Οι δεκαπέντε αυτές ημέρες του πολέμου στα όρια του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας είναι δίχως αμφιβολία οι πιο ζόρικες της θητείας του Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί για την πλήρη εξόντωση της Χαμάς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και παράλληλα την προστασία της ζωής των συμπολιτών του, αλλά μέχρι τώρα τίποτα εκ των δύο έχει επιτευχθεί. Ούτε καν σε ικανοποιητικό βαθμό.

Ναι μεν υψηλόβαθμα στελέχη στην ιεραρχία της παλαιστινιακής οργάνωσης έχουν χάσει τη ζωή τους. Την ίδια ώρα όμως το Τελ Αβίβ, η Ιερουσαλήμ κι πολλές άλλες πόλεις του Ισραήλ εξακολουθούν να ζουν υπό καθεστώς σειρήνων. Ήδη οι νεκροί της δικής τους πλευράς αγγίζουν τους 1500 και η κοινή γνώμη έχει αρχίσει -μέρα με τη μέρα- να στρέφεται κατά του Νετανιάχου.

Τι χρεώνεται στον Νετανιάχου

Οι ενστάσεις για τη στρατηγική που έχει εφαρμόσει ως τώρα πληθαίνουν διαρκώς. Ο απλός κόσμος παρουσιάζεται αγανακτισμένος και τα ερείσματα του Πρωθυπουργού στη λαϊκή βάση φαίνεται πως έχουν φθαρεί κιόλας. Η εμπιστοσύνη διαβρώνεται και ο Νετανιάχου γίνεται ευάλωτος στη σκληρή κριτική.

Η πλειονότητα πλέον τον θεωρεί βασικό υπεύθυνο για τα λάθη τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο διπλωματικό πεδίο. Του χρεώνουν πως δεν διαπραγματεύεται με την ηγεσία της Χαμάς για την απελευθέρωση των δεκάδων ομήρων που έχουν αιχμαλωτιστεί στη Γάζα και προτιμά να τους θυσιάσει από το να κάνει βήμα πίσω.

Φυσικά απέναντί του στέκονται και οι πολιτικοί αντίπαλοί του. Είναι γεγονός πως η αντικατάσταση του εκπροσώπου του στρατού αφού είχαν αρχίσει οι εχθροπραξίες σχολιάστηκε πανταχόθεν και ποικιλοτρόπως ως μια κίνηση επηρεασμού των Μέσων ενημέρωσης και των ανταποκριτών τους. Άρα και του υπόλοιπου κόσμου.

Ο πολιτικός «εμφύλιος» στο Ισραήλ

Μοιάζει ο Νετανιάχου να είναι αντιμέτωπος μ’ έναν εσωτερικό πόλεμο, στον οποίο παλεύει ν’ ανταπεξέλθει με επικοινωνιακά τεχνάσματα και κινήσεις πανικού.

Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος τον κατηγορεί πως έχει επιρρίψει όλη την ευθύνη για την εισβολή της Χαμάς στις μυστικές υπηρεσίες προκειμένου ο ίδιος ν’ απαλλαγεί από μερίδιο που του αναλογεί για το ότι άπαντες αιφνιδιάστηκαν το πρωινό της 7ης Οκτωβρίου. Τουλάχιστον αυτό επικαλείται η Haaretz σε άρθρο που υπογράφει ο δημοσιογράφος Μάικλ Χάουζερ Τοβ.

Επίσης, κατά τον Άλον Πίνκας, δημοσιογράφο – αναλυτή της ίδιας εφημερίδας, «έπρεπε να έχει παραιτηθεί ήδη» ως υπόλογος για τη «σφαγή» που συντελείται στο Ισραήλ.

Επίθεση από συνεργάτη του;

Ούτε τα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης φαίνεται πως τρέφουν πλέον την απαιτούμενη εμπιστοσύνη στον πολιτικό «προϊστάμενό» τους. Για διαφορετικούς, βέβαια, λόγους.

Κάμποσοι θεωρούν «ανεπαρκή» τον συντονισμό της κρίσιμης αυτής κατάστασης και δεν διστάζουν να βάλλουν κατά του πρωθυπουργού για τους χειρισμούς του σε αυτές τις δύο εβδομάδες της μεγάλης κρίσης.

Από ρεπορτάζ της Walla έγινε γνωστό πως μέλος του υπουργικού συμβουλίου εγκάλεσε τον Νετανιάχου για παθητική στάση και καθυστέρηση του πολεμικού σχεδίου του στρατού. «Είναι απλώς ένας δειλός» φέρεται να τον χαρακτήρισε ο εν λόγω υπουργός μπροστά σε αυτήκοους μάρτυρες.

Σώνεται η άμμος στην κλεψύδρα

Αναμενόμενη ήταν η άμεση διάψευση από το πρωθυπουργικό γραφείο που έκανε λόγο για αβάσιμη πληροφορία, διότι ο Νετανιάχου «είναι αυτός που καθοδηγεί το υπουργικό συμβούλιο σε μια πλήρη νίκη επί της Χαμάς». Απέναντι δηλαδή στις αντιδράσεις για παθητικότητα αντιπαρατάχθηκε η πυγμή.

Είναι φανερό πως ο Μπένιαμιν Νετανιάχου παίζει επιθετική άμυνα και επιχειρεί ν’ αντικρούσει κάθε κατηγορία για να κρατηθεί στη θέση του. Σε αυτό το πλαίσιο ο ίδιος και η ομάδα του φέρεται να συγκεντρώνουν διαρκώς όλα εκείνα τα στοιχεία από πρακτικά συνεδριάσεων και από άλλες συνομιλίες προς υπεράσπιση της στάσης του.

Μόνο που τα άλλοθί του δείχνουν να στερεύουν πια – το ένα μετά το άλλο. «Ο πρωθυπουργός έχει ξεχάσει ότι και ο ίδιος είναι υπεύθυνος», ανέφερε ανώνυμη πηγή στη Haaretz και αυτό πιστεύει πλέον ποσοστό μεγαλύτερο του 80% στο εσωτερικό του Ισραήλ.