Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει την αναπτυξιακή βοήθεια που χορηγούσε στους Παλαιστίνιους αλλά θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο.

«Η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε να αναστείλει την αναπτυξιακή βοήθεια υπέρ της Παλαιστίνης» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι θα επανεξετάσει την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους.

Στη Δανία, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια μελέτη «για να διασφαλίσει ότι οι πόροι» που χορηγούνται από την Κοπεγχάγη δεν χρησιμοποιούνται «ασύνετα», για παράδειγμα για να στηριχθούν πλαγίως «τρομοκρατικές οργανώσεις που συγκρούονται με το Ισραήλ». Η έρευνα θα διεξαχθεί «στο πλαίσιο στενού διαλόγου με τους εταίρους της Δανίας στην ΕΕ και τη Σκανδιναβία», πρόσθεσε το υπουργείο.

Για φέτος, η Κοπεγχάγη σκόπευε να παράσχει βοήθεια ύψους 235,5 εκατ. κορωνών (31,6 εκατ. ευρώ) στους Παλαιστίνιους, αλλά το πρόγραμμα αυτό αναστέλλεται. Θα διατηρηθεί ένα άλλο πρόγραμμα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, ύψους 115 εκατ. κορωνών, ενώ θα δοθούν και άλλα 25,8 εκατ. μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Θέλουμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι με τα χρήματα που προορίζονται για την Παλαιστίνη δεν θα στηριχθούν τρομοκρατικές οργανώσεις ή ομάδες που υποστηρίζουν τη Χαμάς» είπε στο πρακτορείο Ritzau ο υπουργός Ανάπτυξης Νταν Γιόργκενσεν.

Αντίθετο το Βερολίνο με την αναστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό,

Η Γερμανία είναι αντίθετη με την αναστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος «εξαρτάται από αυτήν για τις ζωτικές του ανάγκες», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ λίγο πριν από το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να αποστασιοποιηθεί από την Χαμάς.

«Θα ήταν εντελώς λάθος να αναστείλουμε την ανθρωπιστική βοήθεια για τον άμαχο πληθυσμό, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι στα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, εξαρτώνται από εμάς για τις προμήθειες σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Η γερμανική κυβέρνηση ανέστειλε πάντως χθες την αναπτυξιακή βοήθεια προς τα Παλαιστινιακά Εδάφη, προκειμένου να επανεξετάσει τις λεπτομέρειες της διάθεσής της.

«Η Ευρώπη στέκεται ενωμένη στο πλευρό του Ισραήλ. Η τρομοκρατία της Χαμάς αποτελεί δραματικό σημείο καμπής και έχει φέρει πρωτοφανή επίπεδα βίας και φόβου στον λαό του Ισραήλ. Είμαστε βαθιά σοκαρισμένοι. Η σκέψη μας είναι στις οικογένειες των πολλών εκατοντάδων νεκρών. Η σημερινή έκτακτη συνάντησή μας είναι έκφραση της αλληλεγγύης μας προς το Ισραήλ», τονίζει η κυρία Μπέρμποκ στη δήλωσή της και, απευθυνόμενη στην παλαιστινιακή ηγεσία, υπογραμμίζει: «Αποστασιοποιηθείτε από αυτήν την τρομοκρατία. Τίποτα δεν μπορεί να τη δικαιολογήσει. Ως Παλαιστινιακή Αρχή, έχετε καθήκον – και απέναντι στους δικούς σας ανθρώπους. Η βία δεν επιτρέπεται να εξαπλωθεί στη Δυτική Όχθη».

«Η οδύνη και ο θάνατος Παλαιστινίων αμάχων είναι μέρος της στρατηγικής των τρομοκρατών. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ύπουλο είναι ότι η Χαμάς κρύβεται σε αυτήν την κατάσταση πίσω από τον άμαχο πληθυσμό. Ακόμη και σε αυτήν την απολύτως ειδική κατάσταση, η προστασία του άμαχου πληθυσμού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Το σενάριο της τρομοκρατίας δεν πρέπει να πετύχει. Η Χαμάς θέλει να ξεκινήσει μια πυρκαγιά με την τρομοκρατία της. Είναι πλέον σημαντικό να αποτρέψουμε άλλους παράγοντες στην περιοχή από το να ρίξουν λάδι στη φωτιά», καταλήγει η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.