Οι νεότερες αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών επαναφέρουν με δραματικό τρόπο το θέμα στην πολιτική επικαιρότητα.

Αυτό φάνηκε άλλωστε και από την χθεσινή σύγκρουση στην Βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών όπου τα αμφίπλευρα πυρά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατά του Πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου πόλωσαν το κλίμα και προκάλεσαν έναν νέο γύρο αντιπαραθέσεων.

«Σοκαριστικές οι αποκαλύψεις Ράμμου»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων έκανε ευθέως λόγο για συστηματική συνέχιση της προσπάθειας συγκάλυψης του σκανδάλου παρά τις «σοκαριστικές αποκαλύψεις», όπως τις χαρακτήρισε, εκ μέρους του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου στην επιτροπή LIBE του ευρωκοινοβουλίου, όπου κατήγγειλε ότι δέχθηκε απειλές και ότι είναι στοχοποιημένος από μέλη της κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή στελέχη της Αρχής που αντικαταστάθηκαν «εν μια νυκτί», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απειλούνται με δίωξη «γιατί απλώς έκαναν τη δουλειά τους».

Μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο «ΒΗΜΑ» και όσα έγραψε για το επικείμενο πρόστιμο της ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ, ενώ ζήτησε να γίνει επιτέλους η σύγκριση μεταξύ της λίστας Μενουδάκου και των επισυνδέσεων της ΕΥΠ «για να δούμε ποιος έχει το Predator, ποιος το χρησιμοποιούσε, ποιος είναι το πραγματικό παρακράτος, που έχει πρωταγωνιστή το Μέγαρο Μαξίμου», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι απομακρύνει την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τις ευρωπαϊκές αξίες σεβασμού των θεσμών, ενώ αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις ότι αυτό που αρνιόταν η κυβέρνηση, «ότι δηλαδή υπάρχει ένα κοινό κέντρο παρακολουθήσεων predator – ΕΥΠ, είναι αλήθεια» κι ότι ακόμα και η εισαγγελέας της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, «είχε στοχοποιηθεί επίσης με το Predator».

Ενώ δεν παρέλειψε να πετάξει το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το αν αποδέχεται «τις αθλιότητες και όσα γράφονται, που υιοθετούν απολύτως τις δικαιολογίες της Νέας Δημοκρατίας, περί Κίνας και δήθεν νομικά λάθη», καταγγέλλοντας «παρακρατικούς διαδικτυακούς μηχανισμούς».

«Μας ανησυχούν οι καθυστερήσεις της δικαιοσύνης»

Την άποψη ότι η κυβέρνηση απομακρύνει την χώρα μας από το ευρωπαϊκό κεκτημένο διατύπωσε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος επισημαίνοντας πως «δεν νομίζω ότι μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι σε μια ευρωπαϊκή χώρα και σε ένα κράτος δικαίου μπορεί να απειλείται ο αρχηγός μιας Ανεξάρτητης Αρχής και μάλιστα δημόσια και με ωμότητα από στελέχη της κυβέρνησής σας, όπως κατήγγειλε ο κ. Ράμμος, στην Επιτροπή LIBE».

Μάλιστα εξέφρασε την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης τονίζοντας ότι 18 μήνες μετά δεν έχουν κληθεί ως μάρτυρες θιγόμενα πρόσωπα όπως ο κ. Ανδρουλάκης ή ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης ή η Άρτεμις Σίφορντ, πρώην μάνατζερ ασφαλείας της ΜΕΤΑ (Facebook), ενώ επανέλαβε το ερώτημα «αν υπάρχει θέμα εθνικής ασφάλειας» από τις επισυνδέσεις στα τηλέφωνα του κ. Ανδρουλάκη ή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

«Ο Ράμμος μπορεί να έχει τη δική του ατζέντα»

Ο Πρωθυπουργός απέδωσε σε «μονοθεματική εμμονή», την επαναφορά του θέματος των υποκλοπών, κάτι που όπως είπε, εξετάζεται από την Δικαιοσύνη, ενώ σε πολιτικό επίπεδο, όσον αφορά την κυβερνώσα παράταξη, κρίθηκε στις πρόσφατες εκλογές. «Αλλάξτε τροπάριο επιτέλους», προέτρεψε τους αντιπάλους του επισημαίνοντάς τους ότι «μεσολάβησε η κρίση του ελληνικού λαού που τα έβαλε όλα αυτά τα θέματα στη ζυγαριά».

Βεβαίως ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η κάλπη δεν ξεπλένει ένα ενδεχόμενο αδίκημα», κάτι που εναπόκειται στην Δικαιοσύνη να ερευνήσει. Ενώ δεν δίστασε να υπαινιχθεί ότι η ΑΔΑΕ είναι «σουρωτήρι με ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ» και υπενθύμισε, αναφορικά με τις αντικαταστάσεις μελών της από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ότι η θητεία τους είχε λήξει πολλούς μήνες πριν.

«Είναι σύννομο με το κράτος δικαίου, μέλη των οποίων η θητεία έχει λήξει, να παραμένουν στη θέση τους επειδή εσάς σας βολεύει πολιτικά; Και αυτό είναι συμβατό με το κράτος δικαίου, είναι απολύτως φυσιολογικό; Είναι νορμάλ να γίνεται αυτό επειδή σας βολεύει;», ρώτησε χαρακτηριστικά και επικαλέστηκε την Κομισιόν ως προς την διαρκή πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα στα θέματα κράτους δικαίου. «Τώρα το τι λέτε εσείς, ο κ. Ράμμος και όποιος άλλος μπορεί να έχει τη δική του ατζέντα, αφορά εσάς και τους συνομιλητές σας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.