατσαφάδου, καθώς εκλέγονται και οι δύο στην Α΄ Πειραιώς.

Για τα δύο νέα μέλη της κυβέρνησης, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλο και την υφυπουργό Ιωάννα Λυτρίβη, δεν υπάρχουν πολλά να πει κανένας καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνουν κυβερνητικά καθήκοντα.

Ο κ. Νικολακόπουλος, που μπήκε στη Βουλή το 2019, θεωρείται ένας από τους αξιόλογους βουλευτές της ΝΔ και η κυρία Λυτρίβη, που εξελέγη το καλοκαίρι του 2023, είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει το φθόνο παλαιότερων βουλευτών της ΝΔ ειδικά όσων βρίσκονται ή θέλουν να πιστεύουν ότι βρίσκονται στον θάλαμο αναμονής για να εισέλθουν στην κυβέρνηση.