Η ατζέντα της ημέρας: Οι νέοι ρόλοι στον ΣΥΡΙΖΑ – Η έξαρση της Covid-19 – Το ρεκόρ των παγκόσμιων θερμοκρασιών

Η επίσημη πρώτη του Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή ήταν η χθεσινή ημέρα. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στην Κοινοβουλευτική ομάδα, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση. Παράλληλα, γνωστοποίησε τους νέους ρόλους των βουλευτών για το αντιπολιτευτικό έργο.

1

Η πρώτη του Κασσελάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

  • Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση: Την πρώτη του ομιλία από την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης (5/10) προς τα μέλη της Κ.Ο. του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «προσφέρει μόνο ειρωνεία, πόνο και χαστούκια στους συμπολίτες μας».
  • Οι νέοι ρόλοι: Η πρώτη ομιλία συνοδεύτηκε και με ανακατάταξη των ρόλων των βουλευτών. Πιο συγκεκριμένα, νέα Γραμματέας ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει η Θεοδώρα Τζάκρη. Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος παραμένει ο Νίκος Παππάς, μαζί με τους Θεόφιλο Ξανθόπουλο και Διονύση Καλαματιανό, ενώ διευθυντής ΚΟ ορίζεται ο Γιώργος Τσίπρας. Τέλος συντονιστής της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου αναλαμβάνει ο Παύλος Πολάκης.
  • Η αντίδραση της ΝΔ: Η αναβάθμιση του κ.Πολάκη προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκο Ρωμανό να σχολιάζει καυστικά ότι «ο πολακισμός είναι πλέον η επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη φορά με γραβάτα».
2

Προβληματίζει ο κορωνοϊός

  • Έξαρση των κρουσμάτων: Αξιοσημείωτη αύξηση παρουσιάζουν από τον Σεπτέμβριο τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Παρά τον αυξημένο αριθμό όμως, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο το σενάριο για οριζόντια μέτρα από πλευράς της κυβέρνησης.
  • Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ: Σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία του ΕΟΔΥ, η μετάλλαξη Eris κερδίζει συνεχώς έδαφος. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 53 θάνατοι, ενώ την ίδια ώρα σημειώθηκε μείωση 19% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
  • Η εμφάνιση πνευμονικής εμβολής: Για την εμφάνιση πνευμονικής εμβολής σε ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό, μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο καθηγητής εξήγησε ότι πρόκειται για μια σπάνια επιπλοκή της Covid-19 η οποία επηρεάζει τους άνω των 65 ετών. Οι πιθανότητες για αυτή την επιπλοκή, όπως εξήγησε, μειώνονται ακόμα περισσότερο αν ο ασθενής έχει προχωρήσει στον εμβολιασμό του.

 

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Σπάνε κάθε ρεκόρ οι παγκόσμιες θερμοκρασίες

  • Το όριο του 1,5 βαθμού: Από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο «η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν κατά 1,4 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής (1850-1900)», ανακοίνωσε την Πέμπτη η υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή (C3S) του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus.
  • Το φαινόμενο El Nino: Η μέση θερμοκρασία ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τους τρεις τελευταίους μήνες, με δεδομένη την αύξηση της ισχύος του φαινόμενου El Nino. Αυτό το κυκλικό μετεωρολογικό φαινόμενο πάνω από τον Ειρηνικό, συνώνυμο με επιπλέον υπερθέρμανση του πλανήτη, κορυφώνεται συνήθως γύρω στα Χριστούγεννα.
  • Άμεση η ανάγκη μέτρων: «Δυο μήνες πριν από την COP28», την παγκόσμια σύνοδο για το κλίμα του ΟΗΕ, «η αίσθηση του επείγοντος για την ανάληψη φιλόδοξης δράσης για το κλίμα δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη», τόνισε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια του C3S.
4

Ο Πούτιν, τα πυρηνικά και το νέο χτύπημα στην Ουκρανία

  • Η αναφορά στα πυρηνικά: «Αν η Ρωσία δεχτεί επίθεση δεν υπάρχουν πιθανότητες επιβίωσης για κανέναν» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο think tank Valdai και συμπλήρωσε ότι η Ρωσία θα πετύχει τους στόχους στην Ουκρανία.
  • Σφοδρό χτύπημα σε χωριό στο Χάρκοβο: Την ίδια ώρα οι Ουκρανοί έκαναν γνωστό ότι οι Ρώσοι έπληξαν χωριό του Χαρκόβου με αποτέλεσμα 51 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κάνει λόγο για «βάρβαρο έγκλημα».
  • Γερμανικό «όχι» για τους πυραύλους Taurus: Ο Ζελένσκι συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Καγελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς εισπράττοντας αρνητική απάντηση για την αποστολή του υπερσύγχρονου γερμανο-σουηδικής κατασκευής σύστημα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς αέρος – εδάφους Τaurus στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι Γερμανοί θα στείλουν στο Κίεβο ένα ακόμη αντιαεροπορικό σύστημα Patriot.
5

Τρεις ισοπαλίες και μια νίκη στην Ευρώπη

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr