Εντολή για την διερεύνηση των συνθηκών του τροχαίου που κόστισε την ζωή στρατιωτικών και πολιτών που μετείχαν σε ανθρωπιστική αποστολή στην Λιβύη, έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών στην Αστυνομία. Την στιγμή που δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για δυστύχημα (κάτι που επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης) ωστόσο ανακύπτουν αναπάντητα ερωτήματα: 1. Γιατί επέλεξαν τις ειδικές δυνάμεις να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια σε μια περιοχή όπου δρουν φίλιες δυνάμεις (ελέγχονται από τον Χαλίφα Χαφτάρ); 2. Ποιος είχε το γενικό πρόσταγμα, το υπουργείο Εξωτερικών, το Άμυνας ή το ΓΕΕΘΑ; Γιατί αυτό δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί. 3. Υπήρχε ή όχι πρόβλεψη για συνοδευτικά οχήματα (για λόγους πρόσθετης ασφαλείας); Γιατί εισήλθε όλη η αποστολή σε ένα λεωφορείο; 4. Γιατί το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στην Βεγγάζη, 600 χιλιόμετρα μακριά από την Ντέρνα; Υπήρχε άλλος τρόπος για να αποφύγει η ελληνική αποστολή τις πλημμύρες και τους χαλασμένους δρόμους; Και 5. Πώς και γιατί εκδόθηκε η αρχική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ που έκανε λόγο για τέσσερις τραυματίες;

Η Εισαγγελία ζητεί να εξεταστεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας το τροχαίο, ώστε να εξακριβωθεί αν έχουν τελεστεί τυχόν αξιόποινες πράξεις. Στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρονται ενδεικτικά αδικήματα όπως αυτά που αφορούν ανθρωποκτονία κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή και από αμέλεια.

***

Κύριε Ερντογάν, πού και πότε πολεμήσαμε στα ίδια στρατόπεδα;

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της 78ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σε εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε σε αμερικανικό δίκτυο. Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στο PBS και τη δημοσιογράφο Άμνα Ναουάζ, παρουσιάζοντας μία εξιδανικευμένη εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάνοντας μία «επίθεση» φιλίας και λέγοντας πως με «την Ελλάδα είμαστε φίλοι πολλές δεκαετίες. Ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα». Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι όπως την παρουσιάζουν».

Αλλά θα μας επιτρέψει ο Πρόεδρος Ερντογάν να αμφισβητήσουμε αυτό που είπε πως δεν πολεμήσαμε με την Ελλάδα σε αντίθετα στρατόπεδα. Καλοδεχούμενη η επίθεση φιλίας αλλά αλήθεια πού πολεμήσαμε μαζί με την Τουρκία; Γιατί από ότι ξέρω η Τουρκία στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο δεν ήταν με την σωστή πλευρά της Ιστορίας, στον Β΄Παγκόσμιο ήταν κάτι σαν επιτήδεια ουδέτερη και στη σφαγή της Σμύρνης και στη γενοκτονία των Ποντίων βεβαίως και δεν είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο. Ούτε βεβαίως το 1974 στην Κύπρο…

Όσο για την φιλία με την Ελλάδα, όπως είπε, όντως δεν είναι έτσι, όπως θέλει να την παρουσιάσει. Γιατί λίγη ώρα αργότερα από την παραπάνω δήλωση, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζήτησε να αναγνωριστεί το… ψευδοκράτος, το οποίο μόνον η Τουρκία αναγνωρίζει.

***

Μεταναστευτικό και κλιματική κρίση

Ένα από τα θέματα που θα συζητήσει ο Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο πέραν της προετοιμασίας του Ανωτάτου Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη και της προσπάθειας να μένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας των δύο χωρών είναι και το Μεταναστευτικό. Καθόλου τυχαία δεν ήταν η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Καιρίδη με τον νέο υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Αρλί Γιελίκαγια (διάδοχος του Σοϊλού, αλλά καμία σχέση με το προκλητικό πρώην υπουργό Εσωτερικών του Ερντογάν) και συζήτησαν το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών. Το θετικό του τηλεφωνήματος είναι ότι συμφωνήθηκε να μείνει ανοικτή η επικοινωνία και μάλιστα ο Τούρκος προσκάλεσε τον Έλληνα να επισκεφθεί επισήμως την Τουρκία. Αφήστε που στις 6 και 7 Οκτωβρίου θα συνέλθει η MED-5 (δηλαδή υπουργοί από Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Ισπανία και Ιταλία) θα συζητήσουν αποκλειστικά το Μεταναστευτικό.

Αλλά μην νομίσετε ότι στα διεθνή φόρα, όπως είναι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρωθυπουργός δεν θα αναφερθεί και στην κλιματική κρίση Όπως είπε και στην ΔΕΘ στους διεθνείς οργανισμούς θα δίνει βάρος στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης (αλλά αυτό να γίνεται σήμερα). Δίνονται τρισεκατομμύρια για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα, ενώ για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης δεν χορηγούνται τα ίδια κονδύλια.

