Η Ιαπωνία μετράει τις πληγές της μετά τα 7,6 Ρίχτερ που χτύπησαν τη χερσόνησο Νότο στο νομό Ισικάουα στο κεντρικό νησί Χονσού την πρώτη μέρα του 2024. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσε το Reutes οι νεκροί είναι μέχρι στιγμής έξι, καθώς όσο περνάει η ώρα ανασύρονται σοροί κάτω από τα συντρίμμια.

Μίνι τσουνάμι χτύπησε τις ακτές της χώρας, με τις Αρχές να προειδοποιούν τους κατοίκους να απομακρυνθούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Εκτιμάται ότι πάνω από 36.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Τεράστιες ρωγμές άνοιξαν σε τμήματα του δρόμου στην πόλη Ισικάου, ενώ στην πόλη Σουζού οι μεγάλες ζημιές στους δρόμους ήταν η αιτία που γιατροί δεν μπορούσαν να φτάσουν στα νοσοκομεία για να περιθάλψουν όσους τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας (JMA) δεκάδες σεισμοί μεγέθους τουλάχιστον 3,5 βαθμών έπληξαν την περιοχή. Η αρχική μεγάλη προειδοποίηση για τσουνάμι υποβαθμίστηκε σε κανονικό τσουνάμι αρκετές ώρες αργότερα.

Από τον σεισμό προκλήθηκαν πυρκαγιές σε δέντρα και ψηλά κτίρια, με τις σειρήνες να ηχούν στην πόλη Wajima. Η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της Ιαπωνίας ανέφερε πως δεν έχουν επιβεβαιωθεί οποιαδήποτε προβλήματα στη λειτουργία πυρηνικών σταθμών κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας, περιλαμβανομένων πέντε ενεργών αντιδραστήρων στις μονάδες της Kansai Electric Power στο Όχι και στην Τακαχάμα στη νομαρχία Φουκούι.

Μονάδες του στρατού συνδράμουν τις επιχειρήσεις διάσωσης, όπως ανάφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χαγιάσι Γιοσιμάσα, προσθέτοντας πως οι Αρχές εξακολουθούν να αποτιμούν την έκταση των ζημιών.

Πώς έζησε τον σεισμό ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος

«Βρισκόμασταν σε καφετέρια με συνεργάτες από το πανεπιστήμιο λόγω της Πρωτοχρονιάς. Ξαφνικά άρχισαν να χτυπούν τα κινητά όλων των ανθρώπων που εκείνη τη στιγμή ήταν στην καφετέρια. Ήταν η επίσημη κρατική προειδοποίηση ότι έρχεται ισχυρός σεισμός και μας έδινε την προτροπή, το μήνυμα να μείνουμε ήρεμοι αλλά να καλυφθούμε. Πράγματι μετά από 1 λεπτό κατέφθασαν τα σεισμικά κύματα που μας δόνησαν για αρκετή ώρα» είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος από την Ιαπωνία, μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη.

«Λειτούργησε σαν το 112 αλλά πριν καταφθάσει το σεισμικό κύμα. Αυτό είναι μία τεχνολογική πρόοδος η οποία έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ιαπωνία και εφαρμόζεται με έναν τρόπο όποιος έχει γίνει ρουτίνα πλέον εδώ. Παράλληλα μέσα σε 3 λεπτά η κρατική τηλεόραση παρουσίασε την προειδοποίηση για το τσουνάμι, με χάρτες και με οδηγίες» συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Ο κόσμος έμεινε πολύ ήρεμος και όταν αντιλήφθηκε το σεισμό -ο οποίος δεν ήταν ιδιαίτερα έντονος στο σημείο που βρισκόμασταν εμείς- δεν έτρεξαν έξω, ήταν ψύχραιμοι. Παρατηρούσαμε και βλέπαμε με τους συνεργάτες μου ότι όλοι έσπευσαν να μπουν στα τηλεοπτικά δίκτυα για να ενημερωθούν.

Αμέσως με την καταγραφή του πρώτου σεισμικού κύματος, σε τρεις μεγάλες περιφέρειες της Ιαπωνίας σταμάτησαν αυτόματα τα τρένα που τρέχουν με μεγάλες ταχύτητες και αυτό είναι μία επίσης πρακτική εφαρμογή η οποία εφαρμόζεται πολλά χρόνια στην Ιαπωνία».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «έγινε αμέσως επιθεώρηση στους κοντινότερους πυρηνικούς σταθμούε» ενώ συμπλήρωσε ότι η μετασεισμική δραστηριότητα μπορείς να διαρκέσει έως και εβδομάδες.

Για το αν η Ελλάδα μπορεί να μάθει κάτι από τα σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα που εφαρμόζουν στην Ιαπωνία. ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι αρχικά για να δημιουργηθούν χρειάζονται δεκαετίες αλλά και «να το βάλει κάποιος στόχο». Επιπλέον, σημείωσε είναι αναγκαία η ψυχραιμία, η υπευθυνότητα αλλά και η εκαπιδευμένη αντίδραση των πολιτών.

Πώς λειτουργεί το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμού

To σύστημα προειδοποίησης σεισμού εφαρμόζεται από το 2007 στην Ιαπωνία από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας και ενημερώνει για ισχυρές δονήσεις πριν αυτές γίνουν αισθητές.

Σε έναν σεισμό υπάρχουν δύο ειδών κύματα: τα «P» που είναι τα πρώτα που καταγράφονται και τα «S» που έπονται και προκαλούν μεγαλύτερες δονήσεις και μεγαλύτερες ζημιές.

Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης εκμεταλλεύεται αυτά τα δευτερόλεπτα μεταξύ των κυμάτων και στέλνει το σήμα αυτόματα από τον σεισμογράφο στην ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία. Πέρα απο το επίκεντρο και το μέγεθος, καταγράφεται και η σεισμική ένταση για κάθε περιοχή που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο.

Από την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία εκδίδεται άμεσα το προειοδοποιητικό μήνυμα -«Μείνετε ψύχραιμοι-Προφυλαχτείτε», που μεταδίδεται από τηλεόραση, ραδιόφωνο και κινητά τηλέφωνα.