Η πρώτη κόντρα Μαξίμου- Κασσελάκη ξέσπασε με αφορμή το βίντεο που ανάρτησε από το γραφείο του στη Βουλή με το οποίο υπόσχεται να βάλει… φωτιά στο σύστημα, ένα σύστημα που, όπως είπε, παράγει νόμους με «χειροκροτητές τους βουλευτές». Υποσχέθηκε μάλιστα, παραγωγή πολιτικής με ψηφιακά μέσα. . Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου  Μαρινάκη ήταν άμεση: «Ας μάθει πρώτα τους βασικούς κανόνες της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας» και συνέχισε: «Δεν καταλαβαίνω τι θέλει να μας πει; Αμφισβητεί την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία; Την αρχή της πλειοψηφίας; Νομίζω ότι δεν ξεκινάμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».  Πληροφορούμαι ότι αυτού του είδους άμεσες απαντήσεις στον Κασσελάκη θα συνεχιστούν από το κυβερνητικό επιτελείο σε κάθε παρέμβασή του που θα έχει πολιτικό χαρακτήρα και θα ξεφεύγει από τα όρια, όπως είπε ο πρωθυπουργός, του προσωπικού life style.

***

Πώς η ελληνική αεράμυνα αντιμετωπίζει ξαφνική ασύμμετρη απειλή

Ύποπτο αεροσκάφος εισέρχεται στο FIR Αθηνών, έχει χάσει την επαφή με τις αρμόδιες αρχές Ελέγχου Εναερίου Κυκλοφορίας (απώλεια επικοινωνίας), έχει διακόψει το σήμα ηλεκτρονικής αναγνώρισης (Identification Friend or Foe IFF) και σταδιακά παρουσιάζει απόκλιση από το εγκεκριμένο Σχέδιο Πτήσης. Οι ενέργειες του ύποπτου αεροσκάφους τείνουν να εξελιχθούν σε εναέρια απειλή εναντίον αστικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων της πατρίδας μας.

Στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ σημαίνει συναγερμός. Άμεσα ενημερώνεται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ όπως προβλέπεται από τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας και το αεροσκάφος χαρακτηρίζεται ως ύποπτο «RENEGADE». Δίνεται εντολή απογείωσης σε 2 μαχητικά Επιφυλακής F-16 από την Σούδα (115 ΠΜ), ενώ παράλληλα το ίχνος του αεροσκάφους «RENEGADE» το παρακολουθεί το 2ο Αεροπορικό Κέντρο Ελέγχου της Πολεμικής Αεροπορίας στην Πάρνηθα. Τα ελληνικά μαχητικά αναγνωρίζουν και αναχαιτίζουν το ύποπτο αεροσκάφος «RENEGADE», το οποίο ακολουθώντας τα οπτικά σήματά τους κινείται για το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, όπου και προσγειώνεται.

Όλα αυτά που σας περιέγραψα ήταν το σενάριο του επεισοδίου πιθανής ασύμμετρης απειλής από αέρος (RENEGADE) στο πλαίσιο της Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 23». Σκοπός του επεισοδίου ήταν η εξοικείωση και εξάσκηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των πολιτικών φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση μαχητικών σε κατάσταση «RENEGADE», και η εκπαίδευση στις διαδικασίες Διοίκησης και Ελέγχου (C2) κατά την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.

***

Η βουβαμάρα των εκλογών και το ΚΚΕ

Με αυτά και με τα άλλα κοντεύουμε να ξεχάσουμε πως την επόμενη Κυριακή έχουμε εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Πάντως το ΚΚΕ, όπως λένε τα στελέχη του, προσπαθεί να σπάσει αυτή τη βουβαμάρα που επικρατεί για τις εκλογές. Μάλιστα οι υποψήφιοι του στο Δήμο της Αθήνας και στην Περιφέρεια της Αττικής ο Νίκος Σοφιανός και ο Γιάννης Πρωτούλης με κοινή τους δήλωση κατήγγειλαν τη στάση των άλλων υποψηφίων και ζήτησαν τη διεξαγωγή debate.

Μάλλον γι αυτό και ο Δημήτρης Κουτσούμπας τις επόμενες μέρες θα πάει και θα χαιρετίσει σε συγκεντρώσεις των υποψηφίων της Λαϊκής Συσπείρωσης – έτσι ονομάζεται πανελλαδικά ο συνδυασμός του ΚΚΕ – σε πολλές μεγάλες πόλεις.

Ξεκινά από σήμερα με τη Νέα Ιωνία, τον δήμο κατοικίας του και την επομένη θα βρεθεί στη Λαμία, τη γενέτειρά του. Συνεχίζει με τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Νίκαια την Καισαριανή και θα καταλήξει την επόμενη Παρασκευή – που άλλου; – στην Πάτρα για να στηρίξει τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, ο οποίος έχει γίνει σημείο αναφοράς σε όλη την Ελλάδα.

***

Ποιος… δαιμονοποίησε τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τα ΜΜΕ;

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την περασμένη Πέμπτη την εμφάνισή του, πρώτη στα ΜΜΕ ως πρόεδρος, παραχωρώντας συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. Αναμενόμενο για πολλούς και μένει να φανεί κατά πόσο θα έχει καλές σχέσεις με τα ΜΜΕ που άλλοτε ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε δαιμονοποιήσει και είχε κάκιστες σχέσεις μαζί τους. Η άποψη πάντως που επικρατεί στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη, είναι να μην υπάρχει πολεμικό κλίμα με τα ΜΜΕ και να γίνει μια νέα αρχή, ξεγράφοντας τα παλαιά.

***

«Κύριε Φίλη» – «Κύριε Κασσελάκη»…

Μάντης δεν είμαι, αλλά οφείλω να καταθέσω την εδραία πεποίθησή μου ότι από την επικείμενη –διότι όντως θα γίνει- συνάντηση μεταξύ του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη και του «αντάρτη» Νίκου Φίλη εντός των προσεχών ημερών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν αναμένεται να βγει «λευκός καπνός». Και αυτό διότι ο έμπειρος πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει σπεύσει εξ αρχής να πάρει αποστάσεις από την νέα ηγεσία δηλώνοντας ότι «δεν είναι δεδομένος σε ένα κόμμα που δεν θα έχει σχέση με την Αριστερά». Σε κάθε περίπτωση το παρασκήνιο της συνάντησης είναι ενδιαφέρον. Η πρώτη επαφή που είχαν έγινε στο Διαρκές Συνέδριο των αρχών του Σεπτεμβρίου, όπου ο κ. Κασσελάκης διέσχισε την αίθουσα και βρήκε τον κ. Φίλη στην πρώτη σειρά λέγοντάς του, σύμφωνα με τις πηγές μου: «Κύριε Φίλη, σας εκτιμώ και είμαι πρόθυμος να σας δώσω όποια ενημέρωση θέλετε». «Σας ευχαριστώ κύριε Κασσελάκη, αλλά μετά τις εκλογές», ήταν η απάντηση του πρώην υπουργού.

Μισή ώρα μετά τις πρόσφατες επιθετικές δηλώσεις του κ. Φίλη περί «ύφους Τραμπ» και μεταπολιτική χωρίς ουσία μακριά από τις ιδέες της Αριστεράς, ο πρόεδρος του τηλεφώνησε και του ζήτησε να βρεθούν για να κουβεντιάσουν, βάζοντας ενδιαμέσως την εκπρόσωπό του Δώρα Αυγέρη να σχολιάσει ότι «ο Νίκος Φίλης έπρεπε να δίνει το καλό παράδειγμα». Ο κ. Φίλης απάντησε θετικά και έτσι αναμένεται αυτή η συνάντηση στην οποία πολύ θα ήθελα να είμαι για να ακούσω τι θα ειπωθεί μεταξύ δυο ανθρώπων που έρχονται και εκπροσωπούν άλλους κόσμους. Αν θα του προτείνει κάποιο αξίωμα ο κ. Κασσελάκης ή κάποιον ρόλο στον νέο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρω. Ξέρω όμως ότι ο άλλοτε γραμματέας του «Ρήγα» «δεν έχει ούτε να ζητήσει τίποτα, ούτε να πάρει κάτι», όπως λένε οι συνομιλητές του.

