Ως «αναγκαστική θεσμική στροφή» θεωρούν στο Μαξίμου την πρόθεση του Στέφανου Κασσελάκη να συναντηθεί πρώτα με τον Πρωθυπουργό (η συνάντηση θα γίνει σήμερα το πρωί στη Βουλή) και εν συνεχεία με τον Πρόεδρο του ΠαΣοΚ Νίκο Ανδρουλάκη.

Εκεί που έως πρόσφατα υπήρξε υπερέκθεση του κ. Κασσελάκη (την οποία και… σκυλοβαρέθηκε- όπως είπε), είτε με το σκυλάκι του, τον γάμο και την βέρα του, είτε και με το Τάϊλερ και με το πότε θα καταταγεί στον Στρατό, έως τι θα κάνει τον μισθό του αν γίνει πρωθυπουργός και πολλά άλλα, αποφάσισε (τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κατιούσα) να κάνει στροφή και να αλλάξει ατζέντα.

Έτσι ο στενός του συνεργάτες Καπνισάκης τηλεφώνησε στον Μπραττάκο και έκλεισε το ραντεβού με τον Μητσοτάκη. Τώρα συνάντηση γνωριμίας δεν μπορείς να την πεις, τη στιγμή που γνωρίστηκαν κάποια στιγμή στην Αμερική, ωστόσο υπενθυμίζω ότι μόλις είχε εκλεγεί Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του τηλεφώνησε ο Πρωθυπουργός για να τον συγχαρεί και να του εκφράσει την επιθυμία για συνάντηση.

Μια δεύτερη στροφή, θεσμική και αυτή, έκανε χθες μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα χρησιμοποιώντας τη γνωστή ρητορική ΣΥΡΙΖΑ με αναφορές για παρακολουθήσεις, «καθεστώς Μητσοτάκη» και κριτική για την επενδυτική βαθμίδα. Μια τρίτη , η επίσκεψη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και η φημολογούμενη συνεργασία με το ΠαΣοΚ για τις υποκλοπές.

Να σημειώσω εδώ ότι ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠαΣοΚ, του τηλεφώνησε για να συναντηθούν πλην όμως έως τώρα ο κ. Ανδρουλάκης, λέει το Μαξίμου, δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση Πρωθυπουργού.

***

Η εμφάνιση του… Πίνατ στο Υπουργικό, τα μπισκοτάκια του Άδωνη και το ταπεράκι με τα κεφτεδάκια

Έγιναν πλέον συνήθεια αυτά τα πολύωρα υπουργικά συμβούλια στο Μέγαρο Μαξίμου. Μαραθώνιες οι συνεδριάσεις, σας λέω. Το προηγούμενο Υπουργικό διήρκεσε τρεις ώρες, το χθεσινό πάνω από τέσσερις. Τόσες ώρες συνεδρίασης κάνουν τους υπουργούς να κουράζονται και να… πεινάνε. Γιατί τα μπισκοτάκια που τους προσφέρει ο Πρωθυπουργός δεν είναι λύση. Κάτι που αμέσως αντιλήφθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης και μόλις άρχισε η συνεδρίαση άρχισε να τα τρώει το ένα μετά το άλλο.

Το πρόσεξε βεβαίως ο Πρωθυπουργός και του έκανε παρατήρηση: «Από πολύ νωρίς άρχισες να τρως Άδωνη» του είπε, αλλά μάλλον δεν το εννοούσε αφού τα μπισκοτάκια που είχε μπροστά του ο υπουργός Εργασίας εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού. Και ξέρετε γιατί; Επειδή όπως είπε ο Άδωνις σε λίγο δεν θα είχε μείνει κανένα μπισκοτάκι από τους υπόλοιπους υπουργούς που τα… γλυκοκοίταζαν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως στο επόμενο Υπουργικό θα φέρει μαζί του και ταπεράκι, σαν τα ταπεράκια με κεφτεδάκια προφανώς που έπαιρναν οι μαθητές μαζί τους στις μαθητικές εκδρομές.

