Σε μια υπόθεση που έχει ήδη φέρει καχυποψία στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας και έχει διαταράξει το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα εξελίσσεται η συνεχιζόμενη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και η άρνηση του δικαιώματός του να του χορηγηθεί άδεια προκειμένου να ορκιστεί, με το Ειδικό Δικαστήριο για Θέματα Διαφθοράς (SPAK) να απορρίπτει το αίτημά του πρωτόδικα στις 11 Δεκεμβρίου.

Στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και κατά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημα της Ελλάδας ότι το ζήτημα της ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντι Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας – Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.

Μετά την πρωτόδικη απόρριψη του αιτήματος να του δοθεί άδεια για να ορκιστεί ο κ. Μπελέρης αναμένεται να προχωρήσει σε έφεση εντός 15 ημερών από την ημέρα που θα καθαρογραφεί η απόφαση. Ενώ η συνέχεια της δίκης για την κύρια υπόθεση αναμένεται στις 19 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Μπελέρης, μιλώντας στο «Βήμα», σημειώνει ότι «η ημερομηνία που διάλεξε το σύστημα να εκδώσει την απόφαση συνδέεται με την πρόθεση του κ. Ράμα να κάνει επίδειξη ισχύος απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση χαϊδεύοντας τα αφτιά και του εθνικιστικού ακροατηρίου του στο εσωτερικό της Αλβανίας».

Την ίδια στιγμή υπογραμμίζει ότι η κατάσταση στη Χειμάρρα είναι τεταμένη, αφού οι πολίτες, βλέποντας τον εκλεγμένο δήμαρχο να προφυλακίζεται, ανησυχούν για το τι μπορεί να συμβεί σε αυτούς, ενώ στέλνει μήνυμα πως η περιπέτειά του δεν αφορά μόνο τον ίδιο προσωπικά, αλλά όλους τους Ελληνες της Αλβανίας που νιώθουν ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά τους, ακόμα και πολλούς αλβανούς πολίτες, οι οποίοι στη σθεναρή στάση της Ελλάδας βλέπουν την ελπίδα να γίνει μια πραγματική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης, όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη.

 

Κύριε Μπελέρη, τη Δευτέρα το SPAK απέρριψε το αίτημά σας να ορκιστείτε ως δήμαρχος Χειμάρρας. Πώς χαρακτηρίζετε την απόφαση αυτή;

«Είχα εμπρόθεσμα προσφύγει κατά της απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Φυλακών, που έχει την αρμοδιότητα για τη χορήγηση ειδικής άδειας, προκειμένου να μπορέσω να ορκιστώ. Στη συνέχεια είχαμε μια ανεξήγητη κωλυσιεργία τεσσάρων μηνών. Τελικώς, απορρίφθηκε πρωτόδικα η προσφυγή. Η δικαστική απόφαση είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τη βούληση του πρωθυπουργού της Αλβανίας. Παραμονές κάθε δίκης που έχω, βγαίνει με συνεντεύξεις του και καθοδηγεί τους δικαστές για το αποτέλεσμα που πρέπει να εκδώσουν. Η απόφαση παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας απέναντι στον νόμο, αφού σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν είχε δοθεί άδεια να ορκιστεί πρώην βουλευτής, το 2001, ενώ ήταν προφυλακισμένος. Στις τελευταίες εκλογές, μάλιστα, χορηγήθηκε άδεια σε κρατουμένους να βγουν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Eχει δοθεί άδεια ακόμα και σε άνθρωπο που είχε καταδικαστεί τελεσίδικα για βαριά αδικήματα προκειμένου να συμμετάσχει σε τηλεοπτική εκπομπή».

