Η πρώτη μεγάλη συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη ως νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR Channel, εμπεριείχε λίγο απ’ όλα: την πόλωση που γεννήθηκε μετά το αποτέλεσμα της εσωκομματικής κάλπης, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβερνητική πολιτική, όπως φυσικά την στρατιωτική θητεία του που θα εκπληρώσει μέσα στο επόμενο διάστημα.

«Εννοείται πως θα πάω, είμαι ενθουσιασμένος», απάντησε ο κ. Κασσελάκης και συμπλήρωσε: «Είναι τιμή που θα πάω και θα πάω σύντομα. Αφού πρώτα συνεδριάσουν τα όργανα. Ξέρω ότι δεν πρόκειται να επιλέξω εγώ τη μονάδα που εκπληρώσω τη θητεία, αλλά θα ήθελα να πάω στην παραμεθόριο ή σε ακριτικό νησί».

«Ο κ. Φίλης μου είπε ότι θα έρθει να τα πούμε»

Προηγουμένως είχε απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήσεις για τις εσωκομματικές έριδες στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος δεν έδειξε να συμμερίζεται την ιδέα της διάσπασης, λέγοντας συνολικά.

«Είναι πολλοί οι λόγοι που ένα κόμμα έχασε τη μισή δύναμή του. Σίγουρα το στοίχημα της απλής αναλογικής δεν πέτυχε. Αυτός είναι ο κύριος λόγος. Ούτε εγώ την πιστεύω. Πιστεύω στην αυτοδύναμη σύγχρονη αριστερά. Μόνο μ’ ένα μεγάλο λαϊκό μήνυμα θα μπορέσει η χώρα να δει τις τομές εναντία στους μηχανισμούς των συμφερόντων. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει όχι μόνο να είναι ενωμένος αλλά και να μεγεθυνθεί, δεν θα πρέπει να φοβάται την κανονικότητα. Κανονικότητα είναι το κοινωνικό κράτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει ν’ αποδείξει τη γείωσή του στην κοινωνία. Ο νέος κόσμος, τα σύγχρονα μυαλά και όχι μόνο τα μέλη του να συμμετέχουν στην παραγωγή πολιτικής

Προσωπικά θα σεβαστώ καταστατικό και συλλογικά όργανα. Η παραγωγή πολιτικής πρέπει να γίνεται από τα τμήματα σε συνδυασμό με την κοινωνία. Πρέπει να είναι διαδραστική η διαδικασία, να δώσουμε φωνή στην κοινωνία. Υπάρχουν ψηφιακά μέσα, δεν χρειάζεται να είσαι παρών για μια ώρα σε μια συνεδρίαση.

Τα όργανα έχουν τεράστιο ρόλο, αλλά θα πρέπει να διευκολύνουν την παραγωγή πολιτικής από τη βάση. Υπάρχουν προβλήματα και λύσεις που τα μαθαίνουμε από την κοινωνία. Μην παριστάνουμε ότι ξέρουμε τις λύσεις, είναι αλαζονεία. Ενιαίο λόγο πρέπει να έχουμε.

Προφανώς σε μια εκλογική διαδικασία, μπορεί να υπάρχει θέση για την οργή. Από ‘κει και πέρα πρέπει να είμαστε νηφάλιοι για τους λόγους που είμαστε στην πολιτική. Είμαστε για τον πολίτη. Πρέπει να δείξουμε σύνεση και ηρεμία στο πώς θα βρούμε λύσεις. Εγώ είμαι ανοικτός ανεξαρτήτως ονομάτων, χωρίς διαμεσολάβηση να μιλήσουν μαζί τους. Στον βαθμό που τους εκπροσωπούν τους καλώ να έρθουν μαζί μου και να γίνουμε κυβερνώσα παράταξη. Ανθρώπινο είναι να τείνω χείρα φιλίας.

Ο κ. Φίλης μου είπε ότι θα έρθει, θα κανονίσουμε. Υποσχέθηκα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να ξεσκονίσω. Η Αριστερά είναι για τη συντροφικότητα. Δείξτε συντροφικότητα και είμαι εδώ.

Εγώ ασχολούμαι μόνο με τον κόσμο. Σ’ αυτόν ξοδεύω τον χρόνο μου. Είναι δυνατόν κάποιος να έχει ένα κόμμα στην ιδιοκτησία του; Ούτε εγώ θεωρώ ότι είμαι ο ιδιοκτήτης, είμαι ο υπηρέτης του κόμματος. Έχω τεράστια ευθύνη να υπηρετήσω το «άλλαξε τα όλα». Για μένα όχι η διάσπαση δεν υπάρχει.

Ο λαός έχει τη δική του κρίση. Τα μέλη με επέλεξαν να ηγηθώ από τα μέλη για τα μέλη. Εργάζομαι από το γραφείο του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Είναι ανακούφιση για μένα που υπάρχει ο κ. Φάμελλος στη Βουλή. Ένας σημαντικός επιστήμονας με ενσυναίσθηση ώστε να διαχειρίζεται την ΚΟ όσο εγώ είμαι στην κοινωνία, στον κόσμο».

«Είμαι Αριστερός»

Στο ίδιο σκέλος, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς όσων των κατηγορούν για «απολιτίκ» στάση του και αυτοπροσδιορίστηκε ως Αριστερός. «Τα βιώματα του καθενός ανήκουν στον καθένα. Εγώ επιλέγω να ζω την ζωή μου με προσφορά για τον τόπο και τους συνανθρώπους μου. Βεβαίως και είμαι Αριστερός. Όταν πήγα στην Μακρόνησο αναρωτήθηκα γιατί τόσα παιδιά δεν έχουν δει αυτό το νησί. Δεν θέλουμε ν’ ανοίξουμε τις πληγές; Η Αριστερά είναι αξιακός κώδικας, είναι στάση ζωής και πολιτική. Πρέπει να έχουμε πολιτικές με ανθρωποκεντρικό πρόσημο, όχι η πολιτική στην οποία ο καθένας ευθύνεται για τη μοίρα του».

Θέλω να φέρω νέα πρόσωπα στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι νοοτροπίες μπορεί να είναι νέες και παλιές, εμείς χρειαζόμαστε ανθρώπους με νέες νοοτροπίες και δεν είναι ηλικιακό το θέμα. Έχουμε απίστευτα μυαλά στη χώρα, εντός κι εκτός, και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε,. Αν έρθουν μαζί μας άτομα με αυτές τις αξίες, θα έχουμε μια τεράστια ανάπτυξη.

Η υποψηφιότητα μου άρχισε από τις θέσεις μου. Ήμουν ο μόνος που έβαλε στην κρίση του κόσμου θέσεις ξεκάθαρες, όχι μόνο για τον διαχωρισμό κράτους εκκλησία και τη στράτευση. Όλα αυτά εμπλουτίζονται, συμπληρώνονται. Η αντίδραση του κόσμου σε αυτές τις θέσεις για μια σύγχρονη πατριωτική αριστερά που μ’ έκανε να κατέβω υποψήφιος. Γι’ αυτό τόλμησα»

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποτύχει να σώσει ζωές»

Η συζήτηση πήγε επίσης σε φλέγοντα ζητήματα της κοινωνίας: την κλιματική κρίση, την ακρίβεια, το κοινωνικό κράτος. Ήταν ένα μεγάλο κομμάτι στη διάρκεια του οποίου ο Στέφανος Κασσελάκης επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβερνητική πρακτική της Νέας Δημοκρατίας.

«Ό,τι συμβαίνει στη Θεσσαλία αποτελεί μια μεγάλή διοικητικά ανεπάρκεια του κράτους που διαμερίζεται και στην τοπική αυτοδιοίκηση και κυβέρνηση, η οποία έχει αποτύχει να σώσει ζωές.

Δεν είναι άτυχος ο Βόλος. Δεν γίνεται κάθε 16.000 χρόνια μια τέτοια βροχή. Το κράτος δεν προστατεύει τον πολίτη του. Δεν έχουμε επενδύσει στην πρόληψη. Η κλιματική κρίση κάνει πιο σημαντική την προστασία του πολίτη. Δεν λες ότι θα γινόταν η καταστροφή ούτως ή άλλως. Αλλά με τα μέτρα μειώνεις τη ζημιά κατά 20-30%.

