Τις προηγούμενες ημέρες είχε διακινηθεί (από κάποιους διαύλους ασυνήθιστα επίμονους), η πληροφορία, ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να μεταβεί εντός της εβδομάδας στο Ισραήλ. Όμως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ταξίδι αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί.

Επιβεβαιώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ούτως ή άλλως δεν είχαν υπάρξει. Ήταν φανερό ότι διερευνήθηκαν οι δυνατότητες και οι σκοπιμότητα μίας τέτοιας επίσκεψης, δεδομένης και της πρόσφατης επικοινωνίας του Κυριάκου Μητοστάκη με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την οποία ο Πρωθυπουργός επισήμανε και απ’ ευθείας στον Ισραηλινό ομόλογο του την ανησυχία του για μία ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα.

Την ίδια στιγμή, στο διπλωματικό πεδίο ιδιαίτερα έντονη υπήρξε η δραστηριότητα της Τουρκίας, στην προσπάθεια του Ερντογάν να εμφανιστεί ως γεφυροποιός στην κρίση, οι ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα κινητοποιήθηκαν και ανακοινώθηκε η επίσκεψη του προέδρου Μπάιντεν στο Ισραήλ, ενώ δρομολογήθηκε η τετραμερής σύνοδος στην Ιορδανία, με την ελπίδα εκτόνωσης της κρίσης.

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στη Γάζα του βράδυ της Τρίτης άλλαξε όλο το τοπίο. Η τετραμερής ματαιώθηκε, η κρίση αναζωπυρώθηκε και το μέλλον παραμένει αβέβαιο και ασαφές όσο και την προηγούμενης εβδομάδα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, αποφασίστηκε να ματαιωθεί το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ, με την αιτιολογία ότι το περιβάλλον ασφαλείας δεν επιτρέπει μία τέτοια κίνηση. Οι επόμενες ημέρες εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με το βλέμμα τόσο στην περιοχή της κρίσης, όσο και στη δραστηριότητα της Τουρκίας.