Μετά από εξαντλητικές 118 ημέρες απεργίας, το σωματείο των ηθοποιών του Χόλιγουντ SAG-AFTRA κατέληξε επίσημα σε προσωρινή συμφωνία για μια νέα τριετή σύμβαση με τα στούντιο, μια κίνηση που σηματοδοτεί το τέλος της απεργίας των ηθοποιών το 2023.

Η τηλεοπτική/θεατρική επιτροπή της SAG-AFTRA ενέκρινε τη συμφωνία με ομόφωνη ψηφοφορία την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε η SAG-AFTRA. Η απεργία λήγει στις 12:00 το μεσημέρι ώρα Λος Άντζελες.  Την Παρασκευή, η συμφωνία θα πάει στο εθνικό συμβούλιο του συνδικάτου για έγκριση.

Το συνδικάτο ηθοποιών ανακοίνωσε την Τετάρτη την προσωρινή συμφωνία, μετά από περίπου δύο εβδομάδες επαναλαμβανόμενων διαπραγματεύσεων.

Το συνδικάτο παρέχει μέχρι στιγμής κάποιες λεπτομέρειες της συμφωνίας, περισσότερες από τις οποίες πιθανότατα θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες πριν από την ψηφοφορία επικύρωσης του συνδικάτου.

Ενός δισ. δολαρίων η συμφωνία

Σε ένα μήνυμα προς τα μέλη το βράδυ της Τετάρτης, το συνδικάτο ανέφερε ότι η συμφωνία έχει αξία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και περιλαμβάνει αυξήσεις μισθών υψηλότερες από αυτές που έλαβαν άλλα συνδικάτα φέτος, ένα «μπόνους συμμετοχής στη ροή» και ρυθμίσεις για την ΑΙ.

Η προσωρινή συμφωνία περιλαμβάνει επίσης υψηλότερα ανώτατα όρια για τα ταμεία υγείας και συνταξιοδότησης, αυξήσεις αποζημιώσεων για τους καλλιτέχνες με ιστορικό και «κρίσιμες συμβατικές διατάξεις που προστατεύουν τις διαφορετικές κοινότητες».

Εάν η συμφωνία επικυρωθεί, η σύμβαση θα μπορούσε σύντομα να τεθεί σε ισχύ, ενώ εάν όχι, τα μέλη θα στείλουν ουσιαστικά τους διαπραγματευτές εργασίας τους πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ενωση Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόραση (AMPTP).

Τι κέρδισαν οι ηθοποιοί με τη νέα σύμβαση

Σε δήλωσή της το βράδυ της Τετάρτης, η AMPTP ανέφερε: «Η σημερινή προσωρινή συμφωνία αντιπροσωπεύει ένα νέο παράδειγμα νίκης. Δίνει στη SAG-AFTRA τις μεγαλύτερες συμβατικές αυξήσεις στην ιστορία του συνδικάτου, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης αύξησης των κατώτατων μισθών τα τελευταία σαράντα χρόνια, ένα ολοκαίνουργιο υπόλοιπο για τα προγράμματα streaming, εκτεταμένες προστασίες συναίνεσης και αποζημίωσης κατά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και σημαντικές συμβατικές αυξήσεις σε αντικείμενα σε όλους τους τομείς.

Η AMPTP είναι ικανοποιημένη που κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία και προσβλέπει στο να συνεχίσει η βιομηχανία το έργο της αφήγησης σπουδαίων ιστοριών».

Η επαναδιαπραγμάτευση

Όταν οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν εκ νέου στις 2 Οκτωβρίου για πρώτη φορά από τότε που η SAG-AFTRA κήρυξε στάση εργασίας τον Ιούλιο, οι ελπίδες στη βιομηχανία ήταν μεγάλες ότι το μεγαλύτερο συνδικάτο του Χόλιγουντ θα μπορούσε να έρθει γρήγορα σε συμφωνία με τις μεγάλες εταιρείες.

Όπως και τις τελευταίες ημέρες των διαπραγματεύσεων των σεναριογράφων, ο Ted Sarandos, συνδιευθύνων σύμβουλος του Netflix, ο David Zaslav, διευθύνων σύμβουλος της Warner Bros. Discovery, ο Bob Iger, διευθύνων σύμβουλος της Disney, και η Donna Langley, πρόεδρος και διευθύντρια περιεχομένου του NBCUniversal Studio Group, συμμετείχαν στις συνομιλίες στην εθνική έδρα του συνδικάτου στο Λος Άντζελες.

Αλλά το στούντιο κατέληξε να αποχωρήσει στις 11 Οκτωβρίου λόγω της πρότασης της SAG-AFTRA να χρεώνει ένα τέλος ανά συνδρομητή streaming στις μεγάλες πλατφόρμες, σε μια κίνηση που ο επικεφαλής διαπραγματευτής του συνδικάτου χαρακτήρισε «μυστηριώδη».

