5 το πρωί: Το μακελειό στην Πράγα – Το προβάδισμα της ΝΔ – Η παράταση των τελών κυκλοφορίας

Πυρ αδιακρίτως άνοιξε χθες το απόγευμα 24χρονος έξω από Πανεπιστημιακή Σχολή στην Πράγα, στην πολυσύχναστη πλατεία «Γιαν Πάλατς», με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες.

1

Τουλάχιστον 14 νεκροί και δεκάδες τραυματίες μετά από πυροβολισμούς στην Πράγα

  • Οι πυροβολισμοί: Πυρ άνοιξε 24χρονος στον τέταρτο όροφο του κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καρόλου, κοντά στην πολυσύχναστη πλατεία «Γιαν Πάλατς» στην Πράγα, χθες το απόγευμα. Το περιστατικό δεν φαίνεται να σχετίζεται με τρομοκρατία, αλλά αποτελεί μεμονωμένη επίθεση.
  • Ο δράστης: Δράστης της «τυφλής» επίθεσης είναι ο 24χρονος Ντάβιντ Κόζακ, ο οποίος μετά τους πυροβολισμούς αυτοκτόνησε. Όπως όλα δείχνουν πριν μεταβεί στο πανεπιστήμιο για να θέσει σε λειτουργία το αποτρόπαιο σχέδιο του είχε δολοφονήσει και τον πατέρα του. Ο δράστης ήταν φοιτητής σχολής του Πανεπιστημίου.
  • Οι απώλειες: Ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 14 νεκρούς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και 25 τουλάχιστον τραυματίες, οι δέκα εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση.
2

Ο Ράμα αναγνωρίζει τον Μπελέρη ως εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρας

  • Η ανάρτηση: Σε ανάρτηση του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σημειώνει πως ο Φρέντι Μπελέρης παραμένει εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρας μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης και ότι μόνο η επίσημη απόφαση του δικαστηρίου θα καθορίσει τη δυνατότητά του να ορκιστεί σε περίπτωση αθωότητας ή την αδυναμία του να συνεχίσει να είναι δήμαρχος σε περίπτωση ενοχής.
  • Η σημασία: Η ανάρτηση αυτή θεωρείται μεγάλης σημασίας, καθώς η αποδοχή της νίκης Μπελέρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές από τον Ράμα αποτελεί σημαντικό βήμα στη διαδικασία μετάβασης εξουσίας. Αρμόδια πηγή σημείωσε επίσης ότι το σκεπτικό της σημερινής απόφασης του αλβανικού δικαστηρίου επιβεβαιώνει ότι ο Φρέντι Μπελέρη εξελέγη δήμαρχος Χειμάρρας και ότι ο ηττηθείς υποψήφιος Γκόρο δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα δημάρχου, απόφαση που αποδέχεται πλήρως ο Έντι Ράμα.
  • Η ορκωμοσία: Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μήνες ο Φρέντυ Μπελέρης παραμένει έγκλειστος στις αλβανικές φυλακές, ενώ δεν του χορηγήθηκε και η απαραίτητη άδεια έτσι ώστε να ορκιστεί δήμαρχος Χιμάρας. Το θέμα έθεσε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σύνοδο κορυφής για τη διεύρυνση της Ε.Ε., ξεκαθαρίζοντας οτι αν δεν λυθεί το θέμα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας δεν θα προχωρήσουν.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Σταθερό προβάδισμα της ΝΔ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - Προβληματίζει τους πολίτες η ακρίβεια