***

Στις Σπέτσες για αποφόρτιση ο Κασσελάκης

Στις Σπέτσες βρίσκεται από την Πέμπτη ο Στέφανος Κασσελάκης, μαζί με τον σύντροφο του Τάιλερ Μακμπέθ και όπως έγινε γνωστό θα συμμετάσχουν την Κυριακή το πρωί στον αγώνα δρόμου που γίνεται στο νησί, στο πλαίσιο του Spetses Mini Marathon. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό πως διατηρεί σπίτι στις Σπέτσες και σε δηλώσεις που έκανε στο Mega φορώντας ένα κοντομάνικο μπλουζάκι και σορτσάκι ανέφερε ότι βρίσκεται στο νησί για αποφόρτιση και προετοιμασία για την επόμενη εβδομάδα…

***

Ακροδεξιοί και νεοναζί, δεν πάνε πια στον Άγιο Παντελεήμονα

Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές για τον Δήμο Αθηναίων, στις περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα, της πλατείας Βικτωρίας και Αττικής, τίποτα δεν θυμίζει παλιές προεκλογικές περιόδους. Τις εποχές που αυτές οι γειτονιές ήταν το προνομιακό πεδίο δράσης των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής και του κάθε ακροδεξιού συνδυασμού. Τότε που καθημερινά μετανάστες και αριστεροί πολίτες ήταν τα θύματα της ακροδεξιάς βίας. Σήμερα, ούτε οι οπαδοί του Κασιδιάρη, ούτε η Ελένη Παπαδοπούλου που διεκδικεί και αυτή μερίδιο της ακροδεξιάς πολιτικής πελατείας , βρίσκονται εκεί. Αλλαγή τακτικής από την μεριά τους , ίσως. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αποδεχθεί το πολυπολιτισμικό περιβάλλον και δεν είναι πια δεκτικοί στην ρατσιστική προπαγάνδα. Φάνηκε αυτό και από τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουνίου, καθώς το μόρφωμα Κασιδιάρη, οι Σπαρτιάτες, δεν συγκέντρωσαν ιδιαίτερα ψηλά ποσοστά. Οπότε στραβοί και κουτσοί μπορούν να πηγαίνουν στον Άγιο Παντελεήμονα αλλά όχι πια οι ακροδεξιοί.

***

Η πρώτη ελληνική Belh@rra

Η επίσημη τελετή καθέλκυσης της πρώτης ελληνικής φρεγάτας Belharra (FDI HN) με την ονομασία «Κίμων – F 601» θα πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην «τεχνική καθέλκυση», δηλαδή τη δοκιμαστική καθέλκυση, της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ», της ελληνικής φρεγάτας Belharra, προχώρησε ήδη η γαλλική εταιρεία Naval Group.

***

Οι Ρώσοι άρχισαν να δίνουν προξενικές παροχές στα κατεχόμενα

Η παροχή προξενικών υπηρεσιών σε Ρώσους πολίτες στα κατεχόμενα έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη. Γίνεται με κινητές προξενικές μονάδες, ενώ το τελικό καθεστώς και η μορφή τους, βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Αυτό δήλωσε και σας το μεταφέρω η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς του Ερσίν Τατάρ και την πληροφορία ότι το θέμα συζητήθηκε μεταξύ των Προέδρων Τουρκίας και Ρωσίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο συνολικός αριθμός των Ρώσων, που έχουν ήδη λάβει προξενικές υπηρεσίες στα κατεχόμενα ή έχουν εγγραφεί γι’ αυτές πλησιάζει τα 1.000. Να σημειώσω επίσης ότι ο νέος (μουσουλμάνος) πρεσβευτής της Ρωσίας στη Λευκωσία έκανε κάποιες περίεργες (εκτός επίσημης γραμμής Μόσχας) δηλώσεις για το ψευδοκράτος.