Εισαγγελική εντολή που αφορά το τροχαίο δυστύχημα που έγινε στη Λιβύη και κόστισε τη ζωή, μεταξύ άλλων, σε τρία στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δόθηκε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας.

Στην εισαγγελική παραγγελία ζητείται να εξεταστεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας το τροχαίο, ώστε να εξακριβωθεί αν έχουν τελεστεί τυχόν αξιόποινες πράξεις. Επίσης, αναφέρονται ενδεικτικά αδικήματα όπως αυτά που αφορούν ανθρωποκτονία κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή και από αμέλεια.

Και ενώ οι έρευνες για το αιματηρό περιστατικό είναι σε πλήρη εξέλιξη, πληροφορίες που κυκλοφορούν σε ιστοσελίδες αναφέρουν ότι σε αυτές συμμετέχει και η ΕΥΠ, με όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοιχτά, ακόμη και εκείνο της τρομοκρατικής επίθεσης. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ακόμη και σήμερα διέψευσε από το σενάριο, μιλώντας για τροχαίο δυστύχημα και απορρίπτοντας τις πληροφορίες για συμμετοχή των μυστικών υπηρεσιών στις έρευνες.

Οι αντιδράσεις των συγγενών – Τα αναπάντητα ερωτήματα

Με μια φωτογραφία του γιου της στα χέρια, η μητέρα του υπαξιωματικού Γιώργου Βούλγαρη που έπεσε εν ώρα καθήκοντος, θρηνεί. Ο Γολγοθάς που ανεβαίνει είναι ανείπωτος, όπως και ο πόνος που έχει φωλιάσει στην ψυχή της.

«Το παιδί ήταν ένας άγγελος. Διάλεξε αυτό το επάγγελμα με πολλή αγάπη».

Λόγια παρηγοριάς για τους στενούς συγγενείς του αδικοχαμένου υπαξιωματικού είναι αδύνατον να απαλύνουν αυτές τις στιγμές τον πόνο τους.

Ο 27χρονος με καταγωγή από το Μουζάκι της Καρδίτσας είχε παντρευτεί με σύμφωνο συμβίωσης πριν από 3 χρόνια και έκανε όνειρα με τη γυναίκα της ζωής του.

«Τώρα εμάς, μας σκότωσαν. Διάλεξε το πιο δύσκολο κομμάτι. Απαντήσεις θα μας δώσουν οι υπεύθυνοι, εμείς δεν ξέρουμε. Αυτό που ξέρουμε είναι πως ”έκλεισε” το σπίτι του κουνιάδου μου», αναφέρει η θεία του.

«Πατέρα φτάσαμε στη Λιβύη. Καλά είμαστε»

Κανείς δεν μπορεί να συμβιβαστεί με αυτό που έχει συμβεί, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πως το ταξίδι ζωής του 27χρονου ολοκληρώθηκε τόσο άδικα, πρόωρα και αναπάντεχα.

«Μου έστειλε μήνυμα ”Πατέρα φτάσαμε στη Λιβύη. Καλά είμαστε”».

Άσβεστος ο πόνος και για τους στενούς συγγενείς της Γλυκερίας Μεμεκίδου και της Εύης Ανδρεαδάκη που υπηρετούσαν στις Ένοπλες Δυνάμεις ως νοσηλεύτριες.

Συγκίνηση προκαλούν και οι ιστορίες ζωής των δύο διερμηνέων που σκοτώθηκαν, του Φίλιππου και της Άντζελας Μανδαλιού, αδέρφια που κάθονταν δίπλα – δίπλα στο μοιραίο λεωφορείο.

Η 33χρονη μάλιστα είχε παντρευτεί πριν από μία εβδομάδα αλλά δεν ακύρωσε τη συμμετοχή της στην αποστολή, επειδή για εκείνη η προσφορά και η αλληλεγγύη είχαν πρωταρχική σημασία.

Πέντε Έλληνες που δεν είχαν το παραμικρό περιθώριο διαφυγής, πέντε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σκοτώθηκαν στον δρόμο από Βεγγάζη προς την πόλη Ντέρνα.

Τα λάθη που τους στοίχησαν τη ζωή

To μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διέψευσε μια σειρά από δημοσιεύματα που ανάφεραν ότι στη Λιβύη έσπευσε κλιμάκιο της ΕΥΠ για να διαπιστώσει εάν όντως επρόκειτο για τροχαίο και να αποκλειστεί η πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας.

Το όχημα που καρφώθηκε πάνω στο πούλμαν της ελληνικής αποστολής, ήταν γεμάτο καύσιμα. Θεωρείται πιθανό να είχε πειραγμένο ντεπόζιτο αφού ο ανεφοδιασμός κατά τη διάρκεια μεγάλων διαδρομών στη Λιβύη είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση λόγω του περιορισμένου αριθμού βενζινάδικων.

Σύμφωνα με τον ταξίαρχο εν αποστρατεία, Παναγιώτη Θεοδωρακίδη, έγιναν μια σειρά από λάθη που στοίχισαν ακριβά το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής έπρεπε να ήταν μοιρασμένα σε δύο πούλμαν και η ασφάλεια να καλύπτει τους υγειονομικούς με άλλα οχήματα και σχεδίαση.

Όπως συμπλήρωσε, δεν έγινε αναγνώριση απειλής και εκτίμησης κινδύνου, ενώ παραμένει άγνωστο αν λειτουργούσαν τα δορυφορικά τηλέφωνα.

Τα δύσκολα για τις οικογένειες των θυμάτων έχουν μόλις ξεκινήσει, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα και στους 14 τραυματίες που προσπαθούν να αφήσουν πίσω τον εφιάλτη και να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.