Ήταν ένα άσχημο καλοκαίρι αυτό που πέρασε. Ίσως και «καταραμένο», όπως το χαρακτηρίζουν τα ξένα ΜΜΕ. Το χειρότερο των τελευταίων ετών. Άρχισε πολύ νωρίς με καύσωνα, συνεχίστηκε με παρατεταμένο καύσωνα, με καταστροφικές πυρκαγιές, πυρκαγιές που έκαναν 19 ημέρες να σβήσουν, όπως συνέβη στον Έβρο ή οκτώ μέρες, όπως συνέβη στη Ρόδο.

Ήταν επίσης η συντριβή του Καναντέρ που προσπαθούσε να σβήσει τη φωτιά, με τους δύο νεκρούς πιλότους μας, ήταν η πρωτοφανής έκρηξη, εν καιρώ ειρήνης, σε αποθήκη πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο, οι εκκενώσεις τουριστών από το Κιοτάρι και τώρα οι πλημμύρες. Ένας Θεός ξέρει τι θα βρεθεί κάτω από τους όγκους λάσπης που σκέπασε τον θεσσαλικό κάμπο.

Αλλά και τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα μεταδίδουν ότι το φετινό καλοκαίρι για τη χώρα μας δεν ήταν τίποτε λιγότερο από καταραμένο καθώς από τα συνεχή ρεπορτάζ που τα παρουσίαζαν δεν απουσίαζαν ούτε οι αναφορές στο ακραίο κύμα καύσωνα που διήρκησε σχεδόν έναν μήνα ούτε όμως και οι αναφορές στις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που μέχρι πριν λίγες ημέρες σάρωναν τη χώρα και έκαναν στάχτη τεράστιες εκτάσεις γης, στέλνοντας στον θάνατο συνανθρώπους μας.

***
Έπεφταν, κλαίγοντας οι απεγκλωβισμένοι στην αγκαλιά των συγγενών τους

Έβλεπα τα ελικόπτερα να προσγειώνονται το ένα μετά το άλλο στο ποδοσφαιρικό στάδιο της Καρδίτσας, να ανοίγουν οι πόρτες τους, την ώρα που οι έλικες ακόμα λειτουργούσαν και τους διασώστες να βοηθούν τους ταλαίπωρους από την νεροποντή, την πείνα και από την δίψα να βρίσκουν τον δρόμο επιτέλους προς τη ζωή. Ο φόβος, η έκπληξη, η οργή ήταν ακόμα αποτυπωμένα στα πρόσωπά τους.

Είδα ηλικιωμένους να μεταφέρονται από τα ελικόπτερα που είχαν απεγκλωβιστεί από τις στέγες των σπιτιών τους ανήμποροι να περπατήσουν, να μεταφέρονται με φορείο και να πέφτουν κλαίγοντας από συγκίνηση στην αγκαλιά των συγγενών τους. Πρόσεξα παιδάκια και ένα βρέφος μόλις λίγων ημερών που αντιστάθηκε στην ορμή του Daniel και σώθηκε και χωρίς κανένα κλάμα χώθηκε στην αγκαλιά της μητέρας του, την ώρα που το έβγαλαν από το ελικόπτερο.

Έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές οι νεκροί έφθασαν επισήμως τους δέκα και οι αγνοούμενοι τους 4, τη στιγμή που ολόκληρες περιοχές βρίσκονται ακόμα πνιγμένες στη λάσπη, ή έβλεπες ανθρώπους πάνω στις στέγες, χωρίς τροφή και νερό να εκλιπαρούν για βοήθεια όταν το 112 ήχησε για άλλη μια φορά γιατί έμπαινε στη Λάρισα ο Πηνειός.

Θλίψη και οργή επικρατεί ανάμεσα στους κατοίκους, βλέποντας την κατάσταση πόσο απογοητευτική είναι. Διαπιστώνοντας ότι τα σπίτια τους, οι περιουσίες τους, οι καλλιέργειές τους και τα ζωντανά τους να χάνονται. Ουδείς γνωρίζει πότε θα αποσυρθούν τα νερά, ουδείς γνωρίζει τι θα βρεθεί κάτω από τη λάσπη, όσες επισκέψεις κι αν κάνουν οι αρμόδιοι στις πληγείσες περιοχές, όσα μέτρα κι αν εξαγγείλουν.

***
Η Σταυρούλα Μπραζιώτη, ετών 104 και η θεομηνία

Και ποιος δεν συγκινείται ακούγοντας την Σταυρούλα Μπραζιώτη, την γιαγιάκα 104 ετών, από την Πηνειάδα Τρικάλων να περιγράφει όλα αυτά τα δεινά που έζησε στην πρωτοφανή και ακραία κακοκαιρία Daniel και τις επιπτώσεις που είχε, κυρίως, στη Θεσσαλία: «Τέτοια θεομηνία δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου», είπε γεμάτη συγκίνηση.

«Εε, μικρή είμαι μωρέ, 104. Μικρούλα είμαι…», είπε αρχικά μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ η κυρία Σταυρούλα. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα στη ζωή μου. Ήταν να γίνει η καταστροφή και μετά να κινηθούν; Τώρα τι να κάνουν; Περάσαμε πολέμους, περάσαμε δυστυχίες, περάσαμε πείνα αλλά δεν πνιγήκαμε κιόλας. Αυτό το κακό δεν το έχω δει, πρώτη φορά στη ζωή μου», απάντησε με τρεμάμενη φωνή σε ερώτηση για τα όσα βίωσε τις τελευταίες μέρες με την κακοκαιρία, που χτύπησε το μέρος, στο οποίο ζει.

***
Οι κρυπτόμενοι πλην όμως μη δοξαζόμενοι βουλευτές και υπουργοί

Επειδή τούτες οι ώρες είναι δύσκολες θα σας μεταφέρω συζητήσεις που γίνονται από βουλευτές της ΝΔ. Λένε, λοιπόν πολλά γαλάζια στελέχη, ότι πάλι μπροστά στο ίδιο φαινόμενο βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου: Των εξαφανισμένων τηλεοπτικά υπουργών και βουλευτών.

Ως συνήθως το βάρος σηκώνουν και πάλι τα γνωστά τέσσερα- πέντε άτομα των «ειδικών αποστολών». Και αναφέρουν ενδεικτικά τα ονόματα των Άδωνη, Πλεύρη, Καραγκούνη, Μαρκόπουλο, Βούλτεψη κλπ. Υπάρχει όμως μια βασική διαφορά. Αρκετοί από όσους συμμετέχουν πλέον αφήνουν μπηχτές κι εκφράζουν ιδιωτικά και (δειλά δειλά) ανοικτά γκρίνια για την κατάσταση της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικά είναι άρθρα περί «επανεκκίνησης» που εμφανίστηκαν στα ειδησεογραφικά σάιτς, ή «μπηχτές» αναφορικά με το ότι δεν μπορεί διαρκώς η κλιματική αλλαγή να αποτελεί την κύρια δικαιολογία. Βέβαια, λένε πως σε όλα αυτά σοβεί κάτι βαθύτερο.

Η γκρίνια των προβεβλημένων βουλευτών -αλλά εκτός κυβέρνησης – που σηκώνουν βάρος επικοινωνιακά και έχουν κόστος και των αγνώστων στην κοινή γνώμη υφυπουργών που έχουν εξουσία όμως δεν βγαίνουν μπροστά.

Πρόκειται για «αντάρτικο» που θα βγει μπροστά με ένταση. Ήδη πολλά βέλη δέχεται ο τηλεοπτικά ένας εξαφανισμένος υφυπουργός που υπήρξε εξωκοινοβουλευτικός και βοηθήθηκε να εκλεγεί πρώτος στο νόμο που επλήγη από την φονική νεροποντή. Και κάτι ακόμα η δήλωση του Πρωθυπουργού από την Καρδίτσα πως δεν κρύφτηκε ποτέ, έγινε εμμέσως πλην σαφώς προς τους «κρυπτόμενους υπουργούς και βουλευτές».

***
Τα Likes του «κρυπτόμενου»

Για να καταλάβετε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στο γαλάζιο στρατόπεδο (όπου άρχισαν ακόμα και τα αλληλοκαρφώματα) σας πληροφορώ ότι στα επικριτικά σχόλια που διακινούνται στο Διαδίκτυο, εναντίον κυβερνητικών στελεχών , υπάρχει ένα άλλο κυβερνητικό στέλεχος (από αυτούς τους… κρυπτόμενους από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα) που βάζει…like στις επικρίσεις.

***
Οι Βρυξέλλες πιέζουν την Τουρκία για το μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό απασχολεί έντονα την κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Καιρίδης, τρέχει παντού. Από τη μια για να εξασφαλίσει ευρωπαϊκούς πόρους για το Λιμενικό και την Αστυνομία που φυλάνε τα σύνορα, τώρα που αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με τις Βρυξέλλες, μετά την τραγωδία της Πύλου.

