Το νέο εμβληματικό μνημείο πεσόντων στο Στρατόπεδο Παπάγου θα είναι τελείως διαφορετικό από αυτά τα μνημεία που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, τουλάχιστον εντός Ελλάδος. Θα έχει έναν βωμό όπου θα καίει άσβεστη η φλόγα 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, η οποία θα ξαναφωτίζει τις μορφές των πεσόντων και θα συμβολίζει την άσβεστη αγάπη τους για την Πατρίδα.

Αυτό που θα δεσπόζει στο μνημείο αθανάτων θα είναι ο ιστός με την Ελληνική σημαία, στην οποία θα κοιτούν οι τοποθετημένες δεξιά και αριστερά του χώρου τελετής ακτίνες, που θα φέρουν τις πλάκες όπου αναγράφονται τα ονόματα των 121. 695 πεσόντων -νεκρών και αγνοουμένων- στους αγώνες τους Έθνους από το 1830 μέχρι το 1974. Με αυτόν τον τρόπο όλα τα ονόματα των πεσόντων θα βλέπουν προς την σημαία για την οποία θυσιάστηκαν στον βωμό την ελευθερίας όπως αναφέρει ο Βηματοδότης.

Επίσης δεξιά και αριστερά του βωμού θα βρίσκονται τρεις και τρεις στρατιώτες σε στάση απόδοσης τιμών με το χαρακτηριστικό ελληνικό κράνος του Έπους του ’40 και την κλασσική μορφή του Έλληνα στρατιώτη.

Ανάμεσα στα ονόματα των πεσόντων ξεχωρίζουν: Παύλος Μελάς (Μακεδονικός Αγώνας), Υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος (1ος Έλληνας Αξιωματικός που σκοτώθηκε το 1940), Αντιστράτηγος Σωτήριος Σταυριανάκης (Κύπρος 1974), Ταγματάρχης Γεώργιος Κολοκοτρώνης (εγγονός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη – 1913 Βαλκανικοί Πόλεμοι), Λοχαγός Λαυρέντιος (Λορέντζος) Μαβίλης (ποιητής – 1913 Βαλκανικοί Πόλεμοι),Ταγματάρχης Ιωάννης Βελισσαρίου (1913 Βαλκανικοί Πόλεμοι), Υποσμηναγός Ευάγγελος Γιάνναρης (1940)

Το νέο μνημείο θα είναι πραγματικά σπουδαίο, οφείλεται στην πρωτοβουλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και θα είναι αντάξιο της ένδοξης ελληνικής ιστορίας, των ηρωικών αγώνων του έθνους και θα αποτελεί, όπως αναφέρει ο Α/ΓΕΕΘΑ την φλόγα μνήμης όλων αυτών που πιστοί στο ιερό καθήκον προς την Πατρίδα, υπερασπίστηκαν την ελευθερία της μέχρι τέλους.