«Ο Kασσελάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Είναι Κριός με ωροσκόπο στο Δίδυμο και σελήνη στο Λιοντάρι», δήλωνε με απόλυτη βεβαιότητα στην παρέα της, κατακεραυνώνοντας ομαδικώς την «Αιγόκερω» Εφη Αχτσιόγλου, μια καλοβαλμένη κυρία με ακριβά αξεσουάρ, έξω απ’ το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών, στην Πλάκα, όπου είχε μόλις ψηφίσει «δαγκωτό» για τον επόμενο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη σημερινή επαναληπτική και καθοριστική για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκλογική αναμέτρηση.

Είναι 1: 25 το μεσημέρι και, παρότι ως τις 12μ.μ. είχε καταγραφεί για τον β΄ γύρο των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ κατακόρυφη αύξηση της συμμετοχής και του πολιτικού ενδιαφέροντος, με 55000 χιλιάδες καταγεγραμμένες ψήφους από τις 8 π.μ. που άνοιξαν οι κάλπες, ήτοι 100.00 περισσότερους από τον α΄γύρο -ψήφιζαν 280 άτομα το λεπτό- και ειδικούς να προβλέπουν συμμετοχή περισσότερη από 160.000-165.000, η υψηλή – λόγω της υψηλής εσωκομματικής πόλωσης, που ήταν εμφανής και στα «πηγαδάκια» έξω απ’ το Λύκειο στην Πλάκα, όπου την περασμένη εβδομάδα ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας-, συσπείρωση και η μεγάλη συμμετοχή, δεν ήταν το ίδιο εμφανής και στις κάλπες του σχολείου.

Στο συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο του ιστορικού κέντρου, την περασμένη Κυριακή, από τους 471 οι 300 ήταν νέα μέλη, μας πληροφορούν.

«Μην ανησυχείτε, όμως, που δεν έχει κίνηση εδώ. Παλιά μέλη πήγαν και ψήφισαν ακόμη και εκτός Αθήνας, στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Εγώ δεν ήρθα την περασμένη Κυριακή, πήγα στην Καλησπέρη. Η αδελφή μου σήμερα ψήφισε στην Καλλιθέα. Μπορείς να πας οπουδήποτε. Συνήθως πηγαίνουνε δίπλα από το σπίτι τους», καθησύχαζε την γυναίκα, που είχε ανά χείρας έτοιμη την ταυτότητά της για την κάλπη, εξερχόμενη ψηφοφόρος, απαντώντας σε ερώτημα για την αποκαρδιωτική εικόνα χαμηλής προσέλευσης στο Λύκειο της Πλάκας. Ήταν η μοναδική εξάλλου που στη 1 παρά τέταρτο περίμενε για να ψηφίσει.

Η «ψαλίδα που έκλεισε» και το «ντέρμπι»

Δυο νέοι γονείς εξέρχονταν εκείνη την ώρα με το νεογέννητό τους στο πορτ μπεμπέ. Στην έξοδο νεαροί μοιράζανε κάτω από φυλλωσιές φυλλάδια του υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Ιωακειμίδη και κάρτες του υποψήφιου περιφερειακού σύμβουλου, Γιάννη Ρέππα.

Στο σχολικό θρανίο που είχε μεταφερθεί στην είσοδο, κορίτσια από την νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, πίνοντας freddo και καπνίζοντας ηλεκτρικό τσιγάρο, συζητούν για την «ψαλίδα» που «έχει κλείσει» και «θα είναι ντέρμπι», από στοιχεία που, όπως έλεγαν, έχουν μέσα από το κόμμα.

Οι φαρμακερές ατάκες

«Η νεολαία είναι με την Έφη, κυρίως. Στον α’ γύρο ήταν κάποιοι και με τον Τσακαλώτο, λιγότεροι με τον Παππά. Θα είναι εφιαλτικό αν βγει ο Κασσελάκης. Απορώ με την εμπιστοσύνη που δείχνουν σε έναν άγνωστο, που είναι φανερό ότι έχει χρυσώσει τα κανάλια. Έβηξε; ‘Εφτυσε ο Κασσελάκης; Έφαγε πρωτεϊνούχο γεύμα; Όλα τα μαθαίνουμε. Τον έκαναν τον Ρουβά του ΣΥΡΙΖΑ», αναφωνεί, ελαφρώς αναστατωμένη, μια από τις νεαρές.

Στη συζήτηση μπαίνει ένας συνομήλικος. «Το πρόβλημά μου είναι το 17%. Επίσης, ο Κασσελάκης είναι ο μόνος που μίλησε για το διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας και για το Στρατό. Εγώ πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αξιοποιήσει τον Κασσελάκη. Μαζί του μπορεί να ξαναγίνει κυβέρνηση», υποστήριξε ο νέος, εισπράττοντας μορφασμούς, ενώ στο τραπέζι σχολιάζεται ήδη κι ότι η Ζανέτ Τσίπρα έχει εκδηλωθεί δημοσίως υπέρ Κασσελάκη.

Στηρίζει Εφη ο Αλέξης;

«Δεν είναι όμως ο Αλέξης πίσω από τον Κασσελάκη», ξεκαθάρισε εμφατικά μέλος του Κόμματος, προσθέτοντας με την ίδια βεβαιότητα: «Ο Τσίπρας έκλεισε την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ. Και ξέρω από μέσα ότι, παρά τα όσα λέγονται, στηρίζει Έφη».

«Ένας ουρανοκατέβατος που δεν ξέρει τι είναι η Ελλάδα. Είναι τρέλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας. Αν ήμουνα 20 ετών θα έφευγα», λέει πριν μπει να ψηφίσει η κυρία Μαίρη, πρώην ψηφοφόρος του ΚΚΕ, που από το 2014 στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει χάσει την ελπίδα της, όμως. «45% Κασσελάκης, 44% Αχτσιόγλου δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση. Τίποτα ακόμα δεν έχει χαθεί», δηλώνει.

Οι προβλέψεις

«Η ψήφος ερρίφθη. Καλή σοδειά! 59%-41%» είναι η πρόβλεψη που στέλνει, στο μεταξύ, ομαδικά με sms ο Νίκος Λούβρος, cult φιγούρα της Αθήνας, ιδιοκτήτης του πολυχώρου BOOZE και πρόεδρος του κόμματος ΚΟΤΕΣ, που «αλλαξοπιστώντας» και γυρνώντας την πλάτη στο ΣΥΡΙΖΑ, κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Αθηναίων, με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», υπό τον Νίκο Σοφιανό.

Οι κάλπες πάντως για το β’ γύρο των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ θα κλείσουν στις 8 το βράδυ. «Να ξέρετε ότι μετά δεν θα είναι καθόλου εύκολα για τον κύριο Κασσελάκη. Θα πρέπει να περάσει από το συνέδριο του Κόμματος», προέβλεψε μέλος του κόμματος, σίγουρο για την νίκη του ανοικτά ομοφυλόφιλου εξ Αμερικής υποψηφίου, κάνοντας την τελευταία ρουφηξιά απ’ το τσιγάρο του, πριν μπει στο Λύκειο της Πλάκας να ψηφίσει Έφη Αχτσιόγλου.