  • Η πρόθεση ψήφου: Προβάδισμα 19,5 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του δεύτερου ΠαΣοΚ, καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA που είδε το φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 30,9%, την ίδια ώρα που το ΠαΣοΚ καταγράφει ποσοστό της τάξης του 11,4%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,1%, ενώ το ΚΚΕ είναι τέταρτο με 8,1%. Χαμηλή είναι η πρώτη καταγραφή της Νέας Αριστεράς που μετριέται στο 2%.
  • Η ακρίβεια: Ως προς τα προβλήματα οι πολίτες εξακολουθούν να προτάσσουν τα οικονομικά, αφού η ακρίβεια και η οικονομία προηγούνται καθαρά στις αυθόρμητες απαντήσεις για τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας. Αναλυτικότερα, το 42% των ερωτηθέντων θεωρεί την ακρίβεια το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η οικονομία με 26%.
  • Η δημοτικότητα: Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται πρώτος, με 47% θετικές γνώμες, δεύτερος είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 44% και τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 40%. Πολύ χαμηλά, στην 7η θέση ο Στέφανος Κασσελάκης, με 23% θετικές ψήφους.
4

Παρατείνεται έως τις 29 Φεβρουαρίου η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

  • Η παράταση: Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας έως τις 29 Φεβρουαρίου. Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η νέα ημερομηνία είναι οριστική και δεν θα δοθεί καμία περαιτέρω παράταση.
  • Η προσαύξηση: «Αποφασίσαμε να δοθεί παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας, για την πληρωμή τους, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου του 2024. Για ένα δίμηνο ακόμα. Κατόπιν, η κυβέρνηση θα προτείνει ένα καινούργιο σύστημα, με βάση το οποίο δεν θα υπάρχει αμέσως, εάν δεν πληρωθούν τα τέλη προσαύξηση 100%, αλλά μια σταδιακή προσαύξηση ανάλογα με την καθυστέρηση του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
  • Οι τρόποι πληρωμής: Oι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να μπουν στην πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ και να πληρώσουν με τρεις τρόπους. Να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου τους, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη. Να μπουν στην εφαρμογή της τράπεζάς τους (e-banking) και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο. Να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ και να πληρώσουν στο ταμείο επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.
5

Ο Ολυμπιακός ξόδεψε την ευκαιρία, πρώτος ξανά ο ΠΑΟΚ

  • Εγκλωβισμός στο Περιστέρι: Απώλεια δύο βαθμών για τον Ολυμπιακό στα δυτικά προάστια της Αθήνας. Οι «ερυθρόλευκοι» έφτιαξαν αρκετές φάσεις απέναντι στον Ατρόμητο, αλλά δεν ήταν εύστοχοι στην τελική προσπάθεια και, συνδυαστικά με την ανοχή της διαιτησίας σε ξεκάθαρες φάσεις, κόλλησαν στο 0-0 χάνοντας έδαφος στη μάχη του τίτλου. Ο Κάρλος Καρβαλιάλ έμεινε ευχαριστημένος από την προσπάθεια, αλλά όχι το τελικό αποτέλεσμα που αδίκησε τους παίκτες του.
  • Έπεσε στην ίδια παγίδα: Όχι φυσικά ότι η ΑΕΚ πήγε καλύτερα στις Σέρρες. Αντιθέτως μάλιστα. Αν και προηγήθηκε δύο φορές, η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα ισοφαρίστηκε αμφότερες από τον Πανσερραϊκό και είχε μια απρόσμενη απώλεια δεδομένου πως το 2-2 διαμορφώθηκε στο 94ο λεπτό του αγώνα από τον Θυμιάνη. Μάλιστα οι γηπεδούχοι έπαιζαν με δέκα παίκτες, αλλά κατάφεραν να πιέσουν και να δικαιωθούν στο φινάλε μετά από τραγικό λάθος του Αθανασιάδη.
  • Κορυφή ο ΠΑΟΚ: Από την τριάδα των μεγάλων που έπαιζαν χθες μόνο ο «Δικέφαλος του Βορρά» είχε ένα καλό βράδυ. Νικώντας μάλιστα 6-0 την Κηφισιά στην Καισαριανή προσπέρασε τον Παναθηναϊκό και θα κάνει γιορτές ως πρωτοπόρος της Super League Έξι διαφορετικοί παίκτες σκόραραν για τη φορμαρισμένη ομάδα του Λουτσέσκου.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr