Οι εξελίξεις στο μεσανατολικό, ύστερα και από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα, συνδυαστικά με την ασφάλεια της χώρας αποτέλεσαν τον πυρήνα των όσων ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του προς τους Υπουργούς της Κυβέρνησης. Σχολίασε, επίσης, την τελική έκβαση των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου και τον αποτροπιασμό μου για αυτό που έγινε σε νοσοκομείο της Γάζας και να τονίσω την άμεση ανάγκη να διερευνηθεί τι έχει συμβεί», επισήμανε αρχικά ο Πρωθυπουργός κι ενημέρωσε ότι «στο ευρωπαϊκό συμβούλιο επανέλαβα τις θέσεις της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στο Ισραήλ στην αυτοάμυνα πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και έχοντας ως πρώτο μέλημα την προστασία των αμάχων στη Γάζα και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως «η θέση μας είναι ότι πρέπει να αποφευχθεί η κλιμάκωση» και ότι «πρέπει να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια στην ΕΕ». Ταυτόχρονα δε «η Ελλάδα έχει πρόσθετη υποχρέωση να επιμείνει στην ακριβή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», καθώς, όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η Ελλάδα είναι το τελευταίο φυλάκιο ειρήνης και σταθερότητας».

Ανέφερε ακόμη ο Πρωθυπουργός πως θα ταξιδέψει στο Ισραήλ «όταν το επιστρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας». Αντιθέτως «θα ταξιδέψω στο Κάιρο το Σάββατο για συνδιάσκεψη που συγκαλεί η Αίγυπτος για το παλαιστινιακό».

Επί των συμπερασμάτων που προέκυψαν μετά το πέρας των εκλογών σε Περιφέρειες και Δήμους, ο κ. Μητσοτάκης είπε μεν -απευθυνόμενος στους Υπουργούς του- ότι «οι κάλπες έκριναν πρόσωπα». Υπογράμμισε ωστόσο πως «η τεράστια αποχή στον δεύτερο γύρο είναι σήμα εγρήγορσης σε όλους μας».

Κατά τον Πρωθυπουργό «τα βασικά συμπεράσματα προέκυψαν την πρώτη Κυριακή, όταν οι ψηφοφόροι επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην Κυβέρνηση. Οι εκλογές τελείωσαν αυτό που δεν σταματά είναι η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις».

«Ποτέ δεν κοιτάξαμε την προέλευση των περιφερειαρχών όταν ήρθαν να συνεργαστούν μαζί μας. Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί απαρέγκλιτα και τώρα. Η κυβερνητική αποτελεσματικότητα κρίνεται στο τέλος της τετραετίας. Δεν σκεφτόμαστε ούτε τις κάλπες που πέρασαν ούτε τις Ευρωεκλογές που έχουμε αλλά το έργο που έχουμε μπροστά μας. Οι πολίτες κουράστηκαν από τις απανωτές εκλογικές διαδικασίες, αλλά αυτό που δεν σταματά είναι οι τεράστιες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα», κατέληξε σχετικώς.

Η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου

  • Ενημέρωση από τον Υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου για: α) τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, β) το ετήσιο πρόγραμμα Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης.
  • Ενημέρωση από τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση για τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων, τις εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και εξορθολογισμός της ασφαλιστικής νομοθεσίας, β) Σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.
  • Εισήγηση από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη για το θέμα: Προσωπικός Ιατρός: Παρεμβάσεις βελτίωσης και ενίσχυσης,
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με το νέο διαχειριστικό μοντέλο για την προστασία και αξιοποίηση των δασών.
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για το ενέχυρο επί κινητών, απαιτήσεων και άλλων δικαιωμάτων.
  • Εισήγηση από την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη σχετικά με τον προγραμματισμό προσλήψεων του 2024.