Η έκρηξη σε νοσοκομείο στη Γάζα, η οποία προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, πυροδότησε την οργή σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και προκάλεσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο και όχι μόνο. Η Χαμάς υποστηρίζει ότι την έκρηξη προκάλεσε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ενώ ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι το νοσοκομείο επλήγη από πυραύλους που εκτόξευσε η Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία αρνήθηκε επίσης την ευθύνη. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ του Λιβάνου κάλεσε σε μια «ημέρα οργής» που θα συμπέσει με την άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην περιοχή.

Μετά το κάλεσμα της Χεζμπολάχ, εκατοντάδες διαδηλωτές συνεπλάκησαν με τις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο προάστιο Αουκάρ, έξω από τη Βηρυτό, όπου διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και πυρπόλησαν ένα κοντινό κτίριο, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο. Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές, ενώ οι γιατροί περιέθαλψαν άτομα που επλήγησαν από τα δακρυγόνα. Το AFP ανέφερε ότι οι διαδηλωτές φώναζαν «θάνατος στην Αμερική» και «θάνατος στο Ισραήλ». Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν επίσης στη γαλλική πρεσβεία στη Βηρυτό, υψώνοντας σημαίες της Χεζμπολάχ και εκτοξεύοντας πέτρες που συσσωρεύτηκαν στην κύρια είσοδο της πρεσβείας.

Στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν, διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στην ισραηλινή πρεσβεία. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να «διαλύσει» το πλήθος που φώναζε συνθήματα υπέρ της Χαμάς και ζήτησαν από την κυβέρνηση να κλείσει την πρεσβεία και να καταργήσει μια ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν διέμενε στην πόλη την Τρίτη, επικεφαλής των διπλωματικών προσπαθειών των ΗΠΑ.

Στην Τεχεράνη, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τις πρεσβείες της Βρετανίας και της Γαλλίας τα ξημερώματα της Τετάρτης. «Θάνατος στη Γαλλία και την Αγγλία», φώναζαν οι διαδηλωτές, πετώντας αυγά στους τοίχους της γαλλικής πρεσβείας στην ιρανική πρωτεύουσα. Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στην πλατεία της Παλαιστίνης στο κέντρο της Τεχεράνης για να εκφράσουν την οργή τους, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στη Λιβύη, εκατοντάδες διαδηλωτές όλων των ηλικιών, κραδαίνοντας παλαιστινιακές σημαίες και κάποιοι καλύπτοντας τα πρόσωπά τους με παλαιστινιακά keffiyeh, διέσχισαν τους δρόμους της Τρίπολης προτού συγκεντρωθούν στην πλατεία των Μαρτύρων. Φώναξαν συνθήματα συμπαράστασης στους κατοίκους της Γάζας.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν επίσης διαδηλώσεις στη νοτιοδυτική πόλη Taz της Υεμένης, καθώς και στην πρωτεύουσα του Μαρόκου Ραμπάτ και την πρωτεύουσα του Ιράκ, τη Βαγδάτη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας ήταν «το τελευταίο παράδειγμα ισραηλινών επιθέσεων χωρίς να τηρούνται οι πιο βασικές ανθρώπινες αξίες», ενώ μεγάλα πλήθη διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Άγκυρα και το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: The Guardian