Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αρχή της πρωθυπουργικής του θητείας παραδεχόταν τα λάθη, ζητούσε συγγνώμη και δεν δίσταζε να αναδιπλωθεί  αν έκρινε ότι κυβερνητικές αποφάσεις  δεν ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Γι’ αυτό μου κάνει τεράστια εντύπωση η εμμονή με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. «Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν καταργείται, ενισχύεται» τόνισε ο ίδιος κατά την συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Μια εμμονή που μοιάζει περισσότερο ιδεολογική παρά ουσιαστική. Δηλαδή, η κυβέρνηση δίνει την αίσθηση ότι δεν θέλει να δείξει αδυναμία ή οπισθοχώρηση απέναντι στην ανομία -που ως ένα βαθμό είναι υπαρκτή πράγματι- παρά το γεγονός ότι οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), όπως λέγονται επισήμως, δεν έχουν να επιδείξουν κανένα αποτέλεσμα.

Αντιθέτως, μας έχουν χαρίσει μια από τις πιο σουρεαλιστικές εικόνες στα χρονικά της ΕΛ.ΑΣ. μιας και θυμόμαστε όταν τα ΜΑΤ κλήθηκαν να προστατέψουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία από διαδηλωτές φοιτητές. Με άλλα λόγια, αστυνομικοί μιας ειδικής ομάδας προστάτευαν τους νεοφερμένους «πανεπιστημιακούς» αστυνομικούς από τους φοιτητές μέσα στο Πανεπιστήμιο. Και τότε οι τελευταίοι γιατί προσελήφθησαν;

Ίσως αυτό να αναρωτήθηκε και ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη όταν μας ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει αυτή την ομάδα. Ο ίδιος βέβαια εγκατέλειψε το κυβερνητικό καράβι νωρίς-νωρίς και δεν μάθαμε ποτέ περισσότερα για το σχέδιο του. Αντιθέτως, μάθαμε αργότερα ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα απορροφηθούν στα αστυνομικά τμήματα προκειμένου να δοθεί μια ανάσα στην υποστελέχωση τους. Εδώ φυσικά προκύπτει ένα ακόμη πρακτικό πρόβλημα.

Η πλειονότητα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αποτελείται από Ειδικούς Φρουρούς. Οι Ειδικοί Φρουροί εντάσσονται στην Ελληνική Αστυνομία για την εκτέλεση καθηκόντων όπως: υπηρεσίες περιπολιών, φύλαξη ευπαθών στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος, ιδίως κτιρίων και εγκαταστάσεων δημοσίων υπηρεσιών, δικαστικών αρχών, οργανισμών κοινής ωφέλειας, διπλωματικών αντιπροσωπειών, κατοικιών κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως και άλλες υπηρεσίες. Δηλαδή, δεν είναι αστυνομικοί υπάλληλοι αυξημένων αρμοδιοτήτων όπως εκείνοι που βγαίνουν από τις αντίστοιχες σχολές. Άρα, αν τα Α.Τ. αποκτήσουν επιπλέον ανθρώπους για να κάνουν σκοπιά θα λύσουν τα προβλήματά τους; Προανάκριση για τις δεκάδες υποθέσεις ποιος θα ενεργεί; Βέβαια, τώρα είναι αργά. Το προσωπικό αυτό έχει προσληφθεί, πληρώνεται, άρα κάτι πρέπει να το βάλουμε να κάνει…