Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η έναρξη της τακτικής συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου των χωρών του Κόλπου η οποία ήταν προγραμματισμένη από καιρό και τελικά θα εξελιχθεί εν μέσω των πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας.

Η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Σουλτανάτο του Ομάν και στην οποία μετέχει και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης εκτιμάται ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στη διάρκειά της θα τοποθετηθούν οι Αραβες υπουργοί Εξωτερικών για τα τεκταινόμενα στη Λωρίδας της Γάζας.

Η θέση της Ευρωπαϊκή Ενωσης ήδη έχει εκφραστεί ξεκάθαρα με την καταδίκη της επίθεσης της Χαμάς και τη στήριξη στο κράτος του Ισραήλ και το αίτημα για κατάπαυση του πυρός, επιστροφή των ομήρων και ομαλοποίηση της κατάστασης, οπότε αυτό που τώρα είναι κρίσιμο είναι το πώς θα τοποθετηθούν οι Αραβες υπουργοί εξωτερικών κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους ευρωπαίους ομόλόγους τους.

Ισορροπημένη θέση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

Σύμφωνα με την ΕΡΤ στην πλειονότητά τους οι αραβικές χώρες που συμμετέχουν στην διάσκεψη έχουν πάρει ισορροπημένη θέση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ ζητώντας την κατάπαυση των εχθροπραξιών και την αποφυγή περαιτέρω συγκρούσεων και απώλειας ανθρώπινων ζωών.

Χώρα κλειδί η Σαουδική Αραβία

«Διαφορετική στάση έχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Διαφορετική στάση τηρεί το Κατάρ. Όλοι αναμένουν το πώς θα τοποθετηθεί και ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, καθώς η Σαουδική Αραβία είναι χώρα «κλειδί» για τη διαμόρφωση συνολικά της αραβικής στάσης», αναφέρει η ΕΡΤ.

Η παρουσία Γεραπετρίτη στο Σουλτανάτο του Ομάν

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης χθες, Δευτέρα, είχε διμερείς επαφές τον με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν, του Κουβέιτ και την εκπρόσωπο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σήμερα αναμένεται να έχει και άλλες επαφές με Ευρωπαίους και άραβες ομολόγους του.

«Σήμερα θα επιχειρηθεί και μια επικοινωνία, εφόσον το επιτρέψει το πρόγραμμα, και με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Σούκρι» αναφέρει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Ομάν, προσθέτοντας ότι το απόγευμα θα γίνει μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στη Γάζα, στην οποία θα συμμετέχουν ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Δεν θα είναι μια εύκολη συνάντηση αυτή των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ» εκτίμησε προσθέτοντας ότι παράλληλα το ελληνικό υπουργείου Εξωτερικών έχει συνεχείς επαφές για να συντονιστεί η απομάκρυνση των υπολοίπων Ελλήνων που έχουν μείνει στο Ισραήλ.