Όταν ένας ανασχηματισμός, περιστρέφεται γύρω από ένα πρόσωπο τότε παίρνει και το όνομα του. Είχαμε λοιπόν έναν «ανασχηματισμό Χρυσοχοΐδη». Περί αυτού πρόκειται. Τα υπόλοιπα κινήθηκαν με βάση την πρώτη επιλογή. Την μετακίνηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για πέμπτη φορά στο υπουργείο που αφορά τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια του πολίτη.

Η πρώτη πράξη του ανασχηματισμού (η μετακίνηση Χρυσοχοΐδη) δείχνει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έλαβαν και υπολόγισαν σοβαρά το κλίμα ανασφάλειας που έχει αρχίσει να επικρατεί στην κοινωνία. Και για το οποίο συνέβαλαν μια σειρά από τραγικά περιστατικά. Που εκπορεύτηκαν, μεν, από ένα τυφλό φανατισμό και ένα ανεξήγητο μίσος, ξεγύμνωσαν, όμως, το μύθο της καλά συντονισμένης κυβέρνησης. Που μπορεί να δρα προληπτικά και όχι κατόπιν εορτής. Οι Κροάτες χούλιγκαν διέσχισαν ανενόχλητοι τη μισή χώρα πριν δολοφονήσουν. Το αίσθημα ασφάλειας είχε υποχωρήσει. Η επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μοιάζει εύλογη στην προσπάθεια να μαζευτεί η κατάσταση.

Δεν είναι άνευ σημασίας και οι άλλες μετακινήσεις και ειδικά του Άδωνι Γεωργιάδη στον τομέα της Υγείας. Ο κ. Γεωργιάδης δεν υπηρετεί για πρώτη φορά τον τομέα της Υγείας. Οι εξετάσεις του, την προηγούμενη φορά είχαν κριθεί, επιτυχείς. Και οι δύο επιλογές έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Είναι πρόσωπα έμπειρα που θεωρείται πως μπορούν να διαχειριστούν κρίσιμες ή απρόβλεπτες καταστάσεις. Το έχει ανάγκη ο κ. Μητσοτάκης αυτή την περίοδο.

Ο Πρωθυπουργός θέλει να αναδείξει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα προωθώντας μια σειρά νομοσχεδίων που θα τον φέρουν σε σύγκρουση με την αντιπολίτευση αλλά και τμήματα της κοινωνίας. Έχει σχεδιάσει, μέχρι τις Ευρωεκλογές, ένα πολιτικό παιχνίδι «φουλ επίθεση». Μετράει σε αυτές τις περιπτώσεις η κατάσταση στην άμυνα.

Και ειδικά σε ευαίσθητους τομείς όπως η ασφάλεια και η υγεία του πολίτη.

Με τον ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός θέλησε να καλύψει τα νώτα του. Καλό είναι το αφήγημα των μεταρρυθμίσεων που θα τα αλλάξουν όλα αλλά η καθημερινότητα είναι το πεδίο εξέτασης. Και σε αυτό και ειδικά στον τομέα της ασφάλειας οι επιδόσεις της κυβέρνησης ήταν χαμηλές. Το παραδέχθηκε, δια του ανασχηματισμού, ο κ. Μητσοτάκης.