Η τελική σκληρή διαπραγμάτευση ηθοποιών – παραγωγών

Οι πλευρές συνήλθαν εκ νέου στις 24 Οκτωβρίου μετά από ένα διάλειμμα σχεδόν δύο εβδομάδων. Αυτή τη φορά, τα στούντιο κατέθεσαν μια πιο γενναιόδωρη προσφορά για την αύξηση των κατώτατων μισθών των ηθοποιών και μια ελαφρώς τροποποιημένη εκδοχή ενός μπόνους ροής με βάση την επιτυχία που είχαν προσφέρει προηγουμένως στην WGA.

Οι δύο πλευρές αντάλλασσαν προτάσεις για μεγάλο μέρος της εβδομάδας σε μια τεταμένη κατάσταση που είχε τον κλάδο σε ένταση. Ακόμη και όταν μια συμφωνία ήρθε στον ορίζοντα, η πρόοδος ήταν αργή, ειδικά όταν επρόκειτο να τεθούν οι εναρκτήριες προστατευτικές μπάρες της σύμβασης για την τεχνητή νοημοσύνη.

Το συνδικάτο θεωρεί την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία απολύτως υπαρξιακό ζήτημα για τα μέλη του και προσπάθησε να κλείσει κάθε πιθανό παραθυράκι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μελλοντικά ζητήματα.

Το Σάββατο τα στούντιο παρουσίασαν αυτό που το συνδικάτο χαρακτήρισε ως την «τελευταία, καλύτερη και τελική», συνολική προσφορά των εταιρειών (παρόλα αυτά, οι δύο πλευρές συνέχισαν να ανταλλάσσουν προσφορές μετά).

Το χρονικό της απεργίας

Όταν η προηγούμενη σύμβαση του σωματείου έληξε στα μέσα Ιουλίου και η SAG-AFTRA κατέβηκε σε απεργία, πολλά εκκρεμή ζητήματα έμειναν στο τραπέζι. Ο καθορισμός των όρων για τη χρήση της AI ήταν ένα σημαντικό σημείο διαφωνίας μεταξύ των διαπραγματευτών του σωματείου και των στούντιο, όπως και μια πρόταση για την παροχή πρόσθετης αποζημίωσης στους ηθοποιούς για τη ροή των ταινιών.

Οι διαπραγματευτές του συνδικάτου επεδίωξαν να θεσμοθετήσουν μια ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση του ελάχιστου ποσοστού κατά το πρώτο έτος της σύμβασης, μια σειρά από βασικούς κανόνες για τις αυτογραφημένες εικονικές οντισιόν και σημαντικές αυξήσεις στα «ανώτατα όρια» των εισφορών υγείας και συνταξιοδότησης που δεν έχουν αλλάξει από τη δεκαετία του 1980.

Εν τω μεταξύ, καθώς ο κλάδος της ψυχαγωγίας συνεχίζει να βιώνει μια περίοδο συρρίκνωσης, οι μεγάλες εταιρείες προσπάθησαν να διατηρήσουν κάποιο μέτρο ευελιξίας και ελέγχου του κόστους.

Η απεργία της SAG-AFTRA, η οποία πραγματοποιήθηκε εν μέσω της συνεχιζόμενης απεργίας των σεναριογράφων τον Ιούλιο, έδωσε στο σωματείο ένα ασυνήθιστο προβάδισμα από νωρίς στις συνομιλίες του με την AMPTP.

Οι απεργίες στοίχισαν στην Καλιφόρνια τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια δολλάρια

Σχεδόν αμέσως, οι περισσότερες  παραγωγές στις ΗΠΑ που λειτουργούσαν χωρίς σεναριογράφους έκλεισαν, συμπεριλαμβανομένων των Deadpool 3 και Venom 3. Και καθώς οι μήνες της στάσης εργασίας τραβούσαν σε μάκρος, ένας στρατηγός του Ινστιτούτου Milken εκτίμησε ότι οι απεργίες κόστισαν μόνο στην οικονομία της Καλιφόρνιας τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όμως η πίεση άρχισε να αυξάνεται καθώς η απεργία πλησίαζε και ξεπερνούσε τις 100 ημέρες. Οι ηθοποιοί της πρώτης κατηγορίας άρχισαν να μιλούν τόσο με το συνδικάτο τους όσο και με τα στούντιο σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Ορισμένοι ηθοποιοί άρχισαν επίσης να συντάσσουν μια επιστολή στην οποία εξέφραζαν τις ανησυχίες τους για την ηγεσία του συνδικάτου, αλλά απέφυγαν να τη δημοσιεύσουν, φοβούμενοι τον πιθανό αντίκτυπο της επιστολής στις διαπραγματεύσεις.

Στη συνέχεια, στις 26 Οκτωβρίου, κυκλοφόρησε μια ξεχωριστή επιστολή υπογεγραμμένη από προφανώς χιλιάδες ηθοποιούς, η οποία προέτρεπε τους διαπραγματευτές: «Δεν κάναμε τόσο δρόμο για να υποκύψουμε τώρα».

Το χρονικό διάστημα που το σωματείο πέρασε σε απεργία το 2023 θα αυξήσει σίγουρα τις προσδοκίες για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν με τα στούντιο. Στην επικείμενη ψηφοφορία επικύρωσης του σωματείου, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, τα μέλη θα αποφασίσουν αν η συμφωνία είναι αποδεκτή από αυτά.

Πηγή: the hollywood reporter