5 το πρωί: Οι αντίθετες πορείες εντός ΣΥΡΙΖΑ – Ο ξεσηκωμός για τα δέντρα στα Εξάρχεια – «Οι πλούσιοι και οι φτωχοί» της Βουλής

Στις εκδηλώσεις για την Μαριέττα Γιαννάκου και τον Κώστα Σημίτη «μοιράστηκαν» χθες υπουργοί, βουλευτές και πολιτικά στελέχη. Ταυτόχρονα όμως, έλαβε χώρα και μια άλλη εκδήλωση, αυτή για το μέλλον της ριζοσπαστικής Αριστεράς, κατά την οποία ο Ευ. Τσακαλώτος άφησε αιχμές για αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

1

Το αμφιλεγόμενο «αύριο» του ΣΥΡΙΖΑ

  • Το πνεύμα συνεννόησης με ΠαΣοΚ: Με στόχο την «επιβεβαίωση» της ισχύος του εντός κι εκτός κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης ξεδιπλώνει μέρα με τη μέρα την τακτική που επιθυμεί να ακολουθήσει. Η διεύρυνση της προεδρικής ομάδας με στελέχη από την Περιφέρεια (Μπουρνούς, Θεοδωράκης) πέρασε μάλλον απαρατήρητη, αν και αξιοσημείωτη, σε αντίθεση με το «πνεύμα συνεννόησης» που αναδύθηκε ύστερα από τη συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ήταν μια κουβέντα που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κοινής δράσης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως σε δύο θεμελιώδη ζητήματα: τα Τέμπη και τις υποκλοπές.
  • Το κύμα αποχωρήσεων: Βέβαια, η εσωτερική αντιπολίτευση εξακολουθεί να είναι σταθερά έντονη. Εκ της τοποθετήσεως δε του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εκδήλωση της εφημερίδας Εποχή για το μέλλον της ριζοσπαστικής Αριστεράς έγινε σαφές πως περιθώρια σύγκλισης δεν υπάρχουν πολλά. «Αυτό το τοξικό κλίμα δεν το έχω ξανασυναντήσει όσο είμαι στην Αριστερά», ισχυρίστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, την ώρα που παρόντων των Βίτσα και Σκουρλέτη η Σία Αναγνωστοπούλου μιλούσε για «μάχη επιβίωσης με νύχια και δόντια» απέναντι σε όποιον «αποφασίσει να πετάξει το αίμα του καραβιού».
  • Η νέα πτώση ποσοστών: Είναι φυσικό όλη αυτή η εσωκομματική παλινωδία να επηρεάζει τη γνώμη του κόσμου για την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ. Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως σε νέα δημοσκόπηση, από την Alco, η διαφορά από το ΠαΣοΚ έπεσε κάτω από τη μία ποσοστιαία μονάδα (13.5% έναντι 12.7%), την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνει μόνο 8% στην ερώτηση για την καταλληλότητά του στην διακυβέρνηση της χώρας;. Κοινώς το κόμμα της Κουμουνδούρου δεν μπορεί να καρπωθεί σε ποσοστά την αγανάκτηση της κοινωνίας για την ακρίβεια σε βασικά αγαθά που αδειάζει τα πορτοφόλια των νοικοκυριών.
2

Θερμή εκδήλωση προς τιμήν του πρώην Πρωθυπουργού

  • Ποιοι έδωσαν το παρών; Εκδήλωση προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη πραγματοποιήθηκε χθες στο «Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος», την οποία τίμησαν με την παρουσία τους προσωπικότητες της πολιτικής, οικονομικής και ακαδημαϊκής ελληνικής σκηνής, μεταξύ των οποίων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αλλά και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύσσωμο το ΠαΣοΚ έδωσε το «παρών».
  • Ποιοι μίλησαν; Την εκδήλωση άνοιξε η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία σημείωσε πως «θέλουμε σήμερα να τιμήσουμε με το μυαλό μας και την ψυχή μας, έναν γενναίο, σπουδαίο, εξαιρετικά σεμνό άνθρωπο». Η εκδήλωση συνεχίστηκε με πάνελ ομιλητών, το οποίο περιελάμβανε τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έκανε λόγο για το κορυφαίο επίτευγμα του κ. Σημίτη, που είναι η είσοδος της χώρας στην Ευρωζώνη. Θερμά λόγια με βιντεοσκοπημένο μήνυμα για τον πολιτικό και προσωπικό του φίλο, έστειλε και ο Μπίλ Κλίντον.
  • Ο χαιρετισμός του Σημίτη: Με μια λιτή αλλά ουσιαστική δήλωσή του στο τέλος της εκδήλωσης, το τιμώμενο πρόσωπος, ο Κώστας Σημίτης εξέφρασε την πεποίθηση του πως με προσπάθεια λύνονται προβλήματα ενώ τόνισε πως «υπάρχουν δύο λέξεις κλειδιά: το σχέδιο και η συγκυρία. Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. Χρειάζεται προσπάθεια».

