Το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie άναψε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης με τους ομολογιούχους της πολύπαθης εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που παρουσιάζει ο Ot.gr, η παραπάνω εξέλιξη γνωστοποιήθηκε και στο πλαίσιο της δίκης για το σκάνδαλο της Folli Follie που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ειδικότερα, τα περιουσιακά στοιχεία που αποδεσμεύονται είναι μεταξύ άλλων τα κεντρικά γραφεία στον Άγιο Στέφανο, γραφεία, οικόπεδα και καταστήματα, αλλά και δεσμευμένοι λογαριασμοί ύψους 3 εκατ. ευρώ στην Εθνική τράπεζα και στη Safra από θυγατρικές εταιρείες.

Να σημειωθεί ότι η εντολή για τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie είχε δοθεί το 2018, αφότου αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τις λογιστικές παρατυπίες της τότε διοίκησης.

Την αποδέσμευση ζητούσε μετ’ επιτάσεως η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie, υπό τον Γιώργο Σάμιο, καθώς τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία ήταν καταλυτικής σημασίας για τη συμφωνία εξυγίανσης.

Και αυτό γιατί η συμφωνία εξυγίανσης με τους ομολογιούχους μπορεί να επικυρώθηκε από το πτωχευτικό δικαστήριο, ωστόσο δεν μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη μεταβίβαση των ακινήτων στους πιστωτές.

Η δίκη

Σημειώνεται πως η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου, μετά απο αλλεπάλληλες αναβολές και διακοπές  που… μηδένισαν το κοντέρ της δικαιοσύνης. Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισαν ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη, ο γιος τους και άλλοτε ισχυρός άνδρες της Folli Follie Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ακόμα έξι κατηγορούμενοι, ενώ ζητήθηκε να εισαχθεί στην υπόθεση ακόμα ένας κατηγορούμενος, κάτοικος Χονκ Κονγκ. Το αίτημα του όμως απορρίφθηκε ομόφωνα από το δικαστήριο με σύμφωνη γνωμη της εισαγγελεως της έδρας λόγω αμφιβολίας περί της ταυτοπροσωπιας του με σχετικό έγγραφο που προσκόμισε ο δικηγόρος υπεράσπισης του.

Η πολύκροτη υπόθεση απασχολεί τις ελεγκτικές αρχές από το 2015, το καλοκαίρι του 2021 εξεδόθη το παραπεμπτικό βούλευμα και στο μεσοδιάστημα οι βασικοί κατηγορούμενοι που είχαν προφυλακιστεί αφέθηκαν ελεύθεροι έληξε το 18μηνο.

Βάσει του παραπεμπτικού βουλεύματος από τη δράση των εμπλεκομένων στην υπόθεση των παραποιημένων ισολογισμών της εταιρείας φέρεται να έχει προκληθεί ζημιά άνω των 413 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση κατηγορίες όπως:

  • εγκληματική οργάνωση
  • πλαστογραφία από κοινού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ
  • απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών  και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενηθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ
  • χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση
  • νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση κ.α.