Με τη σύλληψη από την Ελληνική Αστυνομία του προσώπου – κλειδί συμπληρώνεται το παζλ του μακελειού που συντελέστηκε πριν από είκοσι ημέρες, απόγευμα της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αρτέμιδα, εντός μάλιστα κατοικημένης περιοχής.

Όπως εκτιμάται από τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς, οι χειροπέδες στον «Ουμούτ» πρόκειται να δώσουν τις οριστικές απαντήσεις στην πρωτόγνωρη αυτή εγκληματική ενέργεια με θύματα έξι Τούρκους μαφιόζους, καθώς αυτός είναι ο άνθρωπος που γνώριζε τα πάντα και περιγράφεται ως ο «πληροφοριοδότης» των εκτελεστών.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις από την Κατεχάκη, θα πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία των ελληνικών διωκτικών Αρχών με δεδομένο ότι το κουβάρι ξετυλίχθηκε πριν καν συμπληρωθούν τρεις εβδομάδες από την εκτέλεση.

Για την ΕΛ.ΑΣ ήταν ένα μεγάλο στοίχημα όλο αυτό που -όπως όλα δείχνουν- θα είναι κερδισμένο νωρίτερα του αναμενομένου.

Πώς άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι

Κι αν στην αρχή αναφέρθηκε πως επρόκειτο για Αλβανούς, γρήγορα άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι χάρη στην οξυδέρκεια, στις συντονισμένες ενέργειες και στις ενδελεχείς έρευνες που ξεκίνησαν από τον τόπο του εγκλήματος και συνεχίστηκαν με την ολοκληρωτική σάρωση της περιοχής, αλλά κι ολόκληρης της Αττικής.

Ήταν σαφέστατα ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ένα συμβόλαιο θανάτου που ενεργοποιήθηκε.

Στο πρώτο στάδιο της έρευνας συλλέχθηκαν οι δεκάδες κάλυκες μέσω των οποίων τα εργαστήρια ταυτοποίησαν δύο 9άρια πιστόλια κι ακολούθως άρχισε η αναζήτηση του μαύρου αυτοκινήτου και της μοτοσικλέτας, στα οποία επέβαιναν οι δράστες.

Μια ημέρα μετά ήρθε η πρώτη σύλληψη. Επρόκειτο για Τούρκο υπήκοο που επιχειρούσε με πορτογαλικά έγγραφα να διαφύγει από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η ταυτότητα των έξι και το πρώτο σπίτι

Κατόπιν διευκρινίστηκε το κίνητρο της επίθεσης. Φαίνεται πως όλα άρχισαν ύστερα από δύο αντίστοιχα «χτυπήματα» αντίπαλων συμμοριών πριν από λίγους μήνες σε Γαλλία και Τουρκία. Ήταν δηλαδή αντίποινα για ό,τι είχε προηγηθεί. Κάποιοι έπρεπε να βγουν από τη μέση, πληρώνοντας το τίμημα.

Τα έξι θύματα της εκτέλεσης ήταν, άλλωστε, ενεργά μέλη συμμορίας Τούρκου αρχιμαφιόζου. Του διαβόητου Μπαρίς Μπογιούν, ο οποίος ηγείται της φημισμένης εγκληματικής σπείρας «Ντάλτον».

Ταυτόχρονα εντοπίστηκε το πρώτο από τα δύο καταλύματα που είχαν νοικιάσει οι εκτελεσθέντες. Ο χώρος αυτός απείχε ελάχιστα, λιγότερο από ένα χιλιόμετρο, από το σημείο του μακελειού.

Στην πορεία αποκαλύφθηκε η ταυτότητα των έξι θυμάτων. Ήταν οι Doruk Ersu Buyuktunc οι Abdurrahman Tekru, Omer Kanza, Ozan Kaan Tozlu, Barıs Cagan, Burak Tahmaz. Τα ονόματα ήρθαν στη δημοσιότητα από τουρκική εφημερίδα, αλλά ήταν ήδη γνωστά στις ελληνικές Αρχές.

Μαζί κυκλοφόρησε και η φωτογραφία τους.