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

«Όχι» των κατοίκων στην κοπή των δέντρων στα εξάρχεια

  • Ξεσηκωμός: Αντιπαράθεση ξέσπασε χθες το πρωί της Δευτέρας στην πλατεία Εξαρχείων με την κοπή δέντρων λόγω των έργων για την κατασκευή του μετρό. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από την πλατεία, καθώς μηχανήματα βαρέως τύπου και αναβατόριο πέρασαν μέσα από την περίφραξη και ξεκίνησαν εργασίες κοπής των 72 δέντρων. Μάλιστα, κατά την πορεία που έγινε το βράδυ στη περιοχή για το ζήτημα, προκλήθηκε ένταση ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους αστυνομικούς των ΜΑΤ.
  • Η παρέμβαση Δούκα και η αντίδραση Γεωργιάδη: Ο εκλεγμένος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, αντέδρασε σε αυτό και με δήλωσή του ζήτησε από την ανάδοχη εταιρεία να σταματήσει της εργασίας λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν ένα περιβαλλοντικό και φιλολαϊκό έργο να συνδέεται με την κοπή δέντρων». Η εν λόγω δήλωση χαρακτηρίστηκε «φαιδρή» από τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα την βεβαιότητά του πως «δεν είναι μακριά η εποχή που οι Αθηναίοι θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ για την επιλογή τους», αναφερόμενος στην εκλογή του κ. Δούκα και όχι του κ. Μπακογιάννη.
  • Η απάντηση της «Ελληνικό Μετρό»: Διευκρινίσεις για τα δέντρα στην πλατεία Εξαρχείων μετά και τις αντιδρασεις έδωσε η Ελληνικό Μετρό ΑΕ τονίζοντας ότι «στην παρούσα φάση κλαδεύεται περίπου το 90% των δέντρων που βρίσκονται εντός της Υφιστάμενης Εργοταξιακής περιφράξεις προκειμένου να μεταφυτευτούν προσωρινά στο φυτώριο του δήμου Αθηναίων και αφού δεχθούν τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες,θα μεταφυτευθούν σε χώρους πρασίνου πλησίον της εν λόγω πλατείας».
4

Εθνικό σχέδιο δράσης για άνοια και Αλτσχάιμερ

  • Εθνική πανδημία: Παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το Εθνικό σχέδιο δράσης για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, με συνολικό κόστος που φτάνει τα 3 δισ. ευρώ στην χώρα μας ετησίως και αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2050. Ο υπουργός χαρακτήρισε την άνοια ως μια αναμενόμενη εθνική πανδημία.
  • Οι 7 άξονες: Το εν λόγω σχέδιο δράσης βασίζεται σε 7 άξονες, οι οποίοι είναι η καταγραφή και ταξινόμηση των ατόμων με άνοια στην Ελλάδα, πρόληψη-ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού, υποστήριξη φροντιστών των ατόμων με άνοια, αντιμετώπιση της άνοιας, νομοθεσία-δικαιώματα ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους, έρευνα για την άνοια και εκπαίδευση στην άνοια.
  • Έρχεται σχετικό νομοσχέδιο: Το νομοσχέδιο, που θα δοθεί τις επόμενες ημέρες προς δημόσια διαβούλευση, επιλύει πολλά ηθικά και νομικά ζητήματα που σχετίζονται με τους πάσχοντες αλλά και τους φροντιστές τους. Ειδικότερα, θα υπάρχει πρόβλεψη που θα αφορά στον πληρεξούσιο περίθαλψης και φροντίδας όταν ο ασθενής έχει ακόμα δικαιοπρακτική ικανότητα, να ορίσει ένα φυσικό πρόσωπο που θα τον εκπροσωπεί. Μάλιστα, το νέο σχέδιο νόμου, σε άλλη διάταξη προβλέπει τακτική αξιολόγηση της ικανότητας οδήγησης σε άτομα με άνοια, και διατήρηση ή όχι του διπλώματος τους, ενώ ιδρύεται στο υπουργείο Υγείας το Εθνικό Συμβούλιο για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer.
5

Το «πόθεν έσχες» των πολιτικών αρχηγών

  • Πλουσιότερος ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνολικές καταθέσεις που αγγίζουν το 1.3 εκατ. ευρώ δήλωσε για τη χρήση του 2021 ο Πρωθυπουργός στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, με τα ετήσια εισοδήματά του από διάφορες δραστηριότητες να υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. Ταυτόχρονα έχει δανειακές υποχρεώσεις της τάξεως των 165.000 ευρώ. Τέλος, μαζί με τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, κατέχουν 39 ακίνητα και 4 οχήματα.
  • Η ευρωαποζημίωση του Νίκου Ανδρουλάκη: Με περισσότερα από 130.000 ευρώ αμείφθηκε για τις υπηρεσίες του στο Ευρωκοινοβούλιο την ίδια χρονιά ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ο οποίος έλαβε επιπλέον 55.000 ευρώ για τις γενικές δαπάνες ευρωβουλευτών αλλοδαπής προέλευσης. Συνολικά ο Κρητικός πολιτικός κατέχει 13 λογαριασμούς σε διάφορες τράπεζες με συνολικές καταθέσεις που φτάνουν τις 570.000 ευρώ.
  • Τις λιγότερες καταθέσεις ο Δημήτρης Κουτσούμπας: Μόλις 4.843 ευρώ βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Αναστασία Κοντογιάννη δήλωσαν ποσό μικρότερο των 10.000 ευρώ. Στην κατοχή του ζεύγους βρίσκονται ακόμη δύο διαμερίσματα στη Λαμία και τρία στη Λιβαδειά. Αντιθέτως ο Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε εισοδήματα ύψους 245.7476 ευρώ και καταθέσεις μαζί με τη σύζυγό του που υπερβαίνουν τις 735.000 ευρώ, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων φυλάσσεται στην Deutsche bank.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr