Εκατοντάδες νεκρούς άφησε πίσω του ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου al-Ahli στη Γάζα, που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Υγείας της Χαμάς έγινε από τον ισραηλινό στρατό, κάτι που διαψεύδεται από το Ισραήλ.

Οι νεκροί είναι μέχρι στιγμής τουλάχιστον 500, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με τον ίδιο. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο χιλιάδες πολίτες είχαν αναζητήσει καταφύγιο και ιατρική περίθαλψη μετά τις ανελέητες επιθέσεις, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Το Ισραήλ δείχνει την Ισλαμική Τζιχάντ ως υπεύθυνη για τον βομβαρδισμό. «Από την ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων των IDF (Israel defense forces) πραγματοποιήθηκε εχθρική βολή ρουκετών προς το Ισραήλ, η οποία πέρασε από την περιοχή του νοσοκομείου όταν χτυπήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, από διάφορες πηγές που διαθέτουμε, η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την αποτυχημένη βολή που έπληξε το νοσοκομείο» αναφέρει η επίσημη ενημέρωση η οποία συνοδεύεται μάλιστα και από βίντεο.

Η ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο al-Ahli είναι η πιο θανατηφόρα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή από το 2008, αναφέρει η Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα.

«Η σφαγή στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli είναι πρωτοφανής στην ιστορία μας. Ενώ έχουμε γίνει μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους αυτό που έλαβε χώρα απόψε ισοδυναμεί με γενοκτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαχμούντ Μπασάλ.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να το γνωρίζει: Ήταν βάρβαροι τρομοκράτες στη Γάζα που επιτέθηκαν στο νοσοκομείο της Γάζας και όχι οι IDF. Αυτοί που δολοφόνησαν βάναυσα τα παιδιά μας δολοφονούν και τα δικά τους παιδιά» είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Τριήμερο πένθος

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε τριήμερο πένθος μετά την επίθεση στο νοσοκομείο, αναφέρει το επίσημο πρακτορείο WAFA. «Αυτό που συμβαίνει είναι γενοκτονία. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει αυτή η σφαγή. Η σιωπή δεν είναι πλέον αποδεκτή» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Από τις 7 Οκτωβρίου που ξεκίνησε ο πόλεμος περίπου 3.000 Παλαιστίνιοι είναι νεκροί και περισσότεροι από 1.400 Ισραηλινοί.

Ο Hassan Khalaf, ιατρικός διευθυντής του νοσοκομείου al-Wafa στην πόλη της Γάζας, περίπου ένα χιλιόμετρο από το al-Ahli Arab, λέει ότι το νοσοκομείο «εξακολουθεί να καίγεται» μετά την επίθεση του Ισραήλ.

Ο Khalaf δήλωσε στο Al Jazeera ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από τους συνεχιζόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και δεν έχει απομείνει κανένα ασφαλές μέρος. «Πού [υπάρχει] να πάμε; Θέλουν να κάνουν σφαγές και σφαγές και σφαγές στη Γάζα» είπε.

Μιλώντας στο Al Jazeera από τη Λωρίδα της Γάζας ο Ziad Shehadah, γιατρός και κάτοικος της Γάζας είπε: «Αυτό που συνέβη είναι τρομερό γιατί αυτοί οι άνθρωποι, όλοι τους είναι άμαχοι. Έφυγαν από τα σπίτια τους και έφτασαν σε ένα μέρος που πίστευαν ότι ήταν ασφαλές – ένα νοσοκομείο, το οποίο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο είναι ασφαλές μέρος» είπε.

Και συνέχισε: «Οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους πιστεύοντας ότι ήταν πιο επικίνδυνα και μετακινούνται στα σχολεία και τα νοσοκομεία μας για να είναι ασφαλείς. Και μέσα σε ένα λεπτό, όλοι τους σκοτώθηκαν σε ένα νοσοκομείο. Ο απολογισμός των νεκρών αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 500, αλλά πιστεύουμε ότι ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τους 1.000. Πρόκειται για σφαγή».

«Έγκλημα πολέμου»

Η κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα χαρακτήρισε την επίθεση «έγκλημα πολέμου». «Το νοσοκομείο φιλοξενούσε εκατοντάδες ασθενείς και τραυματίες και ανθρώπους που εκτοπίστηκαν βίαια από τα σπίτια τους εξαιτίας άλλων ισραηλινών επιθέσεων» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Διεθνής καταδίκη

Η Αίγυπτος κατήγγειλε «με τον πιο έντονο τρόπο» την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο νοσοκομείο της Γάζας, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει επειγόντως για να σταματήσουν τέτοιες παραβιάσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι η ισραηλινή επίθεση σε νοσοκομείο στη Γάζα ήταν «φρικτή και απολύτως απαράδεκτη».

«Μια επίθεση κατά πολιτικών υποδομών δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκήρωση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή που έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Ερωτηθείς αν η επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. Όπως είπε, η είδηση έφτασε όταν ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών, ωστόσο δεν διευκρίνισε αν εκφράζει την προσωπική του θέση ή την ομόφωνη θέση όλων των ευρωπαίων ηγετών.

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αρνήθηκε να απαντήσει στην ίδια ερώτηση, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει κάτι το οποίο εκείνη τη στιγμή δεν είχε επιβεβαιωθεί.

Στη συνέχεια, σε ερώτηση αν στην κοινή θέση του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετεί τη δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ότι η διακοπή πρόσβασης κάθε αγαθού στη Λωρίδα της Γάζας (νερό, ηλεκτρικό, φάρμακα και φαγητό) συνιστά παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, ο Σαρλ Μισέλ συμφώνησε, λέγοντας: «Όταν κόβεις βασικές υποδομές, πρόσβαση σε νερό, σε ηλεκτρικό και σε τρόφιμα, δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει ευθέως, παραπέμποντας στην κοινή δήλωση των ευρωπαίων ηγετών της Κυριακής 15 Οκτωβρίου, η οποία συνοψίζει τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του οποίου είναι μέλος. Στην κοινή δήλωση αναφέρονται τα εξής: «Τονίζουμε έντονα το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το ανθρωπιστικό και το διεθνές δίκαιο απέναντι σε βίαιες και αδιάκριτες επιθέσεις (σ.σ. όπως της Χαμάς). Επαναλαμβάνουμε τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο».

Τόσο ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ, όσο και η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισαν τη ανάγκη να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου κάλεσε σήμερα τη Δύση να παρέμβει αμέσως για «να σταματήσει την τραγωδία στη Γάζα». Ο Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση, κάνοντας λόγο για «έγκλημα πολέμου» και προειδοποιώντας πως οι δράστες του θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε το ισραηλινό πλήγμα στο νοσοκομείο, από το οποίο σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν εκατοντάδες «άοπλοι και ανυπεράσπιστοι άνθρωποι».

Για «επικίνδυνη κλιμάκωση» των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, επισημαίνοντας πως πλέον πλήττονται νοσοκομεία, σχολεία και αστικά κέντρα.

Στην Ιορδανία το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα, απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό και να καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για τον τερματισμό που πολέμου.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταδίκασε τη φονική επίθεση στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli. Σε ανάρτησή του στο  Twitter, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus ζήτησε την «άμεση προστασία των αμάχων» και την «ανάκληση των εντολών εκκένωσης του Ισραήλ».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η επίθεση στο νοσοκομείο ήταν «το τελευταίο παράδειγμα των επιθέσεων του Ισραήλ που στερούνται των πιο βασικών ανθρώπινων αξιών».

«Καλώ όλη την ανθρωπότητα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος στο Twitter «να αναλάβει δράση για να σταματήσει αυτή η πρωτοφανής κτηνωδία στη Γάζα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «καταδικάζει απερίφραστα τον μεταδιδόμενο από τα ΜΜΕ βομβαρδισμό νοσοκομείου στην Γάζα από το Ισραήλ με εκατοντάδες νεκρούς, ο οποίος συνιστά έγκλημα πολέμου. Επαναλαμβάνουμε την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει πρωτοβουλία της διεθνούς κοινότητας με ισχυρή στήριξη της ΕΕ, για προστασία των αμάχων, αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και- κυρίως- κατάπαυση πυρός.

«Το κράτος του Ισραήλ προχωρά πλέον σε απίστευτες θηριωδίες. Ο βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Γάζα που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει οδηγήσει σε εκατοντάδες νεκρούς, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, δείχνει ότι δεν διστάζουν μπροστά σε κανένα έγκλημα. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ανιστόρητη θέση περί «δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ» καλύπτουν αυτά τα εγκλήματα, μαζί με τα κόμματα που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να καταδικάσουν τον αγώνα των Παλαιστινίων. Καμία επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ και καμία επαφή με τη δολοφονική κυβέρνηση Νετανιάχου δεν πρέπει να υπάρξει. Θα πρόκειται για συνενοχή που θα τιμωρήσει πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός. Η καταδίκη των εγκλημάτων και η αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης να εκφραστεί αύριο με τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν τα εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς στο Σύνταγμα. Λευτεριά στην Παλαιστίνη!» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Το προηγούμενο τελεσίγραφο

Πριν λίγες μέρες το Ισραήλ είχε δώσει περιθώριο δύο ωρών για εκκένωση του νοσοκομείου Al Awda στη Γάζα κάτι που προκάλεσε την απερίφραστη καταδίκη από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

«Το Ισραήλ έδωσε στο νοσοκομείο Al Awda στη Γάζα μόλις δύο ώρες για την εκκένωση. Το προσωπικό μας εξακολουθεί να περιθάλπει ασθενείς. Οι ΓΧΣ καταδικάζουν απερίφραστα αυτή την ενέργεια, τη συνεχιζόμενη αδιάκριτη αιματοχυσία και τις επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε το προσωπικό και τους ασθενείς μας» έγραψαν στο Twitter.

Το τελεσίγραφο είχε προκαλέσει και την οργή του δημοσιογράφου Πάνου Χαρίτου. Κάλυψα εμπόλεμες ζώνες για 23 χρόνια. Δεν θυμάμαι ποτέ άλλοτε να δόθηκε από τους επιτιθέμενος εντολή εκκένωσης νοσοκομείου. Επίσης τα νοσοκομεία, σχολεία, & οι χώροι συγκέντρωσης εκτοπισμένων είναι προστατευόμενοι χώροι (Συνθήκη ΟΗΕ). Ακόμα & ο πόλεμος, έχει κανόνες» είχε γράψει στο Twitter.