Υπήρξαν και άλλα «πρωτοφανή» που συνέβησαν στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο και δεν είναι μόνον τα μπισκοτάκια που «τσάκισε» ο Άδωνις. Ήταν και η παρουσία του… Πίνατ. Εισήλθε στην αίθουσα μαζί με τον Πρωθυπουργό και στρογγυλοκάθισε ανάμεσα στους υπουργούς. Ακόμα σημείωσα την λακωνική ομιλία του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, αν και κύριο θέμα στο Υπουργικό ήταν της αρμοδιότητάς του, δηλαδή η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Στο προηγούμενο Υπουργικό κ. Χατζηδάκης μίλησε μια ώρα, αυτή τη φορά μίλησε μόλις 20 λεπτά, λέγοντας ότι τα υπόλοιπα θα σας τα πει ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης που μίλησε και αυτός μία ώρα.

Και βεβαίως η εντολή που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης να μην πληρώσουν (σ.σ. το «μάρμαρο») οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι αγοράζουν προϊόντα με μαύρο χρήμα να πληρώνουν πρόστιμο το διπλάσιο της αξίας του προϊόντος που αγόρασαν. Για να ξέρετε. Υπήρξε και «συνταγή» Στουρνάρα στο Υπουργικό κατά φοροδιαφυγής – POS… παντού, κίνητρα για e-πληρωμές. Και τούτο γιατί το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα εκτιμάται στο 20,9% του ΑΕΠ, υψηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ.

***

Πού οφείλεται η δημοφιλία του Κουτσούμπα;

Το ότι ο Γραμματέας του ΚΚΕ είναι δημοφιλής, δεν είναι κάτι καινούριο. Το καινούργιο είναι ότι στην τελευταία δημοσκόπηση της «Metron Analysis» βρέθηκε για πρώτη φορά στην κορυφή της δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών, καθώς συγκεντρώνει περισσότερες θετικές (47%) από αρνητικές γνώμες. Παρόμοια είναι και η δημοσκοπική άνοδος του ΚΚΕ που προσεγγίζει το 10%.

Την αιτία της δημοφιλίας του Κουτσούμπα οι περισσότεροι την αποδίδουν, κάπως μονοσήμαντα είναι η αλήθεια, στο «γκελ» που έχουν κάνει οι ατάκες του, κυρίως μέσω του διαδικτύου.

Στο ΚΚΕ πάντως υποστηρίζουν ότι η ενίσχυση – εκλογική και δημοσκοπική – που σταθερά καταγράφει το ΚΚΕ το τελευταίο διάστημα, αποτελεί συνειδητή πολιτική στάση και αποτυπώνει ένα συγκεκριμένο «ρεύμα» της κοινωνίας.

Το ΚΚΕ τελευταία μιλάει για ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής στο οποίο έχει συμβάλει η δράση των μελών του. Όσο για τις ατάκες του Κουτσούμπα, όπως το γνωστό πια «αυτοί είστε», ο ίδιος έχει πολλές φορές πει πως «ταίριαξε» με αυτό που σκέφτονται όλο και περισσότεροι πολίτες για τα άλλα κόμματα.

Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, τις οποίες πολλοί χαρακτήρισαν ως «εκλογές του tik tok», αφού όλοι επένδυσαν (κυριολεκτικά) πολλά εκεί: Το μεγαλύτερο viral πολιτικού αρχηγού, ήταν ένα βίντεο του Δημήτρη Κουτσούμπα, δηλαδή του μόνου πολιτικού αρχηγού που δεν έχει καν προσωπικό λογαριασμό στο μέσο…

Θυμάστε τότε που μια παρέα νέων που γιόρταζε τα γενέθλια του φίλου τους σε ταβέρνα στη Θεσσαλονίκη, εντόπισαν τον Γραμματέα του ΚΚΕ σε διπλανό τραπέζι όπου έτρωγε με συντρόφους του μετά από μια ομιλία και του ζήτησαν να πάει την τούρτα στον εορτάζοντα.

Εκείνος, φυσικά, δέχθηκε με ευχαρίστηση. Οι νεαροί λοιπόν, βιντεοσκόπησαν το περιστατικό και το «ανέβασαν» στο Tik Tok κι έκανε θραύση. Γιατί; Γιατί δεν ήταν στημένο….

***

Ο ανεύθυνος άρχοντας

Όσον αφορά την δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, καλόν θα ήταν να γνωρίζετε και τούτο, στην εποχή των τρολ που ζούμε. Σε μια δημοσκόπηση πασίγνωστης εταιρίας μετρήσεων, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος συγκέντρωνε ένα απίστευτο ποσοστό δημοφιλίας, 98,2%.

