Κόσμος πάει και έρχεται τις τελευταίες ημέρες στο Πεντάγωνο. Λογικό, λόγω του πολέμου στη Γάζα. Κάποιες επισκέψεις, πάντως, έχουν τη δική του ιδιαίτερη σημασία.

Όπως αποκαλύπτει ο ΒΗΜΑτοδότης, την Παρασκευή στο Πεντάγωνο κατέφθασαν δύο Αμερικανοί γερουσιαστές οι κκ. Μοράν και Χάβεν και συναντήθηκαν με τον άρτι αφιχθέντα από τη Σαουδική Αραβία υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και συζητώντας μαζί του το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εν συνεχεία στο Πεντάγωνο έκανε την εμφάνισή του συνοδευόμενους από δύο στρατιωτικούς ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας στην Αθήνα Yasunori Nakayama. Προτού σας πω το αίτημά του, σας πληροφορώ ότι ο πρέσβης της Ιαπωνίας εντυπωσιάστηκε από τον πίνακα που έχει ο Α/ΓΕΕΘΑ στο γραφείο του.

Πρόκειται για την «Ελλάς ευγνωμονούσα» που είναι πίνακας του Θεόδωρου Βρυζάκη, και που απεικονίζει την Ελλάδα με τη μορφή νέας στεφανωμένης γυναίκας, ενδεδυμένης αρχαιοπρεπώς, εν μέσω αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, να έχει σπάσει τις αλυσίδες της σκλαβιάς από τα πόδια της, όπως αναφέρει η ίδια πηγή.

Ο Ιάπωνας πρεσβευτής όμως είχε και ένα αίτημα. Την στάθμευση ιαπωνικών αεροπορικών μέσων και προσωπικού στην Ελλάδα με σκοπό την συνδρομή σε επιχειρήσεις εκκένωσης υπηκόων της Ιαπωνίας από την Μέση Ανατολή. Και με την αποδοχή του αιτήματος αυτού αποκαλύφθηκαν τουλάχιστον άλλα τρία παρόμοια αιτήματα, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Αυστραλίας.