Με δεδομένο ότι η απόφαση αυτή ελήφθη δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων και ενώ η Ελλάδα έχει καταθέσει ρητή επιφύλαξη στην ΕΕ που συνδέει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας με την υπόθεσή σας, θεωρείτε ότι η απόφαση ήταν μια απάντηση του Εντι Ράμα στην Αθήνα ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει;

«Πιστεύω ότι η ημερομηνία που διάλεξε το σύστημα να εκδώσει την απόφαση συνδέεται με την πρόθεση του κ. Ράμα να κάνει επίδειξη ισχύος απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση χαϊδεύοντας τα αφτιά και του εθνικιστικού ακροατηρίου του στο εσωτερικό της Αλβανίας. Σε αυτή την προσπάθειά του ο αλβανός πρωθυπουργός έχει την καθολική υποστήριξη του συνόλου των ΜΜΕ στα σχέδιά του, αλλά και των ανταποκριτών των αλβανικών ΜΜΕ στην Αθήνα. Ελπίζω να καταλάβει γρήγορα ότι αυτές οι πρακτικές δεν βοηθούν στην προώθηση καλών διμερών σχέσεων Ελλάδας – Αλβανίας αλλά ούτε και στην ομαλή και αρμονική συμβίωση των δύο κοινοτήτων».

Ποια είναι η κατάσταση στη Χειμάρρα αυτή τη στιγμή και γιατί εκτιμάτε ότι προσπαθούν να σας εμποδίσουν να αναλάβετε τα καθήκοντά σας;

«Η κατάσταση στη Χειμάρρα είναι τεταμένη. Στους πολίτες υπάρχει ένας φόβος και δικαιολογημένη ανασφάλεια. Ανησυχούν πως όταν φτάνουν να προφυλακίζουν τον δήμαρχό τους, κάτι κακό μπορεί να συμβεί και σε αυτούς τους ίδιους. Υπάρχει επίσης η παγκόσμια πρωτοτυπία ο ηττημένος των εκλογών να διοικεί τον δήμο και να παίρνει αποφάσεις σημαντικές για το μέλλον των πολιτών. Ενδεικτικά αναφέρω την αλλαγή του γενικού πολεοδομικού σχεδίου της πόλης που αποφασίζει ο πρώην δήμαρχος αυτές τις ημέρες. Είναι στοιχειώδης δημοκρατική αρχή. Ο δήμαρχος που έχει χάσει τις εκλογές φεύγει από τη δημαρχία. Δεν συνεχίζει να διοικεί…».

Πώς συνδέεται αυτό με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία;

«Πιστεύω ότι αν δεν τα καταφέρουμε τελικά να αναλάβω τα καθήκοντα που μου ανέθεσε ο λαός της Χειμάρρας στις 14 Μαΐου, θα είναι από τις πιο σοβαρές παραβιάσεις των συνταγματικών ελευθεριών αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα έρθει να προστεθεί στην κατάφωρη παραβίαση που συντελείται στα περιουσιακά δικαιώματα, στο δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και στο δικαίωμα στην εκπαίδευση στη μητρική μας γλώσσα σε όλες τις βαθμίδες. Οι παραβιάσεις δεν γίνονται μόνο στη Χειμάρρα, αλλά σε όλες τις περιοχές που ζουν μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας σε σημαντικό αριθμό. Η ήττα σε αυτή την υπόθεση δεν έχει να κάνει μόνο με την κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Θα έχει επίσης και εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες σε όλα τα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που παραμένουν στις πατρογονικές τους εστίες. Αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Ράμα συνεχίζει να δίνει τη μάχη ενάντια στη βούληση του λαού της Χειμάρρας, αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες. Δεν το κρύβει. Θέλει οι Ελληνες της μειονότητας ή να προσκυνήσουν την πολιτική του ή να φύγουν. Τελικώς εκεί θα καταλήξουμε, γιατί είναι σίγουρο ότι και αυτοί οι ομογενείς που έχουν αποφασίσει να συμπορευτούν μαζί του πολιτικά – ακριβώς λόγω αυτής της πολιτικής που εφαρμόζει – θα αναγκαστούν να φύγουν στο μέλλον».

Τι περιμένετε από την Αθήνα από εδώ και στο εξής και πώς αξιολογείτε τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι σήμερα;

«Θέλω απλά να ευχαριστήσω τον έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση για τη μέχρι τώρα σταθερή υποστήριξη και να δηλώσω ότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι θα κάνουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να λάβει τέλος αυτή η περιπέτεια. Περιπέτεια η οποία δεν αφορά μόνο εμένα προσωπικά, αλλά όλους τους Ελληνες της Αλβανίας που νιώθουν ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά τους, ακόμα και πολλούς αλβανούς πολίτες, οι οποίοι στη σθεναρή στάση της Ελλάδας βλέπουν την ελπίδα να γίνει μια πραγματική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης, όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη».