Επεισόδιο πιθανής ασύμμετρης απειλής από αέρος (Renegade), που δεν τηρεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, ούτε το σχέδιο πτήσης του, και οι ενέργειές του τείνουν να εξελιχθούν σε εναέρια απειλή εναντίον αστικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων της χώρας εξετάστηκε, χθες, Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων-23».

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, σκοπός του επεισοδίου ήταν αφενός η εξοικείωση και εξάσκηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των πολιτικών φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση αεροσκάφους σε κατάσταση «Renegade» αφετέρου η εκπαίδευση επί των διαδικασιών διοίκησης και ελέγχου κατά την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.

Η εφαρμογή του σχετικού σχεδίου εκτελέστηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων υπό τη διεύθυνση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, παρουσία των αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, του αρχηγού ΓΕΝ αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, του διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγου Δημήτριου Χούπη, του υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχου Φραγκίσκου Λελούδα ΠΝ και του υπαρχηγού ΓΕΑ υποπτέραρχου (Ι) Αντώνιου Πανίδη ως εκπροσώπου του αρχηγού ΓΕΑ αντιπτέραρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά.

Το αεροσκάφος Renegade προσομοίωνε μεταφορικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο απογειώθηκε από την 112 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας.

Σύμφωνα με το σενάριο, προστίθεται στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, το αεροσκάφος δεν είχε επαφή με τις αρμόδιες αρχές Ελέγχου Εναερίου Κυκλοφορίας (απώλεια επικοινωνίας), διέκοψε το σήμα ηλεκτρονικής αναγνώρισης (Identification Friend or Foe IFF) και σταδιακά παρουσίαζε απόκλιση από το εγκεκριμένο σχέδιο πτήσης.

Ακολούθησε η άμεση ενημέρωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ όπως προβλέπεται από τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας και το αεροσκάφος χαρακτηρίστηκε ως ύποπτο Renegade.

Δόθηκε εντολή απογείωσης σε δύο αεροσκάφη επιφυλακής F-16 από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, ενώ παράλληλα το ίχνος του αεροσκάφους Renegade παρακολουθείτο από το 2ο ΑΚΕ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα μαχητικά αεροσκάφη αναγνώρισαν και αναχαίτισαν το αεροσκάφος Renegade, το οποίο ακολουθώντας τα οπτικά σήματά τους κινήθηκε για το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, που του υποδείχθηκε για προσγείωση.