Κανένας πολιτικός μετά την μεταπολίτευση δεν είχε συγκεντρώσει τέτοιο ποσοστό. Τον ρώτησα λοιπόν ευθέως τότε πού οφείλει την δημοφιλία του; Και η απάντησή του με ξάφνιασε: «Στο γεγονός ότι είμαι ανεύθυνος άρχοντας», είπε χαμογελώντας.

Όντως κατά το Σύνταγμα την πολιτική ευθύνη έχει η κυβέρνηση και όχι ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και κάτι ακόμα, όταν οι πολιτικοί δεν έχουν αρμοδιότητες αυξάνεται η δημοφιλία τους, έως και αρχηγοί κόμματος μπορούν να γίνουν. Όταν όμως αποκτούν αρμοδιότητες, τότε η δημοφιλία τους παίρνει την κατιούσα (τα παραδείγματα πολλά μην θέλετε τώρα να τα απαριθμήσω στους δύσκολους καιρούς που περνούν μερικοί από αυτούς).

***

Όταν ο Ράμα μίλησε ελληνικά στο άγαλμα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Δεν γνωρίζω πόσα αγάλματα υπάρχουν στην Ελλάδα προς τιμή του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά εκείνο που γνωρίζω μετά βεβαιότητας είναι ότι στην Αλβανία υπάρχει τουλάχιστον ένα. Συγκεκριμένα στο χωριό Δερβιτσάνη, κεφαλοχώρι της ελληνικής μειονοτικής περιοχής της Δρόπολης, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Και μάλιστα παρουσία του Εντι Ράμα, ο οποίος ένα μεγάλο μέρος του χαιρετισμού του το έκανε στα… ελληνικά. Για την ιστορία σας αναφέρω ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που τον Ιανουάριο του 1991, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία, επισκέφτηκε αυτό το ελληνικό μειονοτικό χωριό στο νότο.

Η κεντρική και ανακαινισμένη πλατεία του χωριού θα φέρει πλέον, και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού. Τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος πριν από 32 χρόνια , προτού ακόμα εισέλθει στην πολιτική επισκέφθηκε την Αλβανία μαζί με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ως διπλωματικός του σύμβουλος.

***

Τι διαβάζουν στην Φρανκφούρτη οι ευρωπαίοι τραπεζίτες

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης έχουν ήδη στα χέρια τους ένα best seller όλων των εποχών. Τον Επιτάφιο του Περικλέους του Θουκυδίδη και άρχισαν αν το διαβάζουν. Πού το βρήκαν; Το πρόσφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στους διοικητές των κεντρικών τραπεζών και το μοίρασε ο Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Είναι έκδοση της Βουλής των Ελλήνων, σε Αρχαία Ελληνικά, Νέα Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά. Ήταν δώρο του Προέδρου της Βουλής στους Διοικητές. Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στον Κώστα Τασούλα, χαρακτηρίζοντας τον ευπατρίδη πολιτικό, ελληνιστή, ειδικό στον Καβάφη και βουλευτή από την εύανδρη Ήπειρο.

***

Και ένα κουΐζ:

Σε ποιον πολιτικό παράγοντα (για να μη πω «κορυφαίο πολιτικό παράγοντα») του ζητήθηκε συνάντηση με κορυφαίο διπλωμάτη και δεν υπήρξε καμία απάντηση; Δηλαδή, τον έχει να περιμένει στο ακουστικό του (όπως λέει ο λαός) ή εάν θέλετε ούτε φωνή εκ μέρους του πολιτικού, ούτε ακρόαση;

***

Η ελληνική γραβάτα του Βασιλιά Κάρολου

Πήγε ο Βασιλιάς Κάρολος επίσημη επίσκεψη στην Κένυα φορώντας μια ελληνική γραβάτα. Φορούσε ένα ριγέ μπλε κοστούμι και μπλε γραβάτα με άρωμα Ελλάδας. Ο Κάρολος επιλέγει συχνά να φορέσει την συγκεκριμένη γραβάτα, που φαίνεται να είναι μία από τις αγαπημένες του. Μάλιστα, την επέλεξε στο επίσημο πορτρέτο του μετά την στέψη του αλλά και στο φαντασμαγορικό πάρτι που ακολούθησε την ενθρόνισή του τον Μάιο. Να σημειώσω ότι και η βασίλισσα Καμίλα συχνά χρησιμοποιεί την τσάντα τσολιάς που της δόθηκε στην Αθήνα κατά τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.