Ήταν τέσσερις το πρωί, της Πέμπτης όταν ήχησε με αυτόν τον δαιμονισμένο ήχο το 112 στους Θρακομακεδόνες. Καλούσε τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή καθότι η φωτιά πλησίαζε επικίνδυνα. Οι κάτοικοι δεν κοιμόντουσαν. Και ποιος αλήθεια θα μπορούσε να κοιμηθεί νοιώθοντας την φωτιά και μυρίζοντας τον καπνό να έρχονται; Όλοι φρόντισαν αμέσως την οικογένειά τους. Πακέταραν σε μια βαλίτσα ότι πιο χρήσιμο τους φαίνονταν για πιθανή μεταφορά τους σε άλλη περιοχή.

Όσοι είχαν κατοικίδια, φρόντισαν τη μεταφορά τους και βγήκαν μέσα στη νύχτα στους δρόμους. Την ίδια ώρα τα περιπολικά πήγαιναν και έρχονταν στην περιοχή και από τα μεγάφωνα καλούσαν τον κόσμο να απομακρυνθεί από τα σπίτια του. Ουδείς υπάκουσε, παρά το γεγονός ότι τα μεγάφωνα ούρλιαζαν καλώντας σε όλους να φύγουν, να εκκενώσουν αμέσως το σπίτι τους.

Δεν εγκαταλείπεις τόσο εύκολα ένα σπίτι το οποίο με τόσες θυσίες είχες αποκτήσει. Άλλωστε οι κάτοικοι των Θρακομακεδόνων ένιωθαν, αλλά δεν έβλεπαν φωτιά επειδή, αυτή λόγω των ανέμων κινείτο σε αντίστροφη πορεία. Την είχαν ονομάσει «φωτιά οπισθοδρομική». Το μόνο που εύχονταν εκείνη την ημέρα είναι να ξημερώσει γρήγορα: «Ποτέ δεν περιμέναμε τόσο πολύ να ξημερώσει», όπως έλεγαν. Και ξέρετε γιατί; Επειδή με το πρώτο φως της ημέρας, θα ερχόταν η σωτηρία. Θα έρχονταν τα ελικόπτερα να ρίξουν τόνους νερό.

Αλλά όταν χθες ξημέρωσε, ναι μεν ήρθαν τα Ερικσον και τα Σινούκ, αλλά αυτό που αντίκρυσαν οι κάτοικοι ήταν τραγικό. Ο δρόμος που ανεβαίνει στην κορυφή της Πάρνηθας, αυτός που ήταν γεμάτος έλατα και άλλα δένδρα είχε καεί. Δεν έμεινε τίποτα πράσινο. Ήταν το βουνό τους, το βουνό της Πάρνηθας που κάηκε και ξανακάηκε για άλλη μια φορά.

***
Το ξεχωριστό πρόγραμμα του Ινδού πρωθυπουργού στην Αθήνα

Δεν είμαι βέβαιος εάν έχε ξανασυμβεί σε επίσημη επίσκεψη ξένου ηγέτη. Να προσγειωθεί το αεροπλάνο που τον μεταφέρει χαράματα στο Ελευθέριος Βενιζέλος και όταν λέω χαράματα εννοώ γύρω στις 6.30, να υπάρχει στρατιωτικό άγημα να αποδώσει τιμές κόκκινο χαλί και μπάντα για ανάκρουση εθνικών ύμνων.

Γιατί ο Πρωθυπουργός της Ινδίας κ. Μόντι που από σήμερα βρίσκεται στην χώρα μας, θα έχει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα. Εκτός του ότι ήλθε στις 6.30 το πρωί (ώστε να έχει δική του όλη την ημέρα), θα παρασημοφορηθεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα παρακαθίσει μετά τις συνομιλίες που θα έχει σε γεύμα με τον Πρωθυπουργό και δεν βλέπω στο πρόγραμμα, την καθιερωμένη επίσκεψη που κάνουν οι ξένοι ηγέτες στην Ακρόπολη ή στο Μουσείο της Ακρόπολης. Εκτός εάν την τελευταία στιγμή αλλάξει το πρόγραμμά του και επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο.

Αντιθέτως βλέπω δύο ξεχωριστές δράσεις του Ινδού Πρωθυπουργού: Γεύμα στη Μεγάλη Βρετανία μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μαζί με 8 Ινδούς επιχειρηματίες και με 8 Έλληνες. Εν συνεχεία θα πάει στο Ωδείο Αθηνών όπου θα παρακολουθήσει παράσταση που οργανώνουν οι 650 Ινδοί που ζουν στην Αθήνα.

Και κάτι ακόμα. Ο Ινδός Πρωθυπουργός δεν έρχεται μόνος του στην Ελλάδα. Τον συνοδεύουν περί τους 90 συνεργάτες που είναι πάντα μαζί του στις συνόδους των BRICS, δηλαδή των χωρών Brazil, Russia, India, China, and South Africa. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν οι Ινδοί για το λιμάνι του Πειραιά, ως πύλη για την εξαγωγή των ινδικών προϊόντων στην Ευρώπη. Για να ξέρετε: Οι ηγέτες του μπλοκ των BRICS, των κορυφαίων αναπτυσσόμενων χωρών, κάλεσαν τις έξι από τις εννέα μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου χώρες στον κόσμο να ενταχθούν στο μπλοκ από την 1η Ιανουαρίου 2024. Δηλαδή θα έχουμε εξελίξεις.

*Πάντως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν παρέλειψε, να στείλει «συγχαρητήρια στην Ινδία και στους Ινδούς φίλους μας για την ιστορική προσελήνωση του διαστημικού σκάφους της Chandrayaan-3».

***
Μια μέρα πριν από την παραίτηση του Νίκου Χαρδαλιά

Τη Δευτέρα παραιτείται από υφυπουργός Άμυνας ο Νίκος Χαρδαλιάς και την ίδια ημέρα ανακοινώνει το ψηφοδέλτιό του. Το στρατηγείο του υποψήφιου Περιφερειάρχη μεταφέρεται από την Δευτέρα στην Συγγρού 106, όπου από εκεί θα δώσει τον αγώνα. Ήδη το γραφείο του έχει στελεχωθεί.

Η παραίτηση όμως ενός υφυπουργού Αμύνης δεν θα είναι μια απλή τελετή στην αίθουσα τελετών του υπουργείου, όπου συνήθως προσφέρονται πλακέτες, ξίφη κτλ. Διότι την παραμονή της παραίτησής του (δηλαδή την Κυριακή) ο Νίκος Χαρδαλιάς θα επισκεφθεί τα νησιά Οινούσες, Παναγιά, Αι Στράτη και Ψαρά, όπου θα συναντηθεί με εθελοντές πυροσβέστες και θα τους παραδώσει πυροσβεστικό υλικό.

Στις εσχατιές της Ελλάδος θα είναι αφιερωμένο το μήνυμά του ως υφυπουργού, πού τόσο πολύ αγάπησε και επισκέφθηκε, τελειώνοντας αυτό το «όμορφο ταξίδι«, όπως λέει. Εν συνεχεία ο κ. Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και Πολεμικής Αεροπορίας θα πάει στην Ελευσίνα να επισκεφθεί τους πιλότους και τους μηχανικούς των Καναντέρ, θα επιστρέψει στο Πεντάγωνο, θα ανάψει ένα κεράκι στην εκκλησία που βρίσκεται στο υπουργείο και θα ακολουθήσει η τελετή αποχώρησης.

Να σημειώσω ότι τη θέση του δεν πρόκειται να την αναπληρώσει ο Πρωθυπουργός, απλώς οι αρμοδιότητες που έχει θα μεταβιβαστούν στον υπουργό Νίκο Δένδια και στον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη. Όσον αφορά το ψηφοδέλτιο, λέει πως είναι υπερήφανος για αυτό, επειδή κυρίως περιλαμβάνει ενεργούς πολίτες. Ένα είναι σίγουρο, ότι δεν θα περιλαμβάνονται όλα τα ονόματα στο ψηφοδέλτιο, που είχε καταρτίσει ο κ. Πατούλης,

***
Ο προβληματισμός στο Μαξίμου

Προβληματισμένοι εμφανίζονται τούτες τις ημέρες στο Μαξίμου με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα. Και ξέρετε γιατί; Επειδή σε πολλές περιπτώσεις ξέφυγαν από τον έλεγχο και κυρίως επειδή ανέδειξαν και πάλι παθογένειες και προβλήματα που ο κρατικός μηχανισμός και το επιτελικό κράτος αδυνατούν να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα. Αυτό πάντως πολιτικά δεν μειώνει το κόστος για την κυβέρνηση, καθώς διανύουμε αισίως τον πέμπτο χρόνο πρωθυπουργίας Μητσοτάκη και οι παθογένειες αποδεικνύονται ακόμη ισχυρότερες των λύσεων.

***
Ο 70ός Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών

Ο Μάικ Πομπέο (τον θυμάστε;) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ θα είναι επίτιμος προσκεκλημένος στο American Mediterranean Investment Forum, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 27 Σεπτεμβρίου. Το φόρουμ αυτό φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ετήσιο σημείο συνάντηση της επενδυτικής κοινότητας της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Πομπέο, έχει έρθει αρκετές φορές στην Ελλάδα, προγευμάτισε με τον Πρωθυπουργό, επισκέφθηκε την αεροπορική βάση της Σούδας (και τα ελληνικά F-16) και πήγε ως υπουργός Εξωτερικών στο Φανάρι μαζί με τη σύζυγό του για να προσκυνήσουν και να συναντηθούν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, χωρίς καν να συναντήσουν οποιονδήποτε Τούρκο αξιωματούχο.