Μαθαίνω, μάλιστα, ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να συνδράμουν με μια σειρά μέτρων στήριξης προς την Ελλάδα και να εξαντλήσουν τα όποια περιθώρια έχουν για να γίνει αισθητή έμπρακτα η, συχνά ελλιπής, κοινοτική αλληλεγγύη. Από την άλλη, πιέζοντας την Τουρκία να τηρήσει τα συμφωνηθέντα για τις επιστροφές, όπως έχει δεσμευθεί με την κοινή δήλωση του 2016, και τον έλεγχο των διακινητών. Μαθαίνω, μάλιστα, ότι το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά στην πρόσφατη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν όπως αποκάλυψαν και οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ.

Μάλιστα, το ζήτημα της Τουρκίας το έχει θέσει ο κ. Καιρίδης στην αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο, Ύλβα Γιόχανσον, ενώ ενδιαφέρον έχει και το Βερολίνο, προς το οποίο γίνεται προσπάθεια να ασκήσει την επιρροή του προς την Άγκυρα, μιας και οι πρωτογενείς ροές προς την Ελλάδα εύκολα γίνονται δευτερογενείς προς τη Γερμανία.

***
Σε τι δεν συμφωνεί η αντιπολίτευση με τον Τασούλα;

Τα «απόνερα» της ψήφισης της πρότασης του Κώστα Τασούλα για το δικαίωμα του Προέδρου της Βουλής να επιβάλει κυρώσεις σε βουλευτές που επιδεικνύουν αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά με την περικοπή ακόμα και της μισής βουλευτικής αποζημίωσης, είναι αρκετά, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράζουν την δυσπιστία τους και την καχυποψία τους ως προς την πρόθεση περιστολής των συλλογικών αρμοδιοτήτων που έχει η Ολομέλεια της Βουλής. Για αυτό και όλα τα κόμματα, της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, καταψήφισαν την επίμαχη ρύθμιση, αν και είθισται τα του Κανονισμού της Βουλής να αποτελούν πεδίο ευρύτερης διακομματικής συμφωνίας ή έστω ανοχής.

Υπενθυμίζω, ότι ο Κανονισμός της Βουλής προέβλεπε ότι σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, o Πρόεδρος μπορεί κατά την κρίση του να διατυπώσει προς τη Boυλή πρόταση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά εναντίον Boυλευτή «που υπέπεσε ή επιμένει σε ανεπίτρεπτη ή ανάρμοστη συμπεριφορά».

Ο εμπλεκόμενος μπορούσε να δώσει εξηγήσεις για πέντε λεπτά και εάν o Πρόεδρος διατηρούσε την πρότασή τoυ, τότε η Boυλή αποφάσιζε με ανάταση και χωρίς συζήτηση.

Τώρα δεν θα αποφασίζει η Ολομέλεια, αλλά ο ίδιος ο Πρόεδρος, όταν τίθεται θέμα περικοπής κατά το ήμισυ της βουλευτικής αποζημίωσης, ή ο εκάστοτε προεδρεύων, ότι ανακύπτει ζήτημα διατύπωσης μομφής κατά βουλευτή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, κάτι που δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι ενδέχεται να οδηγήσει και σε ευτράπελα καθώς υπάρχει και ο βαθμός της υποκειμενικότητας σε τέτοιου είδους λεπτές αποφάσεις.

Γι’ αυτό και σύσσωμη η αντιπολίτευση είπε στον κ. Τασούλα ότι δεν γίνεται να ασκείται σε μονοπρόσωπη βάση αυτό το δικαίωμα που δίνει ο Κανονισμός σε βάρος της συλλογικής λειτουργίας και ευθύνης του Κοινοβουλίου. Για τον ίδιο πάντως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην εμπιστευόμαστε να αποφασίζει ο Πρόεδρος δυνητικά και όχι αυτοδικαίως την στέρηση μισθού, διότι αν είναι υποκειμενικός πόσο πιο υποκειμενικός μπορεί να είναι ο καταλογισμός από την πλειοψηφία; Σας φαίνεται λιγότερο υποκειμενικό;», διερωτήθηκε, σημειώνοντας πως «είναι πιο αντικειμενικό να το κάνει το Προεδρείο». Θα δείξει…

***
Η ΕΥΠ και ο Πρόεδρος της Βουλής

Να σημειώσω εδώ, ότι σύμφωνα με τον νεο νόμο περί ΕΥΠ, ο Πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να δώσει την συγκατάθεσή του για να γίνει παρακολούθηση πολιτικού προσώπου, ακόμα και του Πρωθυπουργού. Όπως έλεγε παλαιότερα στους δημοσιογράφους ο αείμνηστος Αθανάσιος Τσαλδάρης «ερωτήσεις να κάνετε, απαντήσεις όμως δεν πρόκειται να λάβετε», το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον κ. Τασούλα όταν τον ρωτάνε για την ΕΥΠ.