5 το πρωί: Κομματική πειθαρχία στη ΝΔ – Αντιδράσεις για τη ροζ σημαία – Ανυποχώρητος ο Ράμα

Τριγμούς στην κυβερνητική πλειοψηφία προκαλεί η τροπολογία Καιρίδη για τους εργαζόμενους μετανάστες με τον Αντώνη Σαμαρά να αναμένεται είτε να καταψηφίσει είτε να απέχει της διαδικασίας. Οι υπόλοιποι «γαλάζιοι» βουλευτές αναμένεται πάντως να υπερψηφίσουν υπό το βάρος της κομματικής πειθαρχίας.

1

Στη Βουλή η τροπολογία για τους εργαζόμενους μετανάστες

  • Τι προβλέπει; Ψηφίζεται στη Βουλή η τροπολογία Καιρίδη μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης άδειας παραμονής ακόμη και σε παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι διέμεναν έως και τις 30 Νοεμβρίου του 2023 και επί τριετία χωρίς άδεια στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση βεβαιωμένης πρόσβασης στην αγορά εργασίας.
  • Ρήγμα στη ΝΔ; Η τροπολογία προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά ,ο οποίος είτε θα καταψηφίσει την τροπολογία είτε θα επιλέξει να απέχει από τη συνεδρίαση. Η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει μεγαλύτερες διαρροές έθεσε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της πλειοψηφίας, με εξαίρεση τον πρώην πρωθυπουργό.
  • Ποια είναι η θέση της αντιπολίτευσης; Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την απροθυμία αρκετών βουλευτών της ΝΔ να στηρίξουν δημόσια τη συγκεκριμένη ρύθμιση με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά ονομαστική ψηφοφορία. ΣΥΡΙΖΑ, ΠαΣοΚ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και ΚΚΕ έχουν ταχθεί θετικά ζητώντας ωστόσο ορισμένες βελτιώσεις με την τελική τους στάση να αποσαφηνίζεται την τελευταία στιγμή.
2

Η ροζ ελληνική σημαία, οι αντιδράσεις και η απάντηση

  • Μετά τις αντιδράσεις: Αποσύρεται η ροζ ελληνική σημαία από έκθεση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη με εντολή του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Το θέμα ανέδειξε από το βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος του κόμματος «Νίκη» Δημήτρης Νατσιός. «Η σημαία μας είναι γαλανόλευκη και βάφεται με κόκκινο μόνο με το αίμα των ηρώων μας», είπε ο ίδιος εκφράζοντας την δυσφορία του για το εν λόγω έκθεμα.
  • Η απάντησης της καλλιτέχνιδας: Την δική της απάντηση αναφορικά με το έργο της που αναπαριστά την ελληνική σημαία με ροζ χρώμα, έδωσε στο Βήμα η δημιουργός της, Γεωργία Λαλέ λέγοντας ότι «λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε το έργο μου».
  • Το έργο: Η εν λόγω σημαία είναι ένα έργο που επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τα θύματα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας. Υφάνθηκε από σεντόνια που της δώρισαν κακοποιημένες γυναίκες.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Το ποινικό παρελθόν του «πιστολέρο» στο Γκάζι

  • Βαρύ το κατηγορητήριο: Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ο συνεργός του ανθρώπου που αιματοκύλισε το Γκάζι. Ο λόγος για τον 33χρονο συνεπιβάτη του τζίπ, ο οδηγός του οποίου πυροβόλησε εν ψυχρώ τρεις νεαρούς, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Στον 33χρονο ασκήθηκε ποινική δίωξη για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο κατά συρροή. Ο ίδιος δήλωσε σοκαρισμένος από την εν ψυχρω δολοφονική επίθεση ενώ έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη.
  • Στα χνάρια του «πιστολέρο»: Η 29η τακτική ανακρίτρια εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 37χρονου οδηγού, που οι Αρχές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν. Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ θεωρούν ότι έχει πάρει μέρος στη δολοφονία 40χρονου άνδρα τον περασμένο Μάρτιο σε καφετέρια στη Νέα Ιωνία και στη συνέχεια, αφού είχε διαφύγει της σύλληψης, είχε βρει καταφύγιο στην Αλβανία.
  • Ποια η κατάσταση των θυμάτων; Τα τρία θύματα που δέχτηκαν τις σφαίρες από τον 37χρονο είναι δύο αδέλφια 28 και 33 ετών και ένας 28χρονο φίλος τους που νοσηλεύεται με ήπια τραύματα. Πιο σοβαρά έχει τραυματιστεί ο μεγαλύτερος από τα δύο αδέλφια, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Το απόγευμα της Δευτέρας ολοκληρώθηκε το δεύτερο χειρουργείο στο οποίο υποβλήθηκε.
4

Ο ανένδοτος Ράμμα, ο Μπελέρης και η κατάσταση στη Χειμάρρα

  • Η συνέχεια της δίκης: Εκδικάζεται σήμερα στα Τίρανα η υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ως προς την κατηγορία περί απόπειρας εξαγοράς ψήφων. Μιλώντας στο Βήμα ο κ. Μπελέρης καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις των Τιράνων λέγοντας ότι ο αλβανός πρωθυπουργός «θέλει οι Ελληνες της μειονότητας ή να προσκυνήσουν την πολιτική του ή να φύγουν»
  • Πώς αξιολογούν οι άνθρωποι της Χειμάρρας τις εξελίξεις: Όπως αναφέρει ο εκλεγμένος δήμαρχος η κατάσταση στη πόλη είναι τεταμένη: «Στους πολίτες υπάρχει ένας φόβος και δικαιολογημένη ανασφάλεια. Ανησυχούν πως όταν φτάνουν να προφυλακίζουν τον δήμαρχό τους, κάτι κακό μπορεί να συμβεί και σε αυτούς τους ίδιους»
  • Νέα τοποθέτηση Ράμα: Εκ νέου αμετακίνητος για την υπόθεση Μπελέρη εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα μιλώντας στα μέλη της ειδικής ομάδας διαπραγματευτών της ενταξιακής πορείας της χώρας του προς την ΕΕ. Επί της ουσίας, ο κ. Ράμα εμμένει στη στάση του λέγοντας ότι «εδώ δεν υπάρχει κανένας πιθανός συμβιβασμός, όχι γιατί δεν τον θέλουμε εμείς, αλλά γιατί η δικαιοσύνη που εμείς θέλουμε είναι πιο πεισματάρα από εμάς»
5

Η νίκη του Ολυμπιακού, το στραβοπάτημα της ΑΕΚ και η Φερεντσβάρος

  • Λυτρωτής ο Ελ Αραμπί από την άσπρη βούλα: Ο Ολυμπιακός νίκησε έστω και δύσκολα τον Πανσερραϊκό στο κεκλεισμένων των θυρών Δημοτικό Στάδιο Σερρών με 1-0 και η «αυλαία» του πρώτου γύρου τον βρίσκει στους 31 βαθμούς, ισόβαθμο με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό και στο -1 από τον πρωτοπόρο, ΠΑΟΚ.
  • «Γκέλα ολκής» η ΑΕΚ στο Αγρίνιο: Απρόσμενη απώλεια γνώρισε η ΑΕΚ στο Αγρίνιο, όπου αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με τον Παναιτωλικό παρότι προηγήθηκε 2-0 στο πρώτο τέταρτο της αναμέτρησης ο Παναιτωλικός επανήλθε, δεν εγκατέλειψε τη μάχη κι αφού μείωσε πριν από την ανάπαυλα ισοφάρισε σε 2-2 αποσπώντας ένα τεράστιο αποτέλεσμα.
  • Με την Φερεντσβάρος ο Ολυμπιακός στο Conference: Απέναντι στη Φερεντσβάρος θα διεκδικήσει ο Ολυμπιακός την πρόκρισή του στη φάση των 16 του Conference League. Ποια είναι η πράσινη «πράσινη» βασίλισσα 124 ετών του Ουγγρικού ποδοσφαίρου που ανέκτησε την αίγλη του ένδοξου παρελθόντος της μετά τα οικονομικά προβλήματα και τον υποβιβασμό.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr