Ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θα δημιουργήσει ένα και μοναδικό think tank, όπως ο προηγούμενος στη θέση αυτή, αλλά πολλά και μάλιστα κατά τομέα όπως της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της κλιματικής αλλαγής.

Για τον σκοπό αυτό, διδάσκεται από καθηγήτρια Ρομποτικής, και αφού… ολοκληρώσει τις σπουδές του, ως φαίνεται, θα κάνει… και την στρατιωτική του θητεία. Αυτά συμβαίνουν στο ένα σκέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο έτερο, το βαπτισθέν Νέα Αριστερά, αγωνίζονται για τις σταθερές ιδέες τους και ευελπιστούν ότι θα αποτελέσουν ισχυρή αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία, ίσως και λόγω του… πανομοιότυπου τίτλου τους! Η αλγεινή όμως πραγματικότητα είναι ότι ούτε και τα δύο σκέλη μαζί δεν μπορούν να… σταθούν ως αξιωματική αντιπολίτευση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, που κυβέρνησε τη χώρα, δεν κατάφερε να επιπλεύσει, πώς θα το καταφέρουν τα διαμορφωθέντα σκέλη του;

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παρά την αισθητή ανάκαμψη και την άνοδό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να έχει την δυναμική για επάνοδο στις δόξες του. Υπάρχει βέβαια η ελπίδα για τις ευρωεκλογές, αλλά απαιτείται έμπνευση, συσπείρωση, συγκεκριμένο σχέδιο αντιπολίτευσης, μια υπέρμετρη, μέχρι τότε, προσπάθεια. Πιστεύω, λοιπόν, ότι σωστά σκέπτεται ο πρόεδρος μια πιθανή συνεργασία με τις δυνάμεις της Νέας Αριστεράς.

Η παντοκρατορία της Νέας Δημοκρατίας έχει μέλλον με αβέβαιες, όμως, εξελίξεις ακόμη και για την ίδια, γιατί η δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς σθεναρή δντιπολίτευση. Βιώνουμε μιαν εποχή «μετάβασης». Κλιματική αλλαγή, πανδημία, πόλεμος-ανθρωποκτονία, αλλά και αλλαγή ανθρώπινης νοοτροπίας και ηθικής, και το σημαντικότερο, απαξίωση του ανθρώπου και απομάκρυνση των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την ανθρωποκεντρική πολιτική. Οι εξελίξεις είναι συνεχείς και το μέλλον αόρατον!

Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής.