Το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ  του Ισραήλ και του Γενικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα, είναι σε συνεχή επαφή με Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τον επαναπατρισμό Ελλήνων από το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη.

Όπως ενημερώνει το υπουργείο Εξωτερικών, ήδη έχει καταγραφεί συνολικός αριθμός 149 Ελλήνων επισκεπτών και δρομολογούνται άμεσα διαδικασίες για την ασφαλή μετακίνησή τους στο αεροδρόμιο και τον επαναπατρισμό τους.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς Κυπρίων

Διακόσιοι τουρίστες από την Κύπρο, οι οποίοι βρίσκονται στο Ισραήλ, αναμένεται να επιστρέψουν σήμερα στη μεγαλόνησο.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμό Κυπρίων, εργαζομένων και φοιτητών, που διαμένουν στο Τέλ Αβίβ και τα Ιεροσόλυμα, όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Σύμφωνα με ενημέρωση από αρμόδιο λειτουργό του υπουργείου Εξωτερικών, στο Ισραήλ υπάρχουν τρεις οργανωμένες ομάδες Κυπρίων τουριστών. Κάθε ομάδα αποτελείται από 100 άτομα, ωστόσο μόνο η μία από αυτές επικοινώνησε με το αρμόδιο γραφείο, που έχει επιφορτιστεί με τη διαδιακασία επιστροφής Κύπριων πολιτών.

Η ομάδα των Κύπριων τουριστών ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει σήμερα στην Κύπρο. Παρ’ όλα αυτά, παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις αεροσκαφών από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, το οποίο προς το παρόν λειτουργεί κανονικά, ανέφερε.

Ο Κύπριος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι και δεύτερη ομάδα είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει σήμερα στην Κύπρο. Για το τρίτο γκρουπ τουριστών ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν.

Την ίδια ώρα, συνέχισε η πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, δεν υπάρχει πληροφορία ή κάποια αναφορά για τραυματισμό Κυπρίων εργαζομένων ή φοιτητών οι οποίοι βρίσκονται στο Ισραήλ. Οι περισσότεροι από αυτούς πάντως βρίσκονται στην πόλη του Τελ Αβίβ και στα Ιεροσόλυμα.

Απομάκρυνση κατοίκων από οικισμούς

Ο ισραηλινός στρατός εκκενώνει ισραηλινούς οικισμούς στην περιοχή των συνόρων με τη Γάζα, μετά την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Χιλιάδες άνθρωποι θα μεταφερθούν σε άλλα σημεία του Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ. Ο στρατός κήρυξε απαγορευμένη ζώνη την περιοχή γύρω από την παράκτια λωρίδα. Υπάρχουν ακόμα οκτώ σημεία στο νότιο Ισραήλ όπου ο στρατός κάνει έρευνες για πιθανούς επιτιθέμενους, δήλωσε ο Χεχτ. Ο φράκτης στη Λωρίδα της Γάζας παραβιάστηκε σε 29 σημεία, τα οποία τώρα ελέγχονται.

Περίπου 300 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με αναφορές, στη μεγάλης κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς χθες. Περίπου 1.600 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Πολλοί Ισραηλινοί κρατούνται ως όμηροι στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Ο ισραηλινός στρατός δεν είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς έως τώρα.

«Θα στείλουμε μια πολύ σκληρή απάντηση στη Χαμάς μετά από αυτήν την απάνθρωπη επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού. «Είναι ένα τρομερό πρωινό».

Ο Χεχτ δήλωσε ότι θα δοθούν οδηγίες στον πληθυσμό της Γάζας πριν από τις επιθέσεις σε στόχους της Χαμάς για να «αποφευχθούν οι παράπλευρες απώλειες». Ωστόσο δεν θα υπάρξει εκκένωση, δήλωσε. «Θα τους πούμε να πάνε βόρεια, να πάνε νότια, να πάνε ανατολικά». Αναφορικά με πιθανή χερσαία επίθεση, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Τα συνοριακά περάσματα στη Γάζα καταστράφηκαν από τη Χαμάς, δήλωσε. «Δεν βιαζόμαστε να τα ξανοίξουμε».