Μέχρι το βράδυ της Τρίτης (17/10) και τον βομβαρδισμό του από ρουκέτα το νοσοκομείο al-Ahli προσέφερε θαλπωρή και ίαση σε όσους είχαν ανάγκη. Το τελευταίο δεκαήμερο δε είχε μετατραπεί σε καταφύγιο άμαχων προσφύγων που αναζητούσαν ένα μέρος για να προφυλαχθούν από την ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Από το βράδυ της Τρίτης το al-Ahli κατέληξε να ‘ναι το ακριβώς αντίθετο. Από κέντρο φροντίδας και θεραπείας έγινε ο τάφος εκατοντάδων πολιτών που έχασαν τη ζωή τους μετά την αναίτια επίθεση που δέχθηκε. Αντί να γιατρεύει έγινε το πέρασμα προς τον Άδη.

Το al-Ahli είναι το παλαιότερο νοσοκομείο στη Γάζα. Η ιστορία του εκτείνεται σε βάθος 150 ετών, καθώς άνοιξε τις πύλες του το 1882. Εδρεύει στο κέντρο της πόλης, διοικητικά ανήκει στην Επισκοπική Εκκλησία της Ιερουσαλήμ, υπό τον Σεβασμιότατο Χοχάμ Ναούμ, που ανήκει στην Αγγλικανική Εκκλησία.

Το όνομά του μεταφράζεται ως το «Νοσοκομείο των Αράβων».

Για τους Παλαιστίνιους λειτουργούσε ως η μοναδική επιλογή υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, καταγωγής, τάξης ή δόγματος.

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 45.000 ασθενείς περιθάλπονται ετησίως στις κλινικές του.

Στην ιστοσελίδα του συστηνόταν ως «ένα ασφαλές καταφύγιο ειρήνης και συμπόνοιας μέσα στο χάος», στο οποίο «οι επικεφαλής και το ιατρικό προσωπικό του εργάζονται με αφοσίωση για να βοηθήσουν τους ασθενείς ν’ αντιμετωπίσουν τις φρικτές συνθήκες διαβίωσης».

Ορισμένες εξ αυτών; Η εκτεταμένη μόλυνση του νερού, η επισιτιστική ανασφάλεια, τα ψυχοκοινωνικά τραύματα από τις πολιτικές αναταραχές και συγκρούσεις, η έλλειψη φαρμάκων και ενέργειας.

Το al-Ahli προσέφερε επίσης εξειδικευμένη υποστήριξη σε ηλικιωμένες γυναίκες και υποσιτισμένα παιδιά, εφάρμοζε προγράμματα προ-συμπτωματικού ελέγχου για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού και χάρη στις κινητές μονάδες του κάλυπτε τις ανάγκες σε πάρα πολλά χωριά της Λωρίδας.

Στην περίοδο των επιθέσεων του 2014 στη Γάζα, οι γιατροί και το προσωπικό του al-Ahli αντιμετώπιζαν κατά μέσο καθημερινά 45 σοβαρά περιστατικά, εκ των οποίων τα παραπάνω από 20 αφορούσαν παιδιά.

Ανάλογα συνέβη και το τελευταίο δεκαήμερο, προτού πληγεί βάναυσα και στα συντρίμμια του θαφτούν εκατοντάδες αμάχων.