Το κατά την πρωθυπουργική παραδοχή «σκάνδαλο των υποκλοπών» βρίσκεται στη φάση της δικαστικής διερεύνησης. Στο μεταξύ η δημοσιογραφική έρευνα φέρνει στο φως νέα στοιχεία, τα οποία θα αξιολογηθούν πολιτικά και ενδεχομένως και ποινικά.

Το ζητούμενο εντέλει είναι να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να αποδοθούν οι ευθύνες σε εκείνους που μαζί με τα κινητά τηλέφωνα «επιμόλυναν» την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Χωρίς σκιές επί της ουσίας της υπόθεσης. Αλλά και χωρίς σκιές επί της διαδικασίας.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο δεδομένου ότι στην υπόθεση εμπλέκονται κορυφαίοι θεσμοί της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση και τα κόμματα κατά πρώτο λόγο που οφείλουν να αφήσουν τη Δικαιοσύνη να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της «εξαιρώντας» την από το σύνηθες πολιτικό παίγνιο και την πολιτική εργαλειοποίηση.

Εξίσου μείζων όμως είναι ο ρόλος της Δικαιοσύνης και την Ανεξάρτητων Αρχών. Κάτω από αυτό το πρίσμα, μόνο τυχαίες δεν είναι οι αναφορές της προέδρου της Δημοκρατίας στο α’ συνέδριο των 5 Ανεξάρτητων Αρχών όπου για τη δικαστική έρευνα εξέφρασε την ελπίδα να «αποφέρει σύντομα καρπούς», ενώ για τις Ανεξάρτητες Αρχές υπενθύμισε πως «οφείλουν να τηρούν την αρχή της νομιμότητας και τη διάκριση των εξουσιών».

Με άλλα λόγια, καμία νέα σκιά δεν πρέπει να πέσει στον δρόμο της αποκάλυψης. Οι θεσμοί και ο φορείς τους οφείλουν να σταθούν στο ύψος του ρόλου τους και των περιστάσεων.