Είθισται οι πολιτικοί αρχηγοί να συναγωνίζονται με τους λογογράφους τους ποιος θα πει την καλύτερη (διάβαζε «πιασάρικη») ατάκα. Φερ ειπείν καταλαβαίνεις έναν πολιτικό αρχηγό ότι λέει δικές του ατάκες, όταν δεν κοιτάζει το κείμενο και ομιλεί από στήθους. Να, πάρτε για παράδειγμα τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που το τελευταίο διάστημα είπε δύο ατάκες, εκτός κειμένου, δικές του ατάκες, που ομολογουμένως έγραψαν: Η πρώτη στη Βουλή για το… black friday που είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ και η δεύτερη στο Λονδίνο όταν αναφέρθηκε στην Μόνα Λίζα για να τονίσει ότι δεν μπορείς να χωρίζεις τα έργα ή τις αρχαιότητες, κάνοντας λόγο για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Με δυο λόγια κέρδισε δύο μηδέν τον λογογράφο του οποίος στο παρελθόν και αυτός συμπεριέλαβε στις ομιλίες του σημαντικές ατάκες, ακόμα και ατάκες φιλοσόφων, ποιητών και ξένων ηγετών που έγραψαν και αυτές ιστορία. Αλλά το ζήτημα δεν είναι να συναγωνίζεσαι σε ατάκες τον λογογράφο σου, αλλά τι είδους πολιτική σκόνη σηκώνεις με τα λόγια σου. Με το επιτυχημένο black friday εκνεύρισε τον ΣΥΡΙΖΑ (και τον Κασσελάκη), ενώ με την Μόνα Λίζα, κατάφερε το μείζον ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα να ξαναγίνει παγκόσμιο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης διαθέτει και αυτός λογογράφο, πλην όμως θα πρέπει να διαβάζει με προσοχή το κείμενο, και να μην ξεφεύγει από αυτό. Και όχι να διαβάζει το… απυρόβλητο ως… απυροβόλητο! Το διόρθωσε ωστόσο αμέσως, αλλά…

***
Πιο μυστικά για την επιστολική ψήφο δεν γίνεται

Η συνεδρίαση του «πρωινού καφέ» στο Μαξίμου έκλεισε με μια ανακοίνωση έκπληξη από πλευράς του Πρωθυπουργού: «Σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχουμε μια ιστορική ανακοίνωση για την επιστολική ψήφο», είπε. Πέραν τούτης της ανακοίνωσης τίποτα άλλο δεν ειπώθηκε, αφήνοντας τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού άφωνους. Όλους; Όχι πλην πέντε που το γνώριζαν. Η αλήθεια είναι ότι η προετοιμασία της επιστολικής ψήφου άρχισε από το… 2019.

Οι πέντε στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, θύμισαν την προγραμματική ομιλία που έκανε στη Βουλή, το 2019, για τους αποδήμους, λέγοντας πως «θέλουμε να επεκταθεί η ψήφος τους σε επιστολική», αλλά θα πρέπει να λύσουμε διάφορα θέματα εγκυρότητας κτλ. Από τότε την δύσκολη «δουλειά» ανέλαβε να την διεκπεραιώσει ο Θόδωρος Λιβάνιος που δούλεψε με πλήρη μυστικότητα. Μελέτησε σχέδια επιστολικής ψήφου που ισχύουν σε ευρωπαϊκές χώρες, επιχείρησε να τα προσαρμόσει στα ελληνικά δεδομένα και όταν ήταν έτοιμος το ανακοίνωσε στον πρωθυπουργό.

Να σκεφτείτε πόσο μυστικά λειτούργησε όλα αυτό το διάστημα ο κ. Λιβάνιος, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή διαρροή (πράγμα ασυνήθιστο για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα) που ούτε στο υπουργείο Εσωτερικών (αρμόδιο για την εκλογικό νόμο) το γνώριζαν. Και κάτι ακόμα, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι «είμαστε μέσα στις δέκα χώρες που έχουν καθολική επιστολική ψήφο».

***
Η αγωνία του Άδωνι στο Υπουργικό

Αφού έγινε λόγος για το Υπουργικό Συμβούλιο δεν μπορώ να μην αναφέρω την αγωνία του Άδωνη για τα… κουλουράκια. Στην αρχή δεν υπήρχαν στο τραπέζι και φαινόταν πως το αναζητούσε. Ο Πρωθυπουργός τον πληροφόρησε ωστόσο πως τα κουλουράκια θα εμφανιστούν μετά τις εισηγήσεις των υπουργών. Ή ακόμα να μην αναφέρω τις συνεχείς εξόδους του Δημήτρη Τσιόδρα από την αίθουσα με τους υπουργούς να τον ρωτούν τι νούμερο θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου για να τον ψηφίσουν. Λες και τον χρήσανε υποψήφιο ευρωβουλευτή.

***
30 δευτερόλεπτα χειροκρότησαν τον Τσίπρα, 11 τον Κασσελάκη

Πάμε όμως και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο που παρατήρησα, είναι ότι όρθιοι με ενθουσιασμό χειροκροτούσαν παρατεταμένα οι βουλευτές και οι συνεργάτες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τον Αλέξη Τσίπρα όταν μπήκε στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής για την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το χειροκρότημα που εισέπραξε ο πρώην πρωθυπουργός διήρκεσε περί τα 30 δευτερόλεπτα, ενώ το χειροκρότημα όταν μπήκε ακολούθως ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν ακριβώς 11 δευτερόλεπτα. Ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά την διάσπαση και τις μαζικές αποχωρήσεις μελών και στελεχών ανά την χώρα και ήταν επίσης και η πρώτη θεσμική δημόσια παρουσία του κ. Τσίπρα μετά την ρήξη που ανεπιτυχώς επιχείρησε ο ίδιος να αποτρέψει.

Υπό μια έννοια ήταν το πρόσωπο της χθεσινής συνεδρίασης. Εισήλθε χαμογελαστός, με γκριζαρισμένους πλέον κροτάφους, αντάλλαξε πολλές χειραψίες και έβγαλε και σέλφι, ενώ προτίμησε να κάτσει στα ορεινά δίπλα στον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη. Παρακολούθησε την ομιλία Κασσελάκη με ύφος προβληματισμένο, ειδικά όταν ο διάδοχός του αναφέρθηκε στα τραύματα του πρόσφατου σχίσματος.

«Κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την αίθουσα είχε 149 Βουλευτές. Μετά είχε 145. Μετά 86. Μετά 71. Και τέλος 47. Με άλλα λόγια, χάσαμε το 68% της κοινοβουλευτικής μας δύναμης μέσα σε 9 χρόνια», είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο κ. Κασσελάκης.

***
Κλέφτες λαμπιονιών κατά το κλέφτες ποδηλάτων

Ο στολισμός δεκάδων χριστουγεννιάτικων δέντρων σε πλατείες του δήμου της Αθήνας εισήχθη ως θεσμός στην αρχή της θητείας του Κώστα Μπακογιάννη και κατέληξε στο τέλος ως θεσμός κλοπής των λαμπιονιών, των μπαλών και των δώρων. Πρώτα ρήμαξαν βραδιάτικα το δέντρο στην πλατεία Κλαυθμώνος, μετά έπιασαν τα «περιφερειακά» σε Κολωνό, Κάτω Πατήσια, Κυψέλη, Παγκράτι και αφού είδαν ότι δεν τους μιλά κανείς, συνεχίζουν ανενόχλητοι το έργο τους βρίσκοντας μάλιστα και … συνεχιστές τους.

Μία εξ΄ αυτών χθες το πρωί άρπαζε τα στολίδια από τον διάκοσμο της πλατείας Μαβίλη. Το στιγμιότυπο παρέπεμπε στους «Κλέφτες Ποδηλάτων» του Σίκα, το έξοχο Ιταλικό δράμα της μεταπολεμικής περιόδου με τον φτωχό Αντόνιο και τον γιο του Μπρούνο να αρπάζουν ένα ποδήλατο ψάχνοντας το δικό τους το οποίο κάποιοι άλλοι νωρίτερα τους είχαν κλέψει.

Στην ταινία δεν στιγματίζονταν μόνον η αδιαφορία των στρατοπεδευμένων εκεί Συμμαχικών δυνάμεων όσο η ανικανότητα της Αστυνομίας ως πολλαπλασιαστή παρανομίας επειδή έκλεινε τα μάτια στη δημιουργία εστιών διακίνησης κλοπιμαίων στο κέντρο της Ρώμης με συνέπεια οι γειτονιές να επικροτούν τις αξιόποινες πράξεις.

***
Τι γυρεύουν οι Νατοϊκοί στην Αθήνα

Αυτές τις μέρες λοιπόν μαθαίνω ότι Νατοϊκοί αξιολογητές, αλλά και Έλληνες Subject Matter Experts πραγματοποιούν αξιολόγηση του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ – Special Operations Maritime Task Group/SOΜTG) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Όλα γίνονται με Νατοϊκά κριτήρια που απ’ ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω περιλαμβάνουν δύσκολα επιχειρησιακά σενάρια και αντικείμενα υψηλών απαιτήσεων, σε περιβάλλον Πυρηνικής Βιολογικής και Χημικής απειλής. Αποτελεί την τρίτη κατά σειρά αντίστοιχη αξιολόγηση, με τις 2 προηγούμενες να διεξάγονται τον Δεκέμβριο του 2021 και τον Ιούλιο του 2023, γεγονός που συνιστά μια πραγματικά εντυπωσιακή επίδοση που αποδεικνύει την ραγδαία εξέλιξη και αναβάθμιση των δυνατοτήτων της ΔΕΠ.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, θα είναι «Επιχειρησιακά Έτοιμο – Combat Ready» για ανάληψη αποστολών Ειδικών Επιχειρήσεων, όπως ακριβώς συνέβη και με τα άλλα 2 τμήματα που πέρασαν από την αντίστοιχη διαδικασία.

***
Οι γυναίκες Ρομά

Τον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ Γιώργο Σταμάτη επέλεξε προσωπικά ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Tiny Kox, προκειμένου να τον εκπροσωπήσει στην 9η Διεθνή Διάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις Γυναίκες Ρομά. Ο Γιώργος Σταμάτης, μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης κι ο ίδιος, θα είναι ομιλητής στη Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου στα Σκόπια, πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας.

Τιμή για την Ελλάδα και μια ακόμα αναγνώριση του έργου του βουλευτή και μέλους της Ειδικής Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο οποίος έχει μακρά διαδρομή στην προσπάθεια ενσωμάτωσης κοινωνικών ομάδων και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας.

***
Τα drones και οι 121.692 αθάνατοι

Όσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν το βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ για την τελετή εγκαινίων στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» σίγουρα θα παρατήρησε τα καταπληκτικά νυχτερινά πλάνα από drone. Ρώτησα και έμαθα ότι τα πλάνα προέρχονται από το drone ασφαλείας του Στρατοπέδου ΠΑΠΑΓΟΥ, το οποίο διαπιστώθηκε ότι κάνει πολύ καλή δουλειά και την νύχτα.

Το Μνημείο δε, είναι πραγματικά εμβληματικό και είναι μοναδικό στην Ελλάδα με χαραγμένα τα ονόματα των 121.692 υπέρ πατρίδος πεσόντων στα πεδία των μαχών. Η απόφαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου για την κατασκευή του, νομίζω είναι ιστορικής σημασίας. Μαθαίνω ότι πολύ σύντομα θα καταστεί επισκέψιμος χώρος στο ευρύ κοινό, σε σχολεία, σχολές, συλλόγους, φορείς κλπ. Είμαι σίγουρος ότι όλοι θα σπεύσουν για να αποτίσουν φόρο τιμής στους Αθάνατους Πεσόντες, αλλά και για να ψάξουν κάποιον συγγενή τους ανάμεσα σε αυτούς.