***

Πώς βλέπει η κυβέρνηση το «φαινόμενο» Κασσελάκη

Έχετε σκεφθεί πώς αντιμετωπίζουν στην κυβέρνηση τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και το «φαινόμενο», όπως μερικοί το χαρακτηρίζουν «Κασσελάκη;». Θα έλεγα με επιφυλάξεις προς ώρας σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της τελικής αναμέτρησης του Στέφανου Κασσελάκη και της Έφης Αχτσιόγλου. Το παρακολουθούν, όμως διακριτικά, όπως μου είπε εις εκ των συνεργατών του Πρωθυπουργού. Δεν επιθυμούν στη ΝΔ καλλιστεία στις αυλές των κομμάτων. Αλλά δεν παύουν και οι πρώτες… αιχμές των κυβερνητικών παραγόντων για τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα βλέμματα των γαλάζιων είναι στραμμένα στον Κασσελάκη που αυτοπροβάλλεται ως εκείνος που μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ο οποίος έκοψε πρώτος το νήμα στον πρώτο γύρο της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας.

Για την ακρίβεια η προσοχή της κυβέρνησης και τη ΝΔ είχε πέσει, μου λένε στον Κασσελάκη, χωρίς πάντως να εκφράζεται πολιτική ανησυχία, από τη στιγμή που είχε υποβάλλει την υποψηφιότητά του. Ανησυχία δεν εκφράζεται ούτε τώρα στις παρασκηνιακές συζητήσεις, παρότι η πλειονότητα του κυβερνητικού επιτελείου αναγνωρίζει την επικοινωνιακή ικανότητα του υποψηφίου. Εκείνο που λένε επίσης είναι ότι η εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ λόγω Κασσελάκη φαίνεται πως απασχολεί περισσότερο τα πρωϊνάδικα στην τηλεόραση παρά τα δελτία ειδήσεων

***

Ο Νίκος Παπανδρέου με λεωφορείο στον Παλαμά Καρδίτσας

Το λεωφορείο που έφτασε νωρίς το μεσημέρι στον Παλαμά Καρδίτσας αποβίβασε την επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ιράτσε Γκαρσία και τον Νίκο Παπανδρέου, ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που την είχε προσκαλέσει στην Ελλάδα. Μαζί, φυσικά, ήταν και συνεργάτες τους και το ταξίδι είχε σκοπό να δείξει στην κυρία Γκαρσία πόσο μεγάλη ήταν η καταστροφή και να την ενθαρρύνει να στηρίξει για αύξηση των κονδυλίων που διαθέτει η ΕΕ για ανάλογες περιπτώσεις αλλά και να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των ηγετών ως προς την κλιματική κρίση. Έχοντας σχετική εμπειρία από τις πλημμύρες στην πατρίδα της Ισπανία, η κυρία Γκαρσία έδειξε πλήρη κατανόηση. Στον Παλαμά συνάντησαν τον Νίκο Ανδρουλάκη και όλοι μαζί επισκέφτηκαν τα χωριά Ζηλευτή Τρικάλων και Κεραμίδι Λαρίσης. Άψογος οικοδεσπότης ο Νίκος Παπανδρέου, είχε ετοιμάσει lunch bags για όλους, ενώ στο γυρισμό έφαγαν ψάρι στην ταβέρνα «Ο Κάβος» στο παραθαλάσσιο χωριό Αχλάδι Φθιώτιδας και για επιδόρπιο γλυκό σύκο. Να σημειώσω εδώ ότι στον Παλαμά Καρδίτσας βρέθηκε και ο Στέφανος Κασσελάκης.

***

Βλαστάρης ο ένας, Βλαστάρης κι ο άλλος

Συνάδελφος, άριστος γνώστης της τουρκικής και απόφοιτος τουρκικού σχολείου, θέλησε να σχολιάσει τη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, με ένα περίεργο, ομολογουμένως τρόπο: «Ο Μητσοτάκης έχει τον Βλαστάρη του, αλλά και ο Ερντογάν τον δικό του… Βλαστάρη», μου είπε..«Ο Γιάννης Βλαστάρης είναι σύμβουλος και λογογράφος του Πρωθυπουργού, αλλά ο Ερντογάν πού βρήκε τον Βλαστάρη του;» Τον ρώτησα. Και απάντησε: «Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είναι ο Φιντάν. Στα τουρκικά φιντάν σημαίνει βλαστάρι, συνεπώς Βλαστάρη έχει ο ένας, Βλαστάρη έχει και ο άλλος». Τι μπορεί αλήθεια να μάθει κάποιος από συνάδελφο που γνωρίζει τουρκικά…

***

Όταν η βουλευτική Μερτσέντες τρακάρει… μόνη της

Αυτό που συνέβη χθες το μεσημέρι (στις 2,45 μ.μ.) στο προαύλιο της Βουλής μόνον σε κινηματογράφο με ειδικό μοντάζ μπορεί να συμβεί: Μια απαστράπτουσα Μερσεντές, βουλευτική, εισέρχεται στο καλά προστατευόμενο προαύλιο (μπροστά από τα σκαλιά της κύριας εισόδου) χωρίς να υπάρχει άλλο αυτοκίνητο και κατάφερε να… τρακάρει!!! Τράκαρε με μια μοτοσυκλέτα που έτυχε εκείνη την ώρα να περνά από εκεί. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα, αλλά επενέβη ολόκληρη η δύναμη της τροχαίας της Βουλής. Μία Μερσεντές μόνη της σε όλο το προαύλιο και τράκαρε με τη μοναδική μοτοσυκλέτα που ήταν εκεί.