Ένας κατ’ ουσίαν 10μηνης διάρκειας εκλογικός μαραθώνιος έληξε την προηγούμενη Κυριακή, με την κυβέρνηση να αναγκάζεται σε μία… γείωση, κατά τα λεγόμενα του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επιχειρεί πλέον να επαναφέρει υπουργούς και το σύνολο του κυβερνητικού μηχανισμού σε ρυθμούς εντατικής εργασίας.

Η γείωση της κυβέρνησης που έρχεται

Ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του διαπίστωσαν την Κυριακή ότι παρά την απουσία αντιπάλου και τις πελαγοδρομίες της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ, το πολιτικό σκηνικό παρουσιάζει πλέον μία ιδιομορφία. Αυτή διαμορφώνεται από τη στάση των πολιτών, οι οποίοι έδωσαν μεν στην ΝΔ μία αδιαμφισβήτητη νίκη στις εθνικές εκλογές, όμως φαίνεται ότι δεν έχουν πλέον ούτε διάθεση, ούτε και πολλά περιθώρια υπομονής και ανοχής.

Στο τοπικό επίπεδο και ειδικότερα στις περιφέρειες και τους δήμους, η διάθεση αυτή εκδηλώνεται προφανώς πολύ πιο ελεύθερα, δεδομένου και ότι η επιλογή να αποδοκιμαστεί ένας δήμαρχος ή περιφερειάρχης και δοκιμαστεί ένας νέος, έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά απ’ ό,τι μία αντίστοιχη πολιτική επιλογή στις εθνικές εκλογές.

Η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Κουρέτα

Οι περιπτώσεις της Αθήνας και της Θεσσαλίας είναι χαρακτηριστικές ως προς αυτό, ενώ ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι η πρώτη συνάντηση του Πρωθυπουργού με κάποιον από τους νικητές των εκλογών της Κυριακής, είναι αυτή που ορίστηκε για την Τρίτη, με τον εκλεγμένο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα.

Στο πεδίο της αυτοδιοίκησης και με διαμορφωμένο πλέον τον χάρτη, αναμένεται και ότι θα δοκιμαστούν, αφενός οι νεοεκλεγέντες, αλλά και η κεντρική κυβέρνηση, ως προς τη διάθεση της και τις δυνατότητες της να συνεργαστεί μαζί τους στην περιλάλητη μάχη της καθημερινότητας.

Η περίπτωση της Θεσσαλίας, η οποία θα εξεταστεί πλέον με νέα πολιτικά δεδομένα, είναι ούτως ή άλλως ιδιαίτερη, λόγω του καταπείγοντος χαρακτήρα της ανοικοδόμησης έπειτα από τις πρόσφατες καταστροφές. Κυρίως δε εν όψει της χειμερινής περιόδου, η οποία ενδεχομένως θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες για τους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι προκλήσεις για την κεντρική κυβέρνηση και την αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση γίνονται ακόμη πιο πιεστικές μετά την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών, με το Μέγαρο Μαξίμου όμως να έχει στραμμένη την προσοχή του στον επόμενο πολιτικό λογαριασμό. Αυτός θα γίνει στις ευρωεκλογές της άνοιξης.