Το έδαφος προετοιμάζουν οι Ισραηλινές δυνάμεις με σκοπό η χώρα να πραγματοποιήσει τη μεγάλη Χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, η έναρξη της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

Για τον σκοπό αυτό το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε σφοδρούς βομβαρδισμός από πλοία, αεροσκάφη, αλλά και τις επίγειες δυνάμεις, ώστε να μπορέσουν με ασφάλεια οι στρατιώτες να μπουν μέσα στη Γάζα.

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Σιδερένια Ξίφη», που ξεκίνησε λίγες ώρες μετά την εισβολή της Χαμάς, περιλαμβάνει 601 αεροπλάνα, 2.200 Τανκς, 173.000, ενεργούς στρατιώτες και 360.000 έφεδρους.

Οι συνεχείς βομβαρδισμοί μετατρέπουν αργά, αλλά σταθερά τη Λωρίδα της Γάζας σε κρανίου τόπο. Μία μετά την άλλη, ολόκληρες συνοικίες γίνονται σωροί ερειπίων, από όπου ανασύρονται νεκροί και τραυματίες, ανάμεσα τους παιδιά. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα τραυματίες και διαρκώς μεταφέρονται άλλοι.

Φωτογραφίες από τα κατεστραμμένα κτίρια στη Γάζα

Επίθεση με ρουκέτες από τη Χαμάς στο Άσκελον

Την ίδια ώρα, νέα επίθεση με ρουκέτες εξαπέλυσε η Χαμάς κατά της πόλης Άσκελον στο Ισραήλ, λίγο αφότου έληξε το τελεσίγραφο της παλαιστινιακής οργάνωσης.

«Σε απάντηση στο έγκλημα του εχθρού να εντοπίσει τον λαό μας και να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει τα σπίτια του σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, δίνουμε στους κατοίκους της κατεχόμενης πόλης του Ασκελόν προθεσμία να την εγκαταλείψουν πριν από τις 5 το απόγευμα σήμερα», ανέφερε ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αμέσως ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα του Ισραήλ Iron Dome, που απέτρεψε τα χτυπήματα στον αέρα κατά 96%.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί νεκροί από τα χτυπήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία γυναίκα έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο με κατάγματα, ενώ υπάρχουν αναφορές για δύο ελαφρά τραυματίες, οι οποί τραυματίστηκαν από θραύσματα τζαμιών.

Μαχητές της Χαμάς αποκεφάλισαν παιδιά λένε οι Ισραηλινοί

Μαρτυρία δημοσιογράφου αναφέρει ότι Ισραηλινοί στρατιώτες ανακάλυψαν αποκεφαλισμένα παιδιά μεταξύ των 100 νεκρών σε καταυλισμό που είχε καταλάβει η Χαμάς.

Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός συνόδευσε δημοσιογράφους στα κιμπούτς, τα οποία είχαν καταλάβει μαχητές της Χαμάς. Εκεί σημειώθηκε μακελειό και τραγικό θάνατο βρήκαν πάνω από 100 άνθρωποι.

«Δυσκολεύομαι να σας εξηγήσω το μακελειό που έγινε εδώ. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ακριβή αριθμό θυμάτων. Όμως μίλησα με ορισμένους στρατιώτες και μου είπαν τι αντίκρισαν εδώ. Αποκεφαλισμένα βρέφη, έτσι είπαν. Οικογένειες που εκτελέστηκαν στα κρεβάτια τους», ανέφερε η δημοσιογράφος Νικόλ Ζεντέκ.

Νέα επίθεση και από τον Λίβανο

Το απόγευμα, εκτοξεύτηκαν ρουκετες από το νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ, με την ευθύνη να αναλαμβάνουν η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, και οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ.

«Μην εκμεταλλευτεί κανείς την κατάσταση»

Ο πρόεδρος Μπάιντεν στο διάγγελμά του ήταν σαφής και απέναντι στις τρίτες χώρες και ειδικά αυτές που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή. «Στέλνω μήνυμα προς όποια χώρα και εχθρό θέλει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση: Μην το κάνετε» ήταν τα λόγια του.

Ο κύριος Μπάιντεν στο διάγγελμα του δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον αμερικανικό λαό, τονίζοντας ότι σήμερα οι Αμερικάνοι σε όλη τη χώρα προσεύχονται για τις οικογένειες που διαλύθηκαν. «Είναι η στιγμή οι ΗΠΑ να ενωθούν, δεν υπάρχει χώρος για μίσος στη χώρα μας» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές Αρχές, από την επίθεση της Χαμάς έχασαν τη ζωή τους 14 Αμερικανοί πολίτες.

900 Παλαιστίνιοι νεκροί

Από τις επιθέσεις στη Γάζα τουλάχιστον 900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 4.600 έχουν τραυματιστεί σύμφωνα με νέα ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Στη σχετική ενημέρωση, υπογραμμίζεται ότι μεταξύ των νεκρών είναι 260 παιδιά και 230 γυναίκες.