Πρέπει να υπάρξει ανασυγκρότηση, υπάρχει μπέρδεμα μεταξύ φορέων και υπηρεσιών. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ποιος λογοδοτεί και πώς. Σίγουρα χρειάζεται καλύτερο οργανόγραμμα, καλύτερη απορρόφηση πόρων από το ταμείο Ανάπτυξης για να γίνουν τα έργα που απαιτούνται.

Έχω στο μυαλό μου τους πληγέντες. Έχω δει από κοντά την κατάσταση, δεν φτάνει μόνο μια αποζημίωση. Χρειάζεται μεγάλη αρωγή για να στηρίξουν την οικογένεια. Τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο, τα άτομα τρίτης ηλικίας δεν έχουν φροντίδα, υπάρχουν ψυχολογικά θέματα. Το κράτος πρέπει να σταθεί δίπλα τους.

Καλά θα έκανε ο πρωθυπουργός να ασχολείται με τον εκσυγχρονισμό ή τον μοντερνισμό του κράτους παρά να ασχολείται με ανούσια ζητήματα ή εμένα. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει μια επικίνδυνη δουλειά για τον Έλληνα πολίτη. Την έχουμε δει στα Τέμπτη, στις φωτιές και στις πλημμύρες. Οι ζωές των πολιτών είναι στα χέρια του.

Είναι το 41% εντολή στον κ. Μητσοτάκη για συγκρούονται τρένα ή να μην υπάρχει προστασία όταν διασχίζουν νεοναζί τη χώρα;

«Μείωση του ΦΠΑ, έχει πληρώσει πολλά ο κόσμος»

Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν ολιγοπώλια που ευθύνονται για την ακρίβεια. Φαίνεται από το ποσοστό κερδοφορίας που δεν αλλάζει. Υπάρχουν υπερκέρδη που δεν έχουν φορολογηθεί. Δεν έχει γίνει αποκέντρωση . Μια απ’ αυτές τις λύσεις είναι η μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Ας αρχίσει πιλοτικά η Κυβέρνηση σε περιοχές που έχουν πληγεί. Στον Έβρο πάνε στην Τουρκία για τρόφιμα και καύσιμα. Ας δοκιμάσουμε το μέτρο και θα δούμε αν θα πετύχει.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να δουν αυξήσεις από το 2010. Θα δουν αλλά με τι πληθωρισμό στο ενδιάμεσο. Στους ώμους του απλού πολίτη έχει γίνει η επενδυτική βαθμίδα. Αν είμασταν στην πράξη σε αυτό το επίπεδο, θα είχαμε ένα σύγχρονο κράτος για τον πολίτη. Αντίθετα τον φτωχοποιήσαμε τον Έλληνα για να έχουμε καλύτερα δημοσιονομικά.

Το κοινωνικό κράτος στα 10 χρόνια των μνημονίων αποδομήθηκε. Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κρατήσει το κοινωνικό δίχτυα για κάποια στρώματα και αυτό είναι παρακαταθήκη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε τομές και ο κ. Μητσοτάκης με τα 60 δισ από την Ευρώπη πάει να ιδιωτικοποιήσει το δημόσιο αντί να το φτιάξει

Ένα κοινωνικό κράτος δημιουργεί υπεραξία. Έτσι αλλάζει η κοινωνία. Από κάτω προς τα πάνω. Όχι μ’ ένα pass που σε κάνει εξαρτημένο.

Δεν είναι δυνατόν εγώ 35 ετών να είμαι αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και συνομήλικοί να μένουν με τις οικογένειές τους ακόμα. Είναι δίκαιο αυτό; Πρέπει όλοι να φύγουν;

Δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον φορολογία. Έχει πληρώσει πολλά ο κόσμος. Οι επενδύσεις θα σώσουν χρήματα από το μέλλον.

Ο διάλογος με την Τουρκία ειδικά μετά τους σεισμούς που έγιναν είναι ευπρόσδεκτος. Η συζήτηση στη Χάγη θα πρέπει να αφορά είναι μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Εμείς έχουμε θέσεις που προωθούν ειρήνη και τα εθνικά θέματα. Αλλά ταυτόχρονα έχουμε κόκκινες γραμμές, αυτές πρεσβεύει η πατριωτική αριστερά».