Αυτονόητη χαρακτήρισε την κομματική πειθαρχία, πλην του Αντώνη Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτώμενος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για την διαφωνία που εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός με την τροπολογία για τους αλλοδαπούς εργάτες γης.

«Ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κ. Σαμαράς, από εκεί και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία», είπε σε ερώτηση δημοσιογράφου της ΕΡΤ. Ο κ. Μαρινάκης συμπλήρωσε πως πρόκειται για μια «ρύθμιση που έχει μόνο οφέλη για τη χώρα, καθώς βάζει τάξη στο καθεστώς των αλλοδαπών που ζουν χρόνια στην Ελλάδα, ενώ ενισχύει και τη δημόσια ασφάλεια».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση εκφράζοντας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αστυνομικού ο οποίος το πρωί, κατά τη διάρκεια καταδίωξης, έχασε τη ζωή του, εν ώρα καθήκοντος. «Να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση στον συνάδελφό του ο οποίος μέχρι αυτή την ώρα νοσηλεύεται. Οι γυναίκες και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας επιτελούν το καθήκον τους κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και τους οφείλουμε τον απόλυτο σεβασμό μας και την αναγνώριση του έργου τους» είπε.

Αναφερόμενος στον κρατικό προϋπολογισμό, που υπερψηφίστηκε χθες, ανέφερε ότι είναι «ο πρώτος προϋπολογισμός μετά από 14 χρόνια που υλοποιείται, με την χώρα μας να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, έναν εθνικό στόχο και μια προσωπική δέσμευση την οποία είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός […] Η επενδυτική βαθμίδα, λοιπόν, για κάποιους μπορεί να μην λέει τίποτα αλλά στην ουσία τα λέει όλα. Διότι στην εσωτερική ζωή σφραγίζει το τέλος της ξένης εποπτείας και στο εξωτερικό στέλνει το μήνυμα ότι πέρασε οριστικά η εποχή της εθνικής αναξιοπιστίας» είπε χαρακτηριστικά.

«Απίθανος θρίαμβος»

Όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης ο Economist κατέταξε την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας 35 χωρών με την καλύτερη επίδοση στην οικονομία για το 2023 κάνοντας λόγο για «άλλον έναν απίθανο θρίαμβο».

Σύμφωνα με την ανάλυση του Economist που βασίζεται σε πέντε οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες (πληθωρισμός, «εύρος πληθωρισμού», ΑΕΠ, θέσεις εργασίας και επιδόσεις του χρηματιστηρίου), η χώρα μας έχει και φέτος τους καλύτερους «βαθμούς» στην οικονομία ανάμεσα σε 35 κυρίως πλούσιες χώρες. «Στην κορυφή του πίνακα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, βρίσκεται η Ελλάδα – ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα για μια οικονομία που μέχρι πρότινος αποτελούσε συνώνυμο της κακοδιαχείρισης», όπως αναφέρεται.

Σύμφωνα με τον Economist, η Ελλάδα σημειώνει «μερικά εκπληκτικά αποτελέσματα» σε ό,τι αφορά τους πέντε δείκτες, βάσει των οποίων προκύπτει η συνολική βαθμολογία για κάθε χώρα. «Οι επενδυτές ενδιαφέρθηκαν και πάλι για τις ελληνικές εταιρείες καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις φιλικές προς τις αγορές».

Η Ελλάδα, από μαύρο πρόβατο της ευρωπαϊκής ηπείρου, αποτελεί πλέον παράδειγμα διεθνώς, χάρη στις πολιτικές που εφαρμόζει, με απώτερο στόχο όλες αυτές οι θετικές ειδήσεις και αξιολογήσεις να αποτυπωθούν με επιπλέον αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών.

Μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία αφορά ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι η ρύθμιση αυτή βάζει τάξη στο καθεστώς όσων αλλοδαπών διαμένουν στην Ελλάδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και εργάζονται και ενισχύει τη δημόσια ασφάλεια.

Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κανενός είδους ελληνοποίηση, ούτε νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών. Άλλωστε, η Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, έχοντας μειώσει τις ροές και επισπεύδοντας την διαδικασία απονομής ή μη ασύλου στους αιτούντες, είπε.

Η ρύθμιση που εισάγεται παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών που:

  • διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,
  • διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023,
  • συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα, και
  • συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

Εκτιμάται πως η ρύθμιση αφορά περίπου 30.000 αιτούντες συνολικά, υπολογίζοντας ότι κάθε χρόνο χορηγούνται 6-8.000 άδειες για εξαιρετικούς λόγους σε όσους έχουν συμπληρώσει την επταετία.

Η άδεια διαμονής εκδίδεται εάν και εφόσον, εντός αποκλειστικής προθεσμίας μετά την υποβολή της αίτησης, ο αλλοδαπός υποβάλλει στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι έχει ξεκινήσει πραγματικά να εργάζεται και θα ανακαλείται αν αυτός/αυτή δεν εργάζεται. Η άδεια αυτή δεν παρέχει κανένα άλλο δικαίωμα.

Η ρύθμιση συνεισφέρει στη διαδικασία ενίσχυσης του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας και διασφαλίζει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, αφού για όλους τους αλλοδαπούς, οι οποίοι θα εισέλθουν σε διαδικασία υποβολής αιτήματος για άδεια διαμονής, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν σε όλους τους απαιτούμενους ελέγχους ασφαλείας πριν την έκδοση της άδειας διαμονής,

Η διάταξη προβλέπει τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής επιστροφών και της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης μεταναστών, μέσω του διορισμού εθνικών συντονιστών για τα ζητήματα αυτά.

Η άδεια διαμονής θα εκδίδεται μόνον εφόσον και αφότου ο πολίτης τρίτης χώρας αποδείξει ότι έχει ξεκινήσει να εργάζεται νόμιμα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του εργατικού δικαίου και θα ανακαλείται αν διακοπεί η απασχόληση.

Επιπλέον, να τονίσουμε, ανέφερε, το γεγονός πως η ρύθμιση είναι άπαξ, με ισχύ ενός έτους, και δεν αλλάζει σε τίποτα τις πάγιες διατάξεις περί νόμιμης μετανάστευσης, όπως αυτές ισχύουν σήμερα ή διαμορφώνονται με τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης

Η πολιτική ρύθμισης αποτελεί, άλλωστε, ένα εργαλείο πολιτικής, το οποίο τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και διεθνώς, αξιοποιούν στο πλαίσιο διαχείρισης του μεταναστευτικού πληθυσμού που βρίσκεται στην επικράτειά τους, αλλά και ικανοποίησης των αναγκών των εθνικών αγορών εργασίας σε, ανειδίκευτο, κυρίως, εργατικό δυναμικό.