Με τους σεναριογράφους να καταλήγουν σε προσωρινή συμφωνία με τα μεγάλα στούντιο ψυχαγωγίας για μια νέα εργασιακή συμφωνία το βράδυ της Κυριακής (24/09), ένα άλλο, αλλά εξαιρετικά μεγάλο, εμπόδιο συνεχίζει να στέκεται στο δρόμο της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής βιομηχανίας προκειμένου να αναστηθεί και πάλι: ο τερματισμός της απεργίας δεκάδων χιλιάδων ηθοποιών. Όμως, οι δύο πλευρές φαίνεται να μην έχουν μιλήσει για περισσότερο από δύο μήνες και ακόμα δεν έχει γίνει καν λόγος για την πιθανότητα να μπουν σύντομα σε διαπραγματεύσεις.

Οι επικεφαλείς της SAG-AFTRA, του συνδικάτου των ηθοποιών, έχουν δηλώσει πρόθυμοι να διαπραγματευτούν, αλλά τα στούντιο αποφάσισαν στις αρχές Αυγούστου να επικεντρωθούν πρώτα στην επίτευξη συμφωνίας με τους σεναριογράφους. Ένας σημαντικός λόγος ήταν η ρητορική της Fran Drescher, της προέδρου του σωματείου των ηθοποιών, η οποία εκφωνούσε τη μία πυρετική ομιλία μετά την άλλη, συμπεριλαμβανομένης και μίας στην οποία κατήγγειλε τα στελέχη των στούντιο ως «γαιοκτήμονες του Μεσαίωνα».

H Fran Drescher, προέδροw του σωματείου των ηθοποιών/ Φωτ.: REUTERS/Mike Blake

Ωστόσο, η Fran Drescher υπήρξε λιγότερο εκφραστική τις τελευταίες εβδομάδες. Ίσως γιατί, ακόμα και μετά τη συμφωνία των σεναριογράφων με τα στούντιο, γίνεται καθημερινά όλο και πιο φανερό πως μόνο με μια συμφωνία και με τους ηθοποιούς θα καθορίσει πότε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι – συμπεριλαμβανομένων των χειριστών κάμερας, των makeup artists, των σκηνογράφων, των ενδυματολόγων, των φωτιστών, των hairstylists, των κινηματογραφιστών – θα επιστρέψουν στην εργασία τους.

Το σωματείο των ηθοποιών έδωσε συγχαρητήρια στο σωματείο των σεναριογράφων, το οποίο εκπροσωπεί περισσότερους από 11.000 δημιουργούς, σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Κυριακής, προσθέτοντας ότι ανυπομονεί να εξετάσει την προσωρινή συμφωνία με τα στούντιο. Παρόλα αυτά, δήλωσε ότι παραμένει «αφοσιωμένο στην επίτευξη των απαραίτητων όρων για τα μέλη του συνδικάτου».

Με μια προσωρινή συμφωνία στο χέρι, το Συνδικάτο των Σεναριογράφων ανέστειλε τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Όμως οι διαμαρτυρίες των ηθοποιών θα ξεκινήσουν και πάλι την Τρίτη (26/09), μετά από ένα διάλειμμα για το Γιομ Κιπούρ τη Δευτέρα. «Χρειαζόμαστε όλους στη γραμμή από την Τρίτη έως την Παρασκευή», δήλωσε την Κυριακή στο X η ηθοποιός Frances Fisher, μέλος της επιτροπής διαπραγματεύσεων της SAG-AFTRA. «Δείξτε μας την #Αλληλεγγύη σας!».

Δεκάδες μέλη του Συνδικάτου των Σεναριογράφων υποσχέθηκαν να στηρίξουν τους ηθοποιούς. «Ξέρω ότι υπάρχει μια τεράστια ανακούφιση που αντηχεί στην πόλη αυτή τη στιγμή, αλλά δεν έχει τελειώσει για κανέναν από εμάς μέχρι η SAG-AFTRA να πάρει τη συμφωνία της», έγραψε η Amy Berg, επικεφαλής της απεργίας των σεναριογράφων, στο X.

Ωστόσο, η στήριξή τους μπορεί να φτάσει μόνο μέχρις ενός σημείου, καθώς οι σεναριογράφοι θα κληθούν να επιστρέψουν στην εργασία τους, ενδεχομένως και πριν από την οριστική ψηφοφορία επικύρωσης της συμφωνίας που επιτεύχθει το βράδυ της Κυριακής (24/09).

Έχουν περάσει 74 ημέρες από τότε που το συνδικάτο των ηθοποιών και οι εκπρόσωποι της Ένωσης Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, η οποία διαπραγματεύεται για λογαριασμό των στούντιο, πραγματοποίησαν συνομιλίες. Αυτό πιθανότατα θα αλλάξει σύντομα, δεδομένου του υψηλού διακυβεύματος της διάσωσης του θεατρικού box office του 2024, το οποίο θα τεθεί σε σημαντικό κίνδυνο σε περίπτωση που το Χόλιγουντ δεν καταφέρει να επανεκκινήσει την παραγωγή εντός του επόμενου μήνα. Το παράθυρο της τηλεοπτικής παραγωγής για το υπόλοιπο του έτους κλείνει επίσης, δεδομένης της επερχόμενης εορταστικής περιόδου.

Φωτ.: REUTERS/Amr Alfiky

Η επανέναρξη των συνομιλιών με το σωματείο των ηθοποιών είναι λίγο πιο περίπλοκη από ό,τι ακούγεται. Κατ’ αρχάς, οι εκπρόσωποι της SAG-AFTRA θα χρειαστούν χρόνο για να εξετάσουν προσεκτικά τα σημεία της συμφωνίας που πέτυχε η Ένωση Σεναριογράφων- αυτές οι νίκες και οι συμβιβασμοί θα δώσουν πληροφορίες για μια νέα διαπραγματευτική στρατηγική για τους ηθοποιούς. Επίσης, οι συνομιλίες μεταξύ των στούντιο και των σεναριογράφων ξεκίνησαν εκ νέου μόνο αφού οι επικεφαλής και των δύο πλευρών ξόδεψαν χρόνο για να συζητήσουν τα πιο δύσκολα σημεία και να δουν αν υπήρχε προθυμία για διάλογο. Τα στούντιο είναι πιθανό να δοκιμάσουν την ίδια στρατηγική με τους ηθοποιούς.

Η συμφωνία των σεναριογράφων θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για τους ηθοποιούς, δεδομένου ότι πολλά από τα αιτήματά τους είναι παρόμοια. Οι επικεφαλής και των δύο  σωματείων έχουν πολλές φορές αναφερθει στο πώς η άνοδος του streaming  είχε καταστροφικές επιπτώσεις στα επίπεδα των αμοιβών τους, καθώς και τις συνθήκες εργασίας τους.

Επιπλέον, όπως και οι σεναριογράφοι, οι ηθοποιοί έχουν τρομοκρατηθεί από τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης. Ανησυχούν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ψηφιακών αντιγράφων της εικόνας τους – ή ότι οι ερμηνείες τους θα μπορούσαν να τροποποιηθούν ψηφιακά – χωρίς πληρωμή ή έγκριση, και επιδιώκουν σημαντικές προστατευτικές δικλείδες για να προστατευτούν από κάτι τέτοιο.