Το δεύτερο κρησφύγετο και οι συλλήψεις στην Τουρκία

Μέσα σε λίγες ώρες οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ βρήκαν και το δεύτερο σπίτι που χρησιμοποιούσαν, στο Παλαιό Φάληρο. Σ’ αυτό διέμενε ο 32χρονος ύποπτος που συνελήφθη στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Την ίδια στιγμή υπήρχε διαρκής συνεννόηση με τις τουρκικές Αρχές. Εξ ου και συνελήφθησαν δέκα άτομα σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, τα οποία ετοίμαζαν την εκδίκησή τους για ό,τι συνέβη στην Αθήνα. Στις έρευνες είχαν κατασχεθεί 4 πιστόλια χωρίς άδεια, 85 φυσίγγια, 6 γραμμάρια ναρκωτικής ουσίας και μεγάλο χρηματικό ποσό.

Τα καταλυτικά στοιχεία

Μέχρι που έφτασε η ώρα της εξιχνίασης, καθώς η Αστυνομία είχε συγκεντρώσει πολύτιμα στοιχεία για την οργάνωση μέσα από τα κινητά των θυμάτων και τις επαφές που είχαν κατά τη διαμονή τους στην Ελλάδα.

Εξίσου σημαντικά στοιχεία προέκυψαν και από τη βαλίτσα που κουβαλούσε ο συλληφθείς στο αεροδρόμιο, μέσα στην οποία μετέφερε ρούχα των δραστών. Στις τσέπες αυτών βρέθηκαν και σφαίρες, οι οποίες πιθανότατα «περίσσεψαν» από τη δολοφονική επίθεση, αλλά την ύπαρξή τους ο ίδιος αγνοούσε.

Και όλα αυτά παρότι ο Σουλεϊμάν Ντ. -που θεωρείται ο άνθρωπος-κλειδί με διπλό ρόλο ως συνεργός των θυμάτων και ταυτόχρονα των δραστών- είχε φροντίσει να διαγράψει τα δεδομένα από δύο δικά του κινητά.

Έχοντας αγγίξει τη λύση του πολλαπλού εγκλήματος η ΕΛ.ΑΣ. δεν έκρυβε την αισιοδοξία της για τη θετική κατάληξη των ερευνών. Όπως προέκυπτε, τουλάχιστον δύο από τα θύματα της επίθεσης που είχαν εισέλθει προ μηνών στη χώρα μας -ύστερα από μπαράζ συλλήψεων στις αρχές του 2023 στην Κωνσταντινούπολη- έτυχαν υποδοχής και συνοδείας από τον 32χρονο Σουλεϊμάν Ντ.

Ο τελευταίος είχε συνοδεύσει τα δολοφονηθέντα μέλη των «Daltons» σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Την ίδια περίοδο, όμως, ο 32χρονος φέρεται ότι είχε επικοινωνίες με μέλη αντίπαλης συμμορίας στην Τουρκία, μέσω των οποίων άρχισε να οργανώνεται η μαζική δολοφονία.

Υπολογίζεται ότι το εγκληματικό σχέδιο έφθασε τελικά σε φάση υλοποίησης όταν στην ομάδα των «Daltons» προστέθηκαν τουλάχιστον ακόμα δύο άτομα που πιθανολογείται ότι συμμετείχαν -στις αρχές Αυγούστου- στη δολοφονία δύο μελών της αντίπαλης συμμορίας κοντά στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας.

Τέλος, παρά την επίμονη άρνηση του Σουλεϊμάν Ντ. σε κάθε κατηγορία, στελέχη της Κατεχάκη επέμεναν ότι ο ρόλος του δεν περιορίστηκε στην παροχή πληροφοριών στους εκτελεστές, αλλά ενεπλάκη και στον συντονισμό της επίθεσης, μαζί με συμπατριώτες του που ήλθαν από τη γειτονική χώρα για να υλοποιήσουν το σχέδιό τους.

Η ώρα του «Ουμούτ»

Όλα αυτά προτού η ΕΛ.ΑΣ. εντοπίσει και συλλάβει -με την κατηγορία της παράνομης οπλοκατοχή- κομβικό πρόσωπο για το μακελειό στην Αρτέμιδα. Είναι το πρόσωπο που εικονιζόταν και στην «επιδεικτική» φωτογραφία των θυμάτων που είχαν αναρτήσει τα μέλη της αντίπαλης συμμορίας.

Πρόκειται για Τούρκο ποινικό με το όνομα Ουμούτ, ο οποίος βρισκόταν διαρκώς στο πλευρό των έξι δολοφονηθέντων, τους είχε επισκεφθεί στο ένα από τα κρησφύγετα της Λούτσας και φαίνεται να γνωρίζει λεπτομέρειες για τον τρόπο «παγίδευσης» τους, αλλά και ποιοι υποκρύπτονται πίσω από την πρωτοφανή αιματηρή επίθεση πριν από